Trgi držav iz nekdanje Jugoslavije so za Slovenijo izjemno pomembni, poudarjajo v GZS-ju. Foto: BoBo
Trgi držav iz nekdanje Jugoslavije so za Slovenijo izjemno pomembni, poudarjajo v GZS-ju. Foto: BoBo
Podjetniki nekdanje Jugoslavije spet povezani

Jugoslavije. Ti trgi so za Slovenijo zelo pomembni, je bilo slišati.

Na srečanje so poleg predstavnikov zbornic povabili tudi gospodarstvenike, ki so na dvostranskih srečanjih krepili sodelovanje in iskali možnosti za nove posle. Srečanja so se udeležili predstavniki gospodarskih zbornic iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Makedonije ter Bosne in Hercegovine. Zavzeli so se za krepitev gospodarskega sodelovanja med državami. Po njihovem mnenju lahko namreč skupaj privabijo več vlagateljev.

Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič je ocenil, da je sodelovanje gospodarstvenikov z območja nekdanje Jugoslavije pripomoglo k umirjanju političnih napetosti, po drugi strani pa tudi k razmahu obsega poslovanja. "Slovenija ima zelo veliko odnosov z državami nekdanje Jugoslavije, čeprav v zadnjem času opažamo upad obsega poslovanja," je dejal Hribar Milič. Ravno to pa je bil razlog, da so se na GZS-ju odločili, da v času evropskega prvenstva v košarki v Slovenijo povabijo tudi podjetnike iz regije.

V Sloveniji je sicer približno 13.000 gospodarskih subjektov, ki poslujejo na tujih trgih, samo 2.000 pa je takih, ki poslujejo na trgih zunaj držav nekdanje Jugoslavije. "Čeprav manj kot 15 odstotkov zunanjetrgovinske menjave realiziramo na teh trgih, pa večina gospodarskih subjektov deluje tam, zato so ti trgi za nas še toliko pomembnejši," je poudaril predsednik GZS-ja.

Hrvaška bi pomagala drugim nekdanjim republikam
Podpredsednica hrvaške zbornice Jasminka Trzun je dejala, da so države nekdanje Jugoslavije s 1. julijem dobile novega partnerja v EU-ju, vendar pa to prinaša tudi velike spremembe na področju gospodarskega sodelovanja. "Nedvomno smo pripravljeni pomagati tudi drugim državam na njihovi poti v EU," je poudarila.

Kot je pojasnil predsednik srbske gospodarske zbornice Borko Gjurić, je bilo na današnjih sestankih veliko pozornosti posvečene predvsem vprašanju večje konkurenčnosti držav nekdanje Jugoslavije. Gjurić sicer pot do večje konkurenčnosti Srbije vidi v večji učinkovitosti javne uprave in enostavnejših birokratskih postopkih.

"Mislim, da je zdaj čas, ko moramo skupaj sodelovati na trgih tretjih držav," pa je dejal predsednik črnogorske gospodarske zbornice Velimir Mijušković. Države nekdanje Jugoslavije bodo tako lahko povečale svojo konkurenčnost in privabile pozornost na sejmih in srečanjih v tujini, je ocenil.

Podjetniki nekdanje Jugoslavije spet povezani