Golobič je prek odvetnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil zasebno tožbo zoper Meha zaradi storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Foto: MMC RTV SLO
Golobič je prek odvetnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani vložil zasebno tožbo zoper Meha zaradi storitve kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Foto: MMC RTV SLO
Dokument
Golobič zatrjuje, da Ultra ne sodeluje s TEŠ-em, medtem ko Meh pravi, da ima dokumente, ki dokazujejo posle, sklenjene tudi letos. Foto: MMC RTV SLO

Srečko Meh, član SD-ja, je predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču očital, da je sodeloval pri dogovarjanju poslov Ultre s Termoelektrarno Šoštanj. "Takšnih zapisnikov je več, ko se je skupina okoli Ultre povezovala oz. pripravljala na posle v Termoelektrarni Šoštanj, in še več takih zapisnikov. Imamo tudi priče dogovorov in groženj z Gregorjem Golobičem," je Meh v ponedeljek dejal na TV Slovenija.

Meh: Golobič je tožbo moral vložiti
Da je Golobič vložil tožbo je Meh izvedel od MMC-ja in takoj poudaril, da stoji za svojimi besedami. Pravi, da je Golobič to moral storiti, če želi vsaj malo ohraniti svojo podobo, "čeprav bi težje našel bolj nekredibilno osebo, saj se je lagal javnosti. Ve, da bo tožba trajala dolgo, zagotovo bolj dolgo, kot bo on v slovenski vladi." Po njegovih besedah si Zares, "stranka, ki je na politični sceni ni več niti je več ne bo", v državi lasti t. i. fevde in energetika je edino področje v državni lasti, kjer se še da kaj pridobiti. "To se lahko seveda zgodi le tako, če Golobič obvladuje nadzorne svete in direktorje, in tega ni obvladoval, dokler ni zamenjal Uroša Rotnika," je poudaril.

V zadnjem času dobiva veliko pisem iz vse države, od ljudi, ki jim ni vseeno, pravi. "In dogaja se še veliko več, kot sem povedal na glas. Sam namreč nisem vedel drugega kot to, da bodo z odstavitvijo Rotnika ogrozili projekt TEŠ 6 in s tem na dolgi rok tudi 3.500 delovnih mest ter sanacijo Šaleške doline in še marsikaj drugega. Moj protest je bil namenjen načinu odstavitve in proti surovem plenjenju, vse, kar se je dogajalo po tem, pa je bila reakcija na ta protest."

Golobič za MMC: Kdo je vložil tožbo, je irelevantno
Prepričan je, da bo z lahkoto dobil priče, ki bodo potrdile njegove besede na sodišči, se pa sprašuje, kdo ga pravzaprav toži: "Gregor Golobič kot fizična oseba, Gregor Golobič kot predsednik Zaresa, Gregor Golobič kot minister, Gregor Golobič kot Ultra, Gregor Golobič kot Ultra Storitve? Ne želim si, da bi me tožil minister slovenske vlade, saj je to tudi moja vlada."

Poklicali smo tudi Golobiča, ki je za MMC dejal, da je vložil zasebno tožbo kot Gregor Golobič, ki pa je tudi predsednik stranke, minister in solastnik Ultre. Pojasnil je, da tožbo lahko vloži kot zasebnik, lahko pa jo vloži tožilstvo po uradni dolžnosti, glede na samo tožbo pa se mu zdi to, kdo jo je vložil, irelevantno.

Meh bo na sodišče pripeljal priče
Tožbo je Golobič sicer napovedal že v petkovih Odmevih, saj so se strasti in medsebojni očitki razplamteli takoj po četrtkovi razrešitvi direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika. Zamenjava naj bi se namreč po besedah Meha zgodila zato, ker podjetje Ultra - katerega solastnik je Golobič - v TEŠ-u ni dobilo posla.

Golobič je navedbe zanikal in zatrdil, da Ultra ne dela nič, kar bi bilo povezano s TEŠ-em ali energetiko, zato se mu zdijo Mehove izjave absurdne. "Gre za insinuacijo, ki kaže, kako zelo so energetski lobiji razpredeni v posamezne politične stranke." A kot trdi velenjski podžupan, lahko njegove besede potrdi tudi priča: "Če bo imel gospod Golobič toliko energije in bo tožil, potem bom pripeljal pričo, ki je danes pred 30 usti povedala, kaj vse je Golobič govoril oziroma zahteval oziroma kaj vse se je dogajalo."