Po težavah z izplačevanjem plač Labodu grozi še likvidacija. Foto: MMC RTV SLO
Po težavah z izplačevanjem plač Labodu grozi še likvidacija. Foto: MMC RTV SLO

Družbo naj bi likvidirali zaradi zmanjšanega obsega in posledično negativnega poslovanja podjetja. Od 190 zaposlenih jih bodo okoli 60 odpustili, približno 120 pa prezaposlili v hčerinski družbi, je pojasnil večinski lastnik Laboda Franc Gajšek.

Novomeški Labodov kompleks naj bi prodali, ohraniti pa nameravajo trgovino v Novem mestu. Nadaljnja proizvodnja, ohranitev blagovne znamke Labod in trgovine so odvisni tudi od bančnih posojil, s katerimi po besedah večinskega lastnika naj ne bi bilo težav. Banke naj bi Labod pri likvidnostni sanaciji podprle.

Upniki lahko terjatve prijavijo v 30 dneh
Sklep o likvidaciji je na podlagi določb zakona o gospodarskih družbah predlagal upravni odbor Laboda. Upniki podjetja bodo lahko svoje terjatve do družbe prijavili likvidacijskemu upravitelju v roku 30 dni od objave poziva in sklepa o prenehanju družbe in začetku redne likvidacije v uradnem listu.

Upravni odbor družbe predlaga, naj lastniki na skupščini 20. aprila za likvidacijskega upravitelja imenujejo družbo Facig, ki jo zastopa izvršni direktor Gajšek. Ta je sicer prek svojih podjetij tudi večinski lastnik Laboda, v katerem je zaposlenih nekaj manj kot 200 delavcev.

Januarske plače po težavah izplačne marca
Podjetje se zadnje čase srečuje s težavami, zaradi krize, neprodanih zalog in odprtih terjatev pa je prišlo tudi do zaostanka pri izplačilu plač. Delavci so januarske plače po nakazilu in nato odvzemu po dveh urah vendarle dobili 12. marca.

Izguba Laboda za preteklo leto po Gajškovih besedah znaša 600.000 evrov, skupaj z izgubo iz preteklih let pa se znesek povzpne na 1,8 milijona evrov. Vrednost neprodanih Labodovih oblačil je štiri milijone evrov, za izplačilo plač pa gre 200.000 evrov na mesec.

A. Me./ A. S.