Gospodarstvo
Ante Ramljak
Ante Ramljak je bil na položaju izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor od aprila lani. Foto: EPA
VIDEO
Ante Ramljak je nepreklic...

Dodaj v

Ante Ramljak nepreklicno odstopil kot pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor

Plenković: Ramljak na položaju do izbire novih vodilnih
21. februar 2018 ob 08:28,
zadnji poseg: 21. februar 2018 ob 19:59
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaški premier Andrej Plenković je povedal, da bo izredni pooblaščenec za Agrokor Ante Ramljak, ki je v torek odstopil s tega položaja, nadaljeval delo, dokler vlada ne bo izbrala nove izredne uprave.

Ramljak je odstopil po očitkih, da je posredoval pri donosnih pogodbah svetovalcev izredne uprave.

Plenković je povedal, da že iščejo novo izredno upravo, ki jo bo predložila zagrebškemu sodišču za gospodarske zadeve. Na vprašanje, kdaj jo bodo imenovali, je napovedal, da bo to zgodilo "hitro" in v "razumskem roku". Medtem bo Ramljak nadaljeval svoje delo in ne bo prekinitve procesa prestrukturiranja prezadolženega koncerna.

Agrokor je na svoji spletni strani objavil Ramljakovo izjavo, v kateri je ta pojasnil, da je negotovost, ki je nastala zaradi njegovega dela, škodila procesom, ki jih je sprožil v koncernu. Kot je zapisal, je s sodelavci in zaposlenimi v Agrokorju"stabiliziral poslovanje, ohranil zaposlenost, preprečil propad dobaviteljev in uresničil predpogoje, da bi upniki sklenili dogovor o poravnavi". "Nepreklicno odstopam s položaja izrednega pooblaščenca, da ne bom oviral sklenitve dogovora o poravnavi," je zapisal. Upnikom in zaposlenim se je ob tem zahvalil za sodelovanje in jih opisal kot edine pomembne v postopku izredne uprave.

Zaradi zapletov z odhodom Ramljaka so ustavili trgovanja z delnicami podjetij iz Agrokorjevega sistema na borzi v Zagrebu. Gre za delnice Jamnice, Leda, PIK Vinkovci, Vupika, Zvezde in Žitnjaka.

Kdo ga bo nasledil?
Med kandidati, ki bi lahko nasledili Ramljaka, mediji omenjajo nekdanjega predsednika uprave Podravke Zvonimirja Mršića, ki je sodeloval z Ramljakom v izredni upravi Agrokorja. Mršić je sicer član opozicijske stranke SDP.

Z novim izrednim pooblaščencem bodo morali soglašati tudi posojilodajalci, ki so Agrokorju lani odobrili posojilo roll up. Posojilna pogodba namreč določa, da lahko posojilodajalci v primeru Ramljakovega odhoda nemudoma zahtevajo poplačilo celotnega posojila, vrednega 1,06 milijarde evrov. Ramljakov odstop bo moralo potrditi zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve, ki bo na predlog vlade prav tako imenovalo novega izrednega pooblaščenca.

V ozadju sporne pogodbe
Ramljak je bil v preteklih tednih deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.

Sporno je predvsem to, da je bil Ramljak v Texo Managementu zaposlen še 20 dni po tem, ko je prevzel vodenje izredne uprave Agrokorja, in se tako iz podjetja umaknil šele 30. aprila. Poleg tega Ramljaka bremeni posel med družbo AlixPartners, ki je za podizvajalca najel Texo Management, ta pa je nato Agrokorju za svoje storitve izstavil račun v znesku 243.000 hrvaških kun (32.700 evrov).

Plenković je dejal, da se je zgodila napaka, a da ni bilo nič dramatičnega. Obenem se je zahvalil Ramljaku za vse, kar je storil za stabilizacijo poslovanja največje hrvaške družbe. Poudaril je, da je kriza v Agrokorju največji izziv v prvi tretjini mandata njegove vlade.

Zaposlenim, upnikom in dobaviteljem je poslal sporočilo, da se postopek iskanja rešitve in poravnave nadaljuje. Vlada bo po njegovih zagotovilih v okvirju svojih pristojnosti storila vse, da se bo postopek prestrukturiranja Agrokorja končal v določenem zakonskem roku, najpozneje do 10. julija.

Zanikal je medijska ugibanja, da bi zaradi te zgodbe prišlo do sprememb v vladi. Poudaril je, da ima podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić njegovo zaupanje. Do rekonstrukcije vlade bo prišlo, če bom presodil, da je za to nastopil čas, je še povedal Plenković.

Ramljaka je hrvaška vlada imenovala za izrednega pooblaščenca v Agrokorju aprila lani.

T. K. B., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 21.02.2018 ob 08:31
Bankrot slej kot prej.
roky69
# 21.02.2018 ob 08:49
Sploh ne morem verjet!!! Pa je ja pri njih vse pošteno in transparentno...
Ne vem, če ne bo katera soseda kriva da so v takšni godlji....
klepar
# 21.02.2018 ob 09:49
Mater me zanima kaj se pri hrčkih dogaja.
smukač
# 21.02.2018 ob 11:12
Neizmerno sem začuden nad nepravilnostmi in to na Hrvaškem kjer je ja vse v skladu z saborom in bogom.
ms-360
# 21.02.2018 ob 11:11
Pred pol leta sem tukaj napisal,da se bo vsa razsežnost HR.v zvezi Agrokorjem pokazala do konca tur.sezone oziroma do konca leta.Uštel sem se za dva meseca,no pa še ene dva bojo mečkali zadevo,nato bo pa zagrmelo oziroma udarila bo strela,vmes bomo pa še Slov.krivi za vse od meje do NLB,ura resnice se približuje za sosede.
Captain_America
# 21.02.2018 ob 10:29
@karlo6 ja, ziher. Mi smo, kar gre nekaterim kvazi domoljubom na živce, še vedno zelo urejena država, na zadnje smo v vrhu večine lestvih, ki merijo "kvaliteto bivanja". Če si pač eden izmed tistih, ki še ni bil v tujini, da bi imel primerjavo, pa se ti morda tvoje pisanje zdi razumno...

Je videl kdo novinarsko Marina Strmote (sekretarja na ministrstvu za demografijo)? To je bilo nekaj najbolj hecnega, kar sem videl od politikov.

Pa BTW, zdaj se vedno bolj vidi, zakaj Hrvati potrebujejo Arbitražni spor. Vsaj ena točka, okoli katere se lahko narod poenoti in pozabi na 1000 ostalih realnih problemov, ki jih imajo.
karlo6
# 21.02.2018 ob 11:23
Klipan
Pri krajah in lopovijah so vsi enaki levi in desni tu nimajo veze
johann
# 21.02.2018 ob 10:20
Lex Agrokor je bil tako ali tako nezakonit in bi padel na vsakem mednarodnem sodišču. Isto je tudi z našim Lex Mercatorjem.
mb128
# 21.02.2018 ob 08:39
No ja grehov je ogromno. In kaj bo sedaj naredil Knighhead?!
Govori se tudi o morebitnem odstopu Dalićeve ali celo njeni odstavitvi! Dalićeva je tudi prva podpredsednica oz. premjejeva namestnica. In Plenković to predstavlja kot mini rekonstrukcijo vlade?! Bo zanimivo videti v prihodnje kakšna je sploh njena dejanska moč? Naj samo spomnim, da Agrokor ni njen prvi veliki greh. Prvi je bil Ina. Njenemu možu so očitali kar velike nečednosti! Ampak to je bilo še pred Agrokorjem. Ko je vdaril slednji se je Ina izgubila z radarja.
veza
# 21.02.2018 ob 12:53
Prej ko končamo s HRV, bolje bo, vedno se opečemo, kljub težavam so nam prevzeli mnoge firme, kdaj bo tega konec?
Ramljak z odstopom rešuje vlado, tako pač je.
KLIPAN
# 21.02.2018 ob 11:12
Že ka teden opažam zanimivosti okoli komentiranja prispevkov.
Ko se omenja begunce, vlado, Šarca, kulturo, .....se usuje sto in več komentarjev iz Trstenjakove.
Ko pa se poroča o neuspehih desnih vlad, streljanju desničarjev v Ameriki ipd., pa teh istih komentatorjev ni nikjer.
Seveda je to popolnoma slučajno:))
a.orhidejca
# 21.02.2018 ob 08:30
Dobi še odpravnino, ko da sam odpoved?
FolkloraS
# 21.02.2018 ob 18:26
A svojih časopisov nimajo, k ga omenjate tukaj?
DrMrrr
# 21.02.2018 ob 14:34
Nepreklicno odstopiti in ponuditi odstop je nekaj povsem različnega ...
dvor
# 21.02.2018 ob 12:17
In to je novica dneva?!
Knez_Kocelj
# 21.02.2018 ob 11:21
@johann

"Lex Agrokor je bil tako ali tako nezakonit in bi padel na vsakem mednarodnem sodišču. Isto je tudi z našim Lex Mercatorjem."

Lex Agrokor je tisto zlo o čemer so nam apostoli šole Ronalda Regana in Tatcherjeve vedno pridigali. Lex Agrokor je neposredno vmešavanje države oz. politike v privatno lastnino, ki je nedotakljiva. Prejšnji lastnik je firmo zadolžil pri banki (Sberbank) za več milijard €. Sedaj pa je banka pričela s zasegom premoženja podjetja, kar je v zahodnih demokracijah povsem normalna poslovna praksa.

Samo ti fundamenti katekizma v neoliberalizmu očitno ne veljajo in ne delujejo ko gre za prevzem Agrokorja in posledično Mercatoja (ki je v Agrokorjevi lasti) z strani ruske banke Sberbank (ki je v večinski državni lasti). Zato hrvaški vladi pri polomu Agrokorja tudi svetuje ameriška pravna firma AlixPartners & Co.
Shaka Zulu
# 21.02.2018 ob 11:20
Za rešitev Agrokorja in njegovih podjetij v Sloveniji vidim tri možne rešitve.
1.Dolg tujcem pokrijejo državni proračuni, kar pahne narode v bedo. Za saniranje revščine
se zaposli nove divizije državnih uslužbencev, ki aktivno rešujejo socialne probleme.

2.Situacijo reši Chuck Norris, rešitev gre v zgodovino kot "Čudež pri Zagrebu"

3.Chuck Norris preda reševanje bankam in skladom, glej točko 1. in
razglasi zmago.
velenjcan
# 21.02.2018 ob 08:58
Če si naš...
cairns
# 21.02.2018 ob 18:03
Ante Ramljak nepreklicno odstopil kot pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor

Denarja si je nabral, tako da nima več smisla oživljati mrliča.

Kljub prizadevanjem hrvaške vlade bo šel Agrokor na boben.

Sedaj je na naši vladi da pomaga rešiti Mercator.
KLIPAN
# 21.02.2018 ob 12:51
@karlo6
A res? To vedno govorite, ko se dobi desne.
Ta odgovor pa nikoli ne uporabljte ko se dobi leve.
V tem je razlika.
Bivši uporabnik
# 21.02.2018 ob 11:20
Na ta problem opozarjam že leta. Z enakimi problemi se skrečujejo vse neoliberalno usmerjene družbe. Elita v službi velekapitala se okorišča na plečih malih ljudi. Kje je država se človek vpraša? Zakaj država dovoli take svinjarije? Čas je da država začne delati v korist vseh državljanov.
trgovcdans
# 21.02.2018 ob 09:58
Kar je vredno spoštovanja je njegov odstop, pri nas se to ne bi zgodilo. Zagotovo kdo ne bi vedel, da nekaj ni bilo prav ali pa kaj podobnega
KLIPAN
# 21.02.2018 ob 10:38
@karlo6
Lepo, da se trudiš, vseeno pa vemo katera opcija vodi Hrvaško in kateri desni stranki pripada Ramljak.
KLIPAN
# 21.02.2018 ob 08:44
Kdo se je v Sloveniji najbolj zavzemal za privatizacijo Mercatorja??
Ste sedaj veseli vsi tisti, ko je Mercator "uspešno privatiziran"??
Sicer je Agrokor pred bankrotom, Ramljak postavljen za reševanje le-tega s strani sestrske stranke naše SDS-HDZ-ja, je namesto reševanja po desničarsko kar trpal denar v firme kjer je bil zaposlen, rešil ni nič.......ampak za to so sigurno krivi komunisti, levičarji, Kučan in Murgle.
Skratka, bila je privatizacija, vodili so jo desničarji oz. konzervativci......ampak vseeno je šlo vse v maloro, pa še glavni za reševanje postavljen s strani desne stranke je na veliko kradel.
Komaj čakam komentarje, če jih bo kaj.......
karlo6
# 21.02.2018 ob 10:07
Hrvati se lepo učijo vseh lopovščin od cerarjeve pravne države slovenije
Kazalo