Foto:
Foto:
Štart v zadnje četrtletje je bil v ZDA pozitiven.

Borzniki so nemalo presenečeni, da so lovke Nevena Boraka zdaj ujele upravo Ljubljanske borze na čelu z Draškom Veselinovičem. Če so prejšnje akcije požele večinoma odobravanje, češ, nekdo je končno začel delati red, pa tokratne ne ocenjujejo pozitivno. Odziv na borzi je bil precej buren, čeprav je res, da so delnice padle tudi zaradi dolgotrajne rasti v prejšnjih dneh. Tokrat je to najbolj prizadelo Krko, katere enotni tečaj se je znižal za 3,48 odstotka, na 47.235 SIT. Na začetku trgovanja je cena padla na 46.700 SIT, zadnji posli pa so bili nad enotnim tečajem.

S Krko je bil promet zelo visok, saj je znašal 440 milijonov SIT. Po prometu s 153 milijoni SIT sledi Petrol. Enotni tečaj je nižji za 1,32 odstotka (45.809 SIT), za prav toliko pa so se pocenile tudi Mercatorjeve delnice (26.564 SIT). Delnice Luke Koper so cenejše za 2,30 odstotka (6.022 SIT) in so med trgovanjem padle pod 6.000 SIT. Skoraj dva odstotka so izgubile delnice Pivovarne Laško (6.355 SIT) in Gorenja (4.633 SIT). Edina delnica, ki je v borzni kotaciji ušla negativnemu trendu, je bila delnica Dela. Podražila se je za skoraj poltretji odstotek.

V petek naj bi se trg umiril
Slovenski borzni indeks se je znižal za 1,69 odstotka, na 3.529,14 točke. Gre za največji padec po 7. januarju, ko je SBI20 izgubil 1,89 odstotka. Za tuje borze skoraj dveodstotni minus ni nič posebnega, na našem trgu pa taki padci ali porasti niso prav običajni. Ker so bili današnji posli na koncu trgovanja večinoma nad enotnimi tečaji, lahko v petek pričakujemo umiritev trgovanja, čeprav utegne negotovost trajati še nekaj časa.

Na prostem trgu se je Belinka ob visokem prometu (91 milijonov SIT) pocenila kar za desetino, na 4.488 SIT. Pidovski PIX je izgubil 1,26 odstotka in se znižal pod 3.000 točk. Id Triglav steber 1 je cenejši za 2 odstotka (237,33 SIT), promet pa je po dolgem času presegel 100 milijonov SIT. Investicijski sklad NFD 1 je izgubil 0,63 odstotka (215 SIT), Infond ID pa 0,88 odstotka (1.908 SIT), če omenimo le najprometnejše papirje.

Je sredin porast zgolj odziv na padce v prejšnjih dneh?
Štart v zadnje četrtletje je bil v ZDA zelo spodbuden. V sredo sta tako Dow Jones (9.469 točk) kot Nasdaq (1.832) pridobila več kot 2 odstotka. Gre za največji porast obeh indeksov po dobrih dveh mesecih. London je včeraj končal z 1,9-odstotnim pribitkom delniškega indeksa FTSE 100, kar je celo največ v zadnjih štirih mesecih. In kaj je po tednu in pol drsenja tečajev prineslo preobrat na največjih trgih? Posebnega vzroka ni. Spodbudna gospodarska rast je namreč še vedno bolj napoved kot dejstvo. V naslednjih dneh bo tako za nadaljevanje rasti potrebnih nekaj dobrih makroekonomskih novic (v petek na primer o septembrski brezposelnosti v ZDA), podprtih z uspešnim poslovanjem največjih podjetij v tretjem četrtletju. Po posredovanju Japonske centralne banke se je rast jena ustavila, je pa zato dolar nekoliko oslabel glede na evro, tako je dosegel najnižjo vrednost v zadnjih treh mesecih (1,1768 dolarja za evro), vendar je bil v četrtek ob kosilu evro vreden že manj od 1,17 dolarja.