Letalski prevozniki in številni potniki so se znova našli v težavah. Foto: EPA
Letalski prevozniki in številni potniki so se znova našli v težavah. Foto: EPA

Po podatkih spletne strani flightaware.com je bilo do danes popoldan odpovedanih 2118 poletov po vsem svetu, vključno s 500 poleti na ameriških letališčih. Zamudo je imelo več kot 5700 letov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Težava ni le manjše število potnikov, pač pa tudi širjenje okužb med piloti, stevardesami in drugim letalskim osebjem. Mnogi od njih so morali tudi v karanteno po rizičnem stiku.

Lufthansa odpoveduje 33.000 zimskih poletov

Nemška letalska družba Lufthansa bo zaradi zmanjšanega povpraševanja zaradi širjenja koronavirusne različice omikron skrčila zimski urnik. Ubada se tudi s težavami pri organizaciji dela, saj je veliko pilotov bolnih.

Tako bodo odpovedali okoli 33.000 poletov, kar je desetina načrtovanih, je v pogovoru za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal izvršni direktor družbe Carsten Spohr. Kot je pojasnil, se je močno zmanjšalo povpraševanje predvsem za polete od sredine januarja do konca februarja.

"Predvsem pa pogrešamo naše stranke iz Nemčije, Švice, Avstrije in Belgije, vse to so države, ki jih je epidemični val najbolj prizadel," je dejal Spohr. Ob tem je pojasnil, da družba izvaja le 60 odstotkov poletov v primerjavi z letom 2019, pri čemer je število potnikov "približno polovično."

Foto: EPA
Foto: EPA

Največja evropska letalska družba izvaja določeno število poletov, čeprav ni povpraševanja po njih, iz poslovnih razlogov: le na ta način namreč letalska družba na velikih letališčih ohranja določeno število vzletnih in pristajalnih stez, navaja njegove besede Deutsche Welle.

"Zaradi zmanjšanega povpraševanja bi januarja odpovedali še več poletov. A bomo tako morali izvesti dodatnih 18.000 sicer nepotrebnih poletov, samo zato, da si zagotovimo steze," je pomemben vidik izpostavil Spohr. Pod okrilje Lufthanse spadajo tudi Eurowings, Austrian, Swiss in Brussells Airlines.

Kljub težavnim razmeram pa imajo v upravi podjetja razlog za dobro voljo. Družba je namreč v tretjem letošnjem četrtletju, prvič od začetka pandemije, dosegla dobiček.

Letalske družbe odpovedujejo polete zaradi širjenja okužb

Lufthansa se tudi kratkoročno ukvarja s težavami, in sicer pomanjkanjem pilotov. Zaradi bolezni bodo morali v prihodnjih dveh tednih odpovedati več deset poletov, največ na relacijah do Bostona, Houstona in Washingtona, odpovedani pa so tudi poleti na Japonsko. Organizatorji dela imajo še dodatne težave, ker morajo v karanteno tudi številni člani kabinskega osebja.

Z odpovedjo poletov se spopadajo tudi v United Airlinesu in Delta Airlinesu. Na božični večer so morali odpovedati skupno 210 poletov. "Širjenje omikrona ta teden ima neposredne posledice na naše osebje in organizacijo. Posledično smo morali odpovedati več poletov," so sporočili iz Uniteda. Letalski prevoznik je še sporočil, da si močno prizadeva, da bi čim več ljudi ponovno spravil na pot za praznike.

Po ocenah ameriškega avtomobilskega združenja AAA je z letalom, vlakom ali avtomobilom med 23. decembrom in 2. januarjem nameravalo potovati več kot 109 milijonov Američanov, kar je 34 odstotkov več kot v času lanskih praznikov. A večina je potovanje načrtovala pred izbruhom različice omikron.

Največji evropski nizkocenovni prevoznik Ryanair je za januar zmanjšal število poletov za 33 odstotkov, je pa irska družba, kot tudi nekatere druge nizkocenovne (Easyjet, Wizz Air, SAS), ponudila več poletov v prazničnem času.