Poslabšanje gospodarskega ozračja je omililo pozitivno zaupanje v trgovini na drobno. Foto: MMC RTV SLO
Poslabšanje gospodarskega ozračja je omililo pozitivno zaupanje v trgovini na drobno. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih statističnega urada je bila vrednost kazalnika gospodarskega ozračja avgusta s šestimi odstotnimi točkami za 0,8 odstotne točke nižja kot julija.

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni je vplivalo slabše razpoloženje v storitvenih dejavnostih (za 0,6 odstotne točke), med potrošniki (za 0,3 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotne točke).

Poslabšanje je omililo pozitivno zaupanje v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa tokrat ni vplival na spremembo gospodarskega ozračja.

Na letni ravni se je kazalnik gospodarskega ozračja znižal za 4,6 odstotne točke. Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je vplivalo slabše razpoloženje v predelovalnih dejavnostih (za 2,5 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 1,6 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,5 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil pozitiven (za 0,6 odstotne točke).

Statistični urad je danes objavil tudi podatke o poslovnih tendencah, iz katerih je razvidno, da je bilo zaupanje v trgovini na drobno avgusta višje, v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu nižje, medtem ko je bilo v predelovalnih dejavnostih enako.