Najbolj se je zvišala vrednost proizvodnje vozil in plovil. Foto: BoBo
Najbolj se je zvišala vrednost proizvodnje vozil in plovil. Foto: BoBo

Poleg izvoza je močno zrasel tudi uvoz, ugotavljajo na Sursu. Maja smo na letni ravni uvozili 7,3 odstotka več kot pred letom dni, v prvih petih mesecih pa je uvoz znašal 9,8 milijarde evrov oz. 1,5 odstotka več kot pred letom dni.

Tudi na povprečni ravni sta bila vrednosti izvoza in uvoza v maju višji kot v prejšnjem letu, in sicer, izvoz za 5,4 odstotka, uvoz pa za 4,5 odstotka. Slovenija je tako v blagovni menjavi s tujino maja imela za 73 milijonov evrov presežka, uvozili pa smo 3,6 odstotka manj, kot smo izvozili.

Trgi EU-ja so naši glavni izvozni partnerji, saj so maja predstavljali kar 77,6 odstotka vsega slovenskega izvoza. Skupaj so slovenska podjetja v maju na te trge izvozila za 1,6 milijarde evrov blaga in storitev, kar je 8,3 odstotka več kot leto prej. Uvoz iz teh držav pa predstavlja 83 odstotkov vrednosti celotnega slovenskega uvoza in je maja znašal 1,7 milijarde evrov oz. 9,6 odstotka več kot eno leto pred tem.

Izvoz se je povečal tudi v nečlanice EU-ja, tako da je maja znašal dobrih 471 milijonov evrov oz. tri odstotke več kot maja lani, uvoz iz teh držav pa slabih 345 milijonov evrov oz. 2,9 odstotka manj kot leto prej.

Raste tudi industrijska proizvodnja
Skladno z večanjem izvoza se povečuje tudi vrednost industrijske proizvodnje. Ta je maja na mesečni ravni zrasla za 0,6 odstotka. V rudarstvu se je zvišala za 2,4 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 1,8 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 0,4 odstotka. Najbolj se je zvišala v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 38,8 odstotka).

V prvih petih mesecih letos je bila vrednost industrijske proizvodnje za 5,5 odstotka višja kot lani v istem obdobju.