Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v prvem četrtletju po podatkih statističnega urada povečal za 1,2 odstotka, rast pa je poganjalo kmetijstvo. BDP se je lani skrčil za rekordnih 4,1 odstotka.

Aktivnost v kmetijski dejavnosti se je po podatkih brazilskega statističnega urada, ki jih je povzela francoska tiskovna agencija AFP, razširila za 5,7 odstotka. Industrija in storitvene dejavnosti so medtem dosegle 0,7- in 0,4-odstotno rast.

"Kljub drugemu valu pandemije covida-19 se je v prvem četrtletju BDP povečal, saj je bilo v primerjavi z lanskim letom v gospodarstvu v veljavi manj omejitev za zajezitev pandemije," je pojasnila Rebeca Palis s statističnega urada.

Rast BDP-ja se je v prvem četrtletju umirila. Potem ko se je v drugem četrtletju lani gospodarstvo skrčilo za 9,2 odstotka, se je v tretjem okrepilo za 7,8 odstotka, v zadnjem četrtletju pa je bila rast 3,2-odstotna.

Čeprav se razmere v gospodarstvu izboljšujejo, je bila stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju rekordnih 14,7 odstotka, zaposlitev je iskalo 14,8 milijona delovnih aktivnih Brazilcev.

Ekonomisti, ki bodo zdaj pozorno spremljali napredek Brazilije v boju s pandemijo, so v prvem trimesečju pričakovali 0,7-odstotno rast BDP-ja.

"Rezultat je veliko višji od pričakovanega. V prvem četrtletju ni bilo fiskalnih spodbud proti pandemiji, nekateri analitiki pa so trdili, da bo BDP močno upadel," je povedala ekonomistka Margarida Gutierrez z zvezne univerze Rio de Janeiro (UFRJ).

Kot je dodala, bi se lahko napoved o 3,5-odstotni rasti v celotnem letu 2021 povečala na okoli pet odstotkov. "Če bo cepljenje potekalo hitro, bi bila lahko rast še višja," je še ocenila Margaida Gutierrez.

Brazilsko kampanjo cepljenja proti covidu-19 je zaznamovalo pomanjkanje cepiv in zamude pri dobavi. Doslej je bilo v celoti cepljenih približno 10,5 odstotka od 212 milijonov ljudi v državi, kar je premajhno število za upočasnitev virusa.

Krivulja smrtnih žrtev se je v zadnjem času zmanjšala, in sicer s tedenskega povprečja več kot 3000 smrtnih primerov na dan v aprilu na približno 1800. Vendar epidemiologi opozarjajo, da naraščajoče število okužb in zasedenost bolnišnic nakazujeta, da prihaja nov val.