Prvi mož IMF-a je Španijo obiskal v obdobju, ko se spopada s hudimi gospodarskimi težavami. Foto: EPA
Prvi mož IMF-a je Španijo obiskal v obdobju, ko se spopada s hudimi gospodarskimi težavami. Foto: EPA

Španijo je obiskal generalni direktor IMF-a Dominique Strauss-Kahn, ki se je srečal s španskim premierjem Josejem Luisom Zapaterom, potem ko se je španska vlada odločila za korenite varčevalne ukrepe, da se ne bi ponovila finančna kriza, s katero se spopada Grčija.

"Če bodo reforme dovolj učinkovite, kot pričakujemo, in bodo vzbudile zaupanje, potem ne bi smele vplivati na gospodarsko okrevanje ter bi morale vzdrževati rast iz prvega četrtletja," je dejal Zapatero.

Visoka primankljaj in brezposelnost
Načrtovani ostri varčevalni ukrepi in reforma trga dela so usmerjeni v obvladovanje proračunskega primanjkljaja, ki je lani dosegel 11 odstotkov BDP-ja in kar 20-odstotne brezposelnosti, a po mnenju nekaterih kritikov so vseeno premalo velikopotezne.

Toda Strauss-Khan je izrazil polno podporo Zapateru in njegovim ukrepom. "Vsi natančno vedo, kaj storiti, in ukrepi, za katere se je odločila ta vlada, so absolutno v pravi smeri," je zatrdil prvi mož IMF-a in dodal, da se vlada ne trudi reševati samo kratkoročnih težav, ampak gradi temelje za dve desetletji rasti.

O t. i. stresnih testih bank, s katerimi se preverja stabilnost bank ob morebitnih novih krizah, je Strauss-Khan dejal, da bi jih morali izvesti čim prej. Z njim se je strinjal tudi Zapatero, ki je dejal, da so ti testi ključni za zaupanje trgov v gospodarstvo.