Božo Jašovič je svoj odstop ponudil v torek. Kot razlog navaja Mercator. Foto: MMC RTV SLO
Božo Jašovič je svoj odstop ponudil v torek. Kot razlog navaja Mercator. Foto: MMC RTV SLO
"Ključni faktor uspeha tega postopka pa je predvsem prepričanje investitorjev, da je banka sposobna uspešno poslovati. Agencija bo storila vse, kar je v njeni pristojnosti, da se bo to tudi zgodilo," so zapisali v AUKN-ju. Foto: MMC RTV SLO
Jašovič odšel zaradi Mercatorja
IZ NLB-ja zaradi pritiskov

Prodaja Mercatorja je namreč predvidena v strategiji Nove Ljubljanske banke (NLB), brez podpore enega od ključnih lastnikov pa Božo Jašovič ne želi voditi banke.

Pričakovanja o odstopu od postopka prodaje
Jašovič je na novinarski konferenci pojasnil, da so se po izboru hrvaškega Agrokorja za kupca paketa delnic Mercatorja, ki jih NLB prodaja še z nekaterimi drugimi lastniki trgovca, začela vrstiti pričakovanja, naj odstopijo od postopka prodaje.

"To je na koncu kulminiralo v jasnem in eksplicitnem stališču enega od ključnih lastnikov, da nasprotuje prodaji Agrokorju, najbližjemu konkurentu Mercatorja," je povedal.

Izguba zaradi Mercatorjevih delnic
NLB je do dobrih deset odstotkov delnic Mercatorja prišel, ker osnovni dolžnik ni mogel vrniti kredita. "Ves čas od zasega je bilo jasno, da mora banka te delnice prodati, saj ne sodijo v portfelj bančnih kreditov," je pojasnil Jašovič. Kot je še dejal, so delnice tržni vrednostni papir in posledično je imel NLB zaradi negativnih cenovnih razlik kar nekaj izgube, poleg tega pa mu je regulator trga odvzel upravljalska upravičenja v Mercatorju.

Zato so te delnice zapisali v strategijo NLB-ja, ki sta jo potrdila tako vlada kot tudi drugi ključni lastnik NLB-ja, belgijska KBC.

Ob koncu letošnjega tretjega četrtletja je imela skupina NLB zaradi povečanih kreditnih tveganj izgubo za 96,3 milijona evrov, NLB pa za 113,9 milijona evrov. Marca je NLB izpeljal dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov in julija za las prestal stresne teste. Zaradi zahtev po kapitalski ustreznosti se mu obeta nova dokapitalizacija, ki sta jo uprava in nadzorni svet predlagala v višini 400 milijonov evrov.

"Agrokor je s ponudbo odstopal"
Po Jašovičevih besedah so po večkratnih poskusih prodaje v zadnjih dveh letih za kupca izbrali hrvaški Agrokor, ki je po njegovih besedah s svojo ponudbo odstopal. "Od tega trenutka dalje so se začela vrstiti pričakovanja, naj bi od tega postopka odstopili," je povedal. V primeru prodaje naj bi namreč obstajala nevarnost številnih stranskih posledic, ki bi imele negativen vpliv na slovenske proizvajalce hrane, dobavitelje in gospodarstvo kot celoto.

Kot je nadalje dejal, so takšna razmišljanja v nasprotju s stališči, zapisanimi v strategiji banke in jih je razumel kot nezaupnico. "Razumel sem, da nimamo več legitimacije s strani največjega lastnika banke," je dejal in poudaril, da je pri izvedbi strategije ključna podpora lastnikov.

Jašovič odstopil v torek
Da odstopa s položaja, je Jašovič sporočil na torkovi seji nadzornega sveta, na kateri so odločali o predlogu uprave, da NLB proda delnice Mercatorja. A kot je po seji sporočil predsednik nadzornega sveta Marko Simoneti, so zaradi informacij o prevzemni nameri ameriške družbe Eatons Capital za Pivovarno Laško sklenili odločanje o prodaji odložiti.

Jašovič, ki bo banko za zdaj še vodil do imenovanja novega predsednika uprave, je krmilo NLB prevzel 1. oktobra 2009.

AUKN: Poslovanje NLB-ja odraz upravljanja in nadzorovanja banke
Agencija za upravljanje kapitalskih naložb Republike Slovenije (AUKN) pa zatrjuje, da le izvršuje pravice, ki jih ima Republika Slovenija kot delničar v NLB-ju. "Agencija nastopa le v vlogi delničarja in nima nobenega vpliva na imenovanje članov uprave banke," dodajajo.

Ocenjujejo, da NLB ne dosega planiranih rezultatov banke, "v tretjem kvartalu je posloval z izgubo, ki vse do konca poslovnega leta po vsej verjetnosti ne bo sanirana". Ugotavljajo, da gre že za tretjo zaporedno letno izgubo banke, in dodajajo, da so taki rezultati poslovanja "prvenstveno odraz upravljanja in nadzorovanja banke".

Navajajo še, da so že v oktobru zahtevali, da "tudi člani nadzornega sveta prevzamejo odgovornost za ustreznost nadzora s tem, ko je na skupščini predlagal prenovitev nadzornega sveta". Kot pojasnjujejo, je proces dokapitalizacije banke začasno ustavljen zaradi volitev in posledične menjave vlade, vendar verjamejo, da se bo postopek z izvolitvijo nove vlade nemoteno nadaljeval.

Jašovič odšel zaradi Mercatorja
IZ NLB-ja zaradi pritiskov