Lastnik Laboda je napovedal odpustitev 20 režijskih delavcev, o šiviljah pa bodo odločali tehnologi. Foto: MMC RTV SLO
Lastnik Laboda je napovedal odpustitev 20 režijskih delavcev, o šiviljah pa bodo odločali tehnologi. Foto: MMC RTV SLO
V Labodu naj bi bile plače v petek

Vzroki zamude pri izplačilu januarskih plač so kriza, neprodane zaloge in odprte terjatve, z bankami pa se zaradi neizdelanih bilanc niso mogli pogovarjati o posojilu, je po sestanku s sindikati povedal večinski lastnik Franc Gajšek.

Izguba Laboda za preteklo leto po Gajškovih besedah znaša 600.000 evrov, skupaj z izgubo iz preteklih let pa se znesek povzpne na 1,8 milijona evrov. Vrednost neprodanih Labodovih oblačil je štiri milijone evrov, za izplačilo plač pa gre 200.000 evrov na mesec.

Novomeški Labod zaposluje 190 ljudi, po mnenju večinskega lastnika pa določene službe delujejo po zgledu na čase, ko je bilo v Labodu zaposlenih 2.000 ljudi, zato bi bilo potrebno finančno in kadrovsko prestrukturiranje. Tako je napovedal odpust 20 režijskih delavcev, o usodi šivilj pa bodo odločali tehnologi.

V letošnje leto Gajšek ne zre optimistično, saj se glede naročil in prodaje ne obeta nič dobrega. Želi si ohraniti Labodovo proizvodnjo, poleg tega pa računa na naročila lastne prodajne mreže in franšiz ter na uspeh terjatev, ki jih ima družba na jugu in vzhodu.

Delavci pa morajo prejeti še februarske plače. Lastnik bo tako sindikat do 13. marca obvestil, kako bo z izplačilom februarskih plač. Izplačilo naj bi sicer bilo do 18. marca, a je mogoč tudi nekajdnevni zamik. Za druge mesece uprava predvideva redno izplačilo.

A. M.

V Labodu naj bi bile plače v petek