Zavod mladi podjetnik je Kristino Kočet izbral za mlado podjetnico leta 2013. Foto: Miro Majcen – Cekin
Zavod mladi podjetnik je Kristino Kočet izbral za mlado podjetnico leta 2013. Foto: Miro Majcen – Cekin

Vsako leto imamo v podjetju kakšen skupen program, drugače pa spodbujamo vsakega posameznika pri izobraževanju, ki ga v kolikor je le mogoče tudi plačamo v podjetju.

Kristina Kočet in Tjaša Milošič
Delitev dela ji je omogočila, da je odšla za leto dni na porodniški dopust. Takrat je vajeti prevzela sodelavka Tjaša Milošič. Foto: Miro Majcen – Cekin

Če imajo željo po samostojni poti, bi jim svetovala, naj jih ne bo strah in naj gredo na to pot. Službo si lahko še vedno poiščejo.

Nasvet mladim

Ko je pred končanjem študija Kristina Kočet izgubila takratno službo, se je odločila, da poskusi s samostojno podjetniško potjo. "Službo si še vedno lahko poiščeš, tako pa pridobiš največ izkušenj," pojasnjuje. Od leta 2010 je direktorica in solastnica podjetja Tiko Pro, ki podjetjem in organizacijam pomaga pri prijavljanju na evropske projekte. Lani so imeli več kot četrt milijona evrov prihodkov, zdaj se širijo v Italijo in na Hrvaško.

Kristina Kočet in sodelavka Tjaša Milošič bosta prvi gostji nove sezone oddaje Prava ideja! Govorili bodo tudi o učinkoviti predstavitvi podjetja v eni minuti – gre za tako imenovani "elevator pitch".
Prava ideja je na sporedu vsak četrtek ob 21.30 na 1. programu TV Slovenija, ponovitev pa v ponedeljek ob 18. uri na 2. programu. Vabljeni k ogledu!


Kako ste prepoznali, da je na trgu prostor za tako specifično dejavnost?

Ko si mlad, o tem niti ne razmišljaš. Vidiš, da nekaj znaš delati in svojo ponudbo nasloviš na druga podjetja in potem se trg odzove pozitivno ali negativno. Verjamem, da če delaš dobro, je vedno prostor za podjetje.

Se slovenska podjetja pogosto odločajo za najem zunanjih strokovnjakov za sodelovanje na razpisih?
Slovenska podjetja se vedno več odločajo za najem zunanjega strokovnjaka. Če je še pred časom veljajo, da je marsikatero podjetje raje samo naredilo prijavo, je zdaj obratno. Tudi velika podjetja se raje odločajo za zunanje strokovnjake.

Jim skušate le zagotoviti denar ali se z njimi pogovorite tudi o dolgoročnih ciljih, ki jih imajo za posamezen projekt?
Naš namen ni denar. Tudi našim poslovnim partnerjem vedno povemo, naj projektna ideja ne bo usmerjena v samo pridobivanje finančnih sredstev, predvsem naj bo ideja resnična želja po izdelavi ali vpeljavi novega produkta ali storitve na trg. Vedno poskušamo s podjetjem sodelovati dolgoročno, kar pomeni, da izhajamo iz njihove strateške slike in potem poiščemo razpise, primerne za njih.

Kako pridobivate nove stranke?
Vedno več novih strank pride zaradi priporočila obstoječih strank.

Kje ste vi dobili svoje podjetniške izkušnje?
Edine podjetniške izkušnje sem pridobila doma. Oče je obrtnik, že odkar se spomnim, če sem lahko bila zraven, sem vedno bila. Ko sem bila starejša, sem začela tudi pomagati v domači gostilni.

V podjetju imate tudi več zaposlenih. Kako razdelite delo - ste ena tistih podjetnic, ki drži v rokah prav vse vajeti vodenja?
V podjetju imamo trenutno 6 redno zaposlenih in 4 zunanje sodelavce. Vsak zaposleni ve, kaj je njegova naloga in kaj se od njega pričakuje. Naša komunikacija temelji na odprtem odnosu in zaupanju. Tudi pri nas ni vse vedno 100% tako, kot bi moralo biti, vendar sem mnenja, da moraš zaupati zaposlenim in jim prepustiti, da delajo. Lani mi je tak način dela omogočil enoletni porodniški dopust. Vajeti je v tem času v roke prevzela kolegica Tjaša Milošič, ki še vedno skrbi v podjetju za finance, motivacijo.

Se veliko ukvarjate tudi s samimi odnosi v podjetju, dodatnimi izobraževanji?
Sem ena tistih, ki pravijo, da izobraževanja ni nikoli preveč. Vsako leto imamo v podjetju kakšen skupen program, drugače pa spodbujamo vsakega posameznika pri izobraževanju, ki ga, če je le mogoče, tudi plačamo v podjetju. Občasno imamo na tedenskih sestankih tudi interna izobraževanja, ker je izredno pomembno, da znanje, ki ga dobi sodelavec na določenem izobraževanju podeli tudi z drugimi.

Širite se tudi na tuje trge. Glede na to, da je podjetje staro le tri leta, se zdi to zelo hitro. Kako se spopadate z delom na tujem trgu?
V Italiji imamo poslovnega partnerja, ki skrbi za stike s strankami, pomoč pri projektih. Tako da nam kar nekaj dela naredijo oni. Na Hrvaškem bomo postavili lastno ekipo in tudi tukaj je pomembna izbira sodelavcev, ki jim zaupaš. Največ dela imamo trenutno na Hrvaškem, saj smo v fazi izobraževanja novih sodelavcev, iskanja strank in prvih projektov.

Je čas gospodarske krize za vas torej priložnost? Navsezadnje ste podjetje ustanovili ravno v času, ko je kriza hudo udarila tudi po slovenskem gospodarstvu.
Podjetja vedno bolj iščejo vire financiranja, če izhajamo iz tega, je naravno vedno več povpraševanja po takšnih storitvah, a je tudi konkurence vedno več. Vendar se razlike že kažejo v dobrih projektih in pravilnem pristopu.

Podjetniki pogosto potarnajo, da jim država z birokracijo in hitrimi spremembami določb in odločitev pogosto precej otežuje delo, namesto da bi spodbujala pozitivno poslovno okolje. Kakšne so vaše izkušnje?
Naše izkušnje so pozitivne in negativne. Ravno v tem času se nam je zgodilo, da so preklicali določene razpise zaradi pomanjkanja sredstev. Težava je v tem, da so podjetja že imela stroške s pripravo dokumentacije in potem zaprejo razpis. Po drugi strani smo pa v zadnjih letih opazili, da so se na določenih ministrstvih pripravljeni pogovarjati in spremenijo določene pogoje, če so koristni za gospodarstvo.

Postali ste Mlada podjetnica leta. Kaj bi svetovali mladim, ki se znajdejo na razpotju - ali na samostojno pot ali v iskanje službe v že uspešnih podjetjih?
Če imajo željo po samostojni poti, bi jim svetovala, naj jih ne bo strah in naj gredo na to pot. Službo si lahko še vedno poiščejo. Lahko pa povem, da se ravno iz takšne izkušnje največ naučiš.

Vsako leto imamo v podjetju kakšen skupen program, drugače pa spodbujamo vsakega posameznika pri izobraževanju, ki ga v kolikor je le mogoče tudi plačamo v podjetju.

Če imajo željo po samostojni poti, bi jim svetovala, naj jih ne bo strah in naj gredo na to pot. Službo si lahko še vedno poiščejo.

Nasvet mladim