Minister Golobič je več kot 10-odstotni lastnik podjetja Ultra Sum. Foto: MMC RTV SLO
Minister Golobič je več kot 10-odstotni lastnik podjetja Ultra Sum. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič po priznanju, da je med državnozborsko volilno kampanjo lagal novinarjem.
Ultra
Podjetje Ultra Sum ima sicer pet lastnikov, je brez zaposlenih in posluje z izgubo, pravi večinski lastnik družbe Miloš Urbanija. Pravi, da so podjetje ustanovili z namenom širitve na tuje trge. Foto: MMC RTV SLO
Golobič zamolčal milijonsko premoženje
Kaj o zadnji aferi menijo politiki?

Premier Borut Pahor je dejal, da mora minister za visoko šolstvo o svojih nadaljnjih korakih razmisliti do konca prihodnjega tedna. Pahor je povedal, da sta se s Golobičem danes sestala dvakrat. "Kot novinarjem je tudi meni priznal napako in jaz se strinjam, da je bila to napaka. Dejal je, da si želi vzeti čas za premislek," je dodal. Po njegovih besedah časa za premislek ni na razpolago veliko, saj mora vlada "zlasti v teh zahtevnih časih kar najbolje opravljati svoje delo."

Golobičeva "laž" se nanaša na obdobje med zadnjo državnozborsko volilno kampanjo, ko je novinarjem zatrdil, da ima v lasti le eno delnico Pivovarne Laško. Dejal je, da ni šlo za poskus prikrivanja, ampak je le želel, da Ultra ne bi postala tarča predvolilnih političnih obračunavanj.

Menite, da bi moral Golobič odstopiti? - Glasujte v MMC-jevi anketi

"Bila je napaka. Žal mi je."
"To je bila napaka, za katero se opravičujem in jo obžalujem," je dejal Golobič in poudaril, da bo o posledicah, ki jih bo njegovo dejanje prineslo, zagotovo tekla beseda tudi v nadaljevanju. Dejal je, da je bil njegov namen "biti v politiki" vedno pogojen in vezan na vzpostavitev in vzdrževanje temeljne verodostojnosti politike, kar naj bi bil namen njegove vrnitve v politiko in prevzem krmila stranke Zares.

"Mnenje o tem, ali moja napaka iz časa volilne kampanje jemlje to temeljno verodostojnost meni in morebiti tudi stranki, da bi lahko opravljala za mnoge motečo funkcijo v slovenskem političnem prostoru, si bom ustvaril skupaj s kolegi na ministrstvu, v stranki, na vladi in skupaj s celotno javnostjo, ki bo o vsem še naprej dajala svoja mnenja," je v zvezi z možnostjo o morebitnem odstopu in umiku iz politike dejal Golobič.

Golobičevo zamolčanje lastniškega deleža v podjetju Ultra pa meče senco dvoma tudi na novelo zakona o državni upravi, s katero je vlada nameravala prenesti telekomunikacije in pošto z ministrstva za gospodarstvo pod ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Ultra se namreč ukvarja z visokotehnološkimi rešitvami na področju telekomunikacij, kar pomeni, da bi področje njenega poslovanja prišlo pod resor, ki ga vodi minister Golobič. "Če bodo prevladovali stereotipi in neupravičena namigovanja o skritih interesih, bo čas odplaknil še en paket priložnosti hitrega razvoja informacijske družbe," je takrat na očitke, ki so prišli tudi od poslancev stranke SD, odgovoril Golobič.

Delež v Ultri lani prijavil Kosu
Svoj 10,8-odstotni delež v podjetju je Golobič sicer prijavil komisiji za preprečevanje korupcije lanskega 20. decembra, kar je potrdil predsednik komisije Drago Kos. Po poročanju medijev naj bi bil Golobičev delež v nizozemski Ultri vreden okoli milijon evrov.

Golobič je svoje premoženje prijavil v skladu z obvezo ob nastopu mandata ministra. A kot navajajo mediji, so na uradu vlade za komuniciranje podatke o premoženju ministrov zbrali februarja, Golobič pa je takrat prijavil le eno delnico v Pivovarni Laško in ni omenil deleža v podjetju Ultra Sum. Z vprašanji glede lastniškega deleža v Ultri smo se zato na Golobiča obrnili tudi z MMC-ja, vendar njegov telefon zvoni v prazno.

Podjetje Ultra Sum je bilo ustanovljeno leta 2006 in ima sedež na Nizozemskem ter je 70-odstotni lastnik podjetja Ultra. Golobič, ki je eden od petih lastnikov Ultre, je bil tam zaposlen med letoma 2003 in 2008.


O podjetju Ultra se je spet začelo govoriti prejšnji teden, potem ko so nekateri mediji objavili novico, da naj bi podjetje zaradi povezav z ministrom za visoko šolstvo Golobičem dobilo nezavarovana posojila.

Te navedbe so v podjetju že zanikali in pojasnili, da so vsa posojila zavarovana z bianco menicami, nepremičninskimi hipotekami, osebnimi poroštvi in zastavo terjatev do naročnikov. Obenem so napovedali tudi tožbe zoper RTV Slovenija, Kanal A, Delo in Slovenske novice.

S. Z./ A. K. K.

Gregor Golobič po priznanju, da je med državnozborsko volilno kampanjo lagal novinarjem.
Golobič zamolčal milijonsko premoženje
Kaj o zadnji aferi menijo politiki?