Sindikalistom se boljša rešitev kot stečaj zdi prisilna poravnava.
Sindikalistom se boljša rešitev kot stečaj zdi prisilna poravnava. "Naj upniki prevzamejo del bremen. Pri stečaju gre breme na delavce, premoženje ostane, delavci pa nimajo nič," pravi Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Metaj Lahovnik
Poslovanje Mure je "daleč od tega, da bi bilo stabilno", je dejal minister. O odločitve, kako naprej še vedno ni. Foto: MMC RTV SLO
Usoda Mure še neznanka

Na sestanku so sicer razpravljali o mogočih rešitvah, usoda Mure pa naj bi bila znana v prihodnjih dneh. "Dokončnega odgovora niti nismo pričakovali. Premierju smo želeli predstaviti tragiko in ostrino padca Mure, če bi prišlo do stečaja," je po sestanku povedal vodja sindikata Drago Forjan.

Predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika so pozvali, naj skupaj z največjimi delničarji pretehtata vse mogoče variante, da bi podjetju zagotovili sredstva za delovanje in po dolgem času zagotovili sposobno in odgovorno vodstvo.

"Mura ne more več zdržati. Že danes potrebuje zagonska sredstva," pravi Forjan. A dobili niso nobenih zagotovil, je pa minister Lahovnik povedal, da je Mura v težkem položaju in da bo treba hitro ukrepati.

Ukrepati je treba hitro, a o rešitvah ne govorijo
Kakšne so mogoče rešitve, minister ni želel povedati. Preprečiti pa je treba, dodaja, da se ne bi ponovila zgodba zaposlenih v npr. LTH-ju ali IUV-ju, kjer so se postopki vlekli zelo dolgo, podjetje ni imelo sredstev za plače, zaposleni pa ne možnosti prijave za pridobitev podpor. Nikomur ne želijo dati lažnega upanja, rešitev, ki jo iščejo, pa bo dolgoročna.

Pregled poslovanja je pokazal, da je "stanje veliko slabše, kot smo pričakovali tudi po najbolj črnih scenarijih," je dejal Lahovnik in pojasnil, da ga seznanjajo tudi s terjatvami, ki jih imata elektro in plinsko podjetje do Mure, družba pa zadnjih nekaj mesecev tudi ne plačuje socialnih prispevkov za zaposlene.

"Vredno se je boriti za Muro"
O stanju tekstilnega podjetja je spregovoril tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki se je strinjal z Murinimi sindikalisti, da je stečaj najslabša mogoča rešitev. Po njegovem mnenju Murine delavke s prijavo na zavodu za zaposlovanje ne bi imele perspektive. "Vredno se je boriti za Muro. Denar ne sme biti ovira," pravi Semolič.

Delavci sicer v primeru stečaja napovedujejo proteste v Ljubljani. "Če bodo ljudje dovolj besni, bodo prišli v Ljubljano. In ne samo Murini delavci, Pomurje je že tako najmanj razvita regija, perspektive ni," je povedala zaposlena v Muri Silva Pučko.

Usoda Mure še neznanka