Židan pričakuje začasno zadržanje prodaje Mercatorja. Foto: EPA
Židan pričakuje začasno zadržanje prodaje Mercatorja. Foto: EPA
Pivovarna Laško in Mercator
Uprava Pivovarne Laško bo skušala do petkove seje nadzornega sveta izboljšati svoj položaj do konzorcija prodajalcev 52,10-odstotnega deleža Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kovačič
Kovačič je pred dnevi odstopil tudi z mesta prvega moža NKBM-ja. Foto: MMC RTV SLO

Zgodba z Mercatorjem ne sme biti končana, saj je zdaj čas, da se zadeve raziščejo do konca, je prepričan Dejan Židan, minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle. Po pisanju Dnevnika naj bi namreč policija in protikorupcijska komisija vodili postopke zaradi sumov korupcije v zvezi s prodajo Mercatorja.

Zato Židan verjame, da smo dovolj racionalna država, da se bodo te stvari raziskale. Ob tem pa se sprašuje, ali je potencialni Mercatorjev kupec v prepričevanje slovenske javnosti investiral tudi denar ter kje je ta denar končal, če je do tega res prišlo. Sam je že v ponedeljek pozval protikorupcijsko komisijo, naj preveri postopek prodaje, sindikat trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa je opozoril, da se prodaja odvija prek "prijateljskih vezi, dogovorjenih na eksotičnih potovanjih".

"Sovražen prevzem bi imel velike posledice"
Minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič, pa pričakuje, da bodo prodajalci sledili priporočilom, ki jih je dala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Ta je izrazila dvom, da prodaja res poteka v korist bank. Križanič tudi poudarja, "da bi sovražen prevzem imel velike negativne posledice na slovensko kmetijstvo, slovensko živilsko-predelovalno industrijo, bančni trg, bruto domači proizvod, trg dela ter posledično na javnofinančni primanjkljaj".

Jašovič odhaja z vrha NLB-ja
Pri prodaji Mercatorja se tudi sicer močno zapleta. Potem ko so nadzorniki NKBM-ja v torek podprli prodajo približno petodstotnega deleža trgovca hrvaškemu Agrokorju, so nadzorniki Pivovarne Laško in Nove Ljubljanske banke odločanje o soglasju k prodaji preložili na petek oziroma na prihodnje obdobje. Predsednik uprave največje slovenske banke Božo Jašovič je nato nepreklicno odstopil s svojega mesta.

Kovačič ni več nadzornik Mercatorja
S položaja člana nadzornega sveta Mercatorja pa je odstopil Matjaž Kovačič, ki je v nadzornem svetu Mercatorja zastopal Novo kreditno banko Maribor. Ker se umika z vrha banke, je odstopil tudi kot nadzornik. Nadzorniki Mercatorja so sicer v torek obravnavali poslovanje družbe v letu 2012, na dnevni red pa naj bi prišla tudi napovedana prodaja družbe. Kaj naj bi ugotovili, še ni znano.

Špekulacija pri nameri prevzema pivovarne?
Medtem ko so zasedali nadzorniki, pa je družba Eatons Capital s sedežem v Las Vegasu v ZDA objavila prevzemno namero za delnice Pivovarne Laško. To bi lahko še podaljšalo postopek prodaje Mercatorja.

Predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković se je po torkovi seji nadzornega sveta vprašal, ali sploh gre za realno ponudbo. O podaji soglasja k prodaji Mercatorja bodo nadzorniki Pivovarne Laško odločali v petek, v vmesnem času pa pričakujejo, da bo uprava družbe skušala izboljšati svojo pogajalsko pozicijo v postopku prodaje Mercatorja.

Laško bi denar potrebovalo takoj
Nadzornike in upravo Pivovarne Laško namreč skrbi, kdaj bo nakazana kupnina od morebitne prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Pivovarni Laško, ki ima okrog 400 milijonov evrov dolgov, tako ustreza čim prejšnje nakazilo kupnine. Če bi se to zgodilo šele čez nekaj let, potem bi lahko bilo to usodno za obstoj pivovarne.

Skupno 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.