Elektro Ljubljana bo elektriko podražil v povprečju za skoraj 7 odstotkov in pol, mesečni znesek pa bo višji za 3,29 evra. Foto: MMC RTV SLO
Elektro Ljubljana bo elektriko podražil v povprečju za skoraj 7 odstotkov in pol, mesečni znesek pa bo višji za 3,29 evra. Foto: MMC RTV SLO
Neizogibne podražitve?
Dražja elektrika

Cen elektrike niso spreminjali dve leti in pol, podražitev pa opravičujejo z visoko rastjo cen elektrike na veleprodajnem trgu, ki naj bi bila posledica dogajanj na področju jedrske energije, povečane rasti porabe ter počasne gradnje novih proizvodnih virov.

Kot je za Drugo jutranjo kroniko poročal Jože Skok, naj bi se v letos nabavna tržna cena električne energije povišala za skoraj 30 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

"Nižja tarifa višja za 63 odstotkov"
Ceno nižje tarife naj bi ljubljansko podjetje zvišalo kar za 63 odstotkov. V Elektru Ljubljana zatrjujejo, da se sprememba cen nižje tarife za 63 odstotkov in višje za 18 odstotkov nanaša samo na dve petini odjemalcev z najmanjšo porabo energije, za druge porabnike toka pa občutno manj, saj ukinjajo progresivni način obračunavanja.

Cena toka naj bi bila za gospodinjstva z največjo povprečno dnevno porabo posledično nižja. V Elektru Ljubljana obljubljajo stabilno ceno elektrike vsaj do konca prihodnjega leta. V podjetju so prepričani, da nižja tarifa v primerjavi z višjo še vedno spodbuja večjo porabo v nižji tarifi v nočnem času ter med konci tedna in prazniki. Za kupce, ki želijo stabilno ceno električne energije v daljšem časovnem obdobju, pa so oblikovali paketno oskrbo, s katero zagotavljajo znano in nespremenjeno ceno elektrike do konca leta 2013 ali 2014.

Po podražitvah elektrike v Elektru Maribor in Elektru Ljubljana so okoli 7-odstotno povišanje cen elektrike za gospodinjstva s prvim avgustom napovedali tudi v Elektru Primorska. Mesečni račun bo za njihove odjemalce višji za 1,28 evra. Podražitev napovedujejo tudi v Elektru Celje, vsaj do konca junija 2012 pa elektrike ne bodo dražili v Gen-I-ju in Petrolu.

Neizogibne podražitve?
Dražja elektrika