Delavci napovedujejo, da bodo uporabili metode sindikalnega boja, če ne bodo dobili vseh informacij. Foto: RTV SLO
Delavci napovedujejo, da bodo uporabili metode sindikalnega boja, če ne bodo dobili vseh informacij. Foto: RTV SLO
Marko Pogačnik
18 milijonov izgube je trenutna ocena, je pojasnil Pogačnik. Foto: RTV SLO
Iskraemeco bo odpuščal

Uprava bo razmere in ukrepe danes pojasnila predstavnikom treh sindikatov, ki zastopajo več kot 1.500 zaposlenih. Delavci pričakujejo predvsem konkretne odgovore na vprašanja o morebitnih odpuščanjih in o tem, koliko časa se bo v Kranju še delalo.

Predsednik nadzornega sveta in direktor Soda Marko Pogačnik je povedal, da so nadzorniki upravi naložili pripravo ukrepov, ki naj bi odpravili nelikvidnost družbe. Izguba Iskraemeca je predvsem posledica tekočega poslovanja. Dodatno izgubo, ki je večja od načrtovane, pa pomeni popravek terjatev, obračunanih obresti in dolgoročnih finančnih naložb.

Janko Šteharnik, predsednik uprave podjetja pa je poudaril, da je prihodnost Iskraemeca dobra in perspektivna. Sestanki z vsemi pomembnimi akterji pri poslovanju po njegovih besedah kažejo, da svetlejšo prihodnost temu podjetju napovedujejo tudi nadzorni svet, predstavniki zaposlenih in banke upnice. Navedeni naj bi soglašali s strategijo, po kateri naj bi Iskraemeco ponovno pristal med vodilnimi proizvajalci števcev.

Dve hčerinski družbi
Nadzorniki so se strinjali z ustanovitvijo dveh hčerinskih družb, na kateri bi prenesli dejavnost laboratorija in proizvodnjo indukcijskih števcev. Vodstvo mora pred dokončnim soglasjem pripraviti poslovne načrte za obe družbi.

Pripravljajo pa še kratkoročne ukrepe za odpravo nelikvidnosti, ki naj bi bili pripravljeni do naslednje seje nadzornega sveta. Ta bo predvidoma 12. februarja.

Iskraemeco bo odpuščal