Ante Ramljak je bil na položaju izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor od aprila lani. Foto: EPA
Ante Ramljak je bil na položaju izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor od aprila lani. Foto: EPA
Ante Ramljak je nepreklicno odstopil

Ramljak je odstopil po očitkih, da je posredoval pri donosnih pogodbah svetovalcev izredne uprave.

Plenković je povedal, da že iščejo novo izredno upravo, ki jo bo predložila zagrebškemu sodišču za gospodarske zadeve. Na vprašanje, kdaj jo bodo imenovali, je napovedal, da bo to zgodilo "hitro" in v "razumskem roku". Medtem bo Ramljak nadaljeval svoje delo in ne bo prekinitve procesa prestrukturiranja prezadolženega koncerna.

Agrokor je na svoji spletni strani objavil Ramljakovo izjavo, v kateri je ta pojasnil, da je negotovost, ki je nastala zaradi njegovega dela, škodila procesom, ki jih je sprožil v koncernu. Kot je zapisal, je s sodelavci in zaposlenimi v Agrokorju"stabiliziral poslovanje, ohranil zaposlenost, preprečil propad dobaviteljev in uresničil predpogoje, da bi upniki sklenili dogovor o poravnavi". "Nepreklicno odstopam s položaja izrednega pooblaščenca, da ne bom oviral sklenitve dogovora o poravnavi," je zapisal. Upnikom in zaposlenim se je ob tem zahvalil za sodelovanje in jih opisal kot edine pomembne v postopku izredne uprave.

Zaradi zapletov z odhodom Ramljaka so ustavili trgovanja z delnicami podjetij iz Agrokorjevega sistema na borzi v Zagrebu. Gre za delnice Jamnice, Leda, PIK Vinkovci, Vupika, Zvezde in Žitnjaka.

Kdo ga bo nasledil?
Med kandidati, ki bi lahko nasledili Ramljaka, mediji omenjajo nekdanjega predsednika uprave Podravke Zvonimirja Mršića, ki je sodeloval z Ramljakom v izredni upravi Agrokorja. Mršić je sicer član opozicijske stranke SDP.

Z novim izrednim pooblaščencem bodo morali soglašati tudi posojilodajalci, ki so Agrokorju lani odobrili posojilo roll up. Posojilna pogodba namreč določa, da lahko posojilodajalci v primeru Ramljakovega odhoda nemudoma zahtevajo poplačilo celotnega posojila, vrednega 1,06 milijarde evrov. Ramljakov odstop bo moralo potrditi zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve, ki bo na predlog vlade prav tako imenovalo novega izrednega pooblaščenca.

V ozadju sporne pogodbe
Ramljak je bil v preteklih tednih deležen očitkov, da je posredoval pri donosnih pogodbah med ameriškim podjetjem AlixPartners, ki je glavni svetovalec izredne uprave v postopku prestrukturiranja, ter družbo Texo Management, v kateri je delal, preden je 10. aprila lani prevzel vodenje izredne uprave koncerna.

Sporno je predvsem to, da je bil Ramljak v Texo Managementu zaposlen še 20 dni po tem, ko je prevzel vodenje izredne uprave Agrokorja, in se tako iz podjetja umaknil šele 30. aprila. Poleg tega Ramljaka bremeni posel med družbo AlixPartners, ki je za podizvajalca najel Texo Management, ta pa je nato Agrokorju za svoje storitve izstavil račun v znesku 243.000 hrvaških kun (32.700 evrov).

Plenković je dejal, da se je zgodila napaka, a da ni bilo nič dramatičnega. Obenem se je zahvalil Ramljaku za vse, kar je storil za stabilizacijo poslovanja največje hrvaške družbe. Poudaril je, da je kriza v Agrokorju največji izziv v prvi tretjini mandata njegove vlade.

Zaposlenim, upnikom in dobaviteljem je poslal sporočilo, da se postopek iskanja rešitve in poravnave nadaljuje. Vlada bo po njegovih zagotovilih v okvirju svojih pristojnosti storila vse, da se bo postopek prestrukturiranja Agrokorja končal v določenem zakonskem roku, najpozneje do 10. julija.

Zanikal je medijska ugibanja, da bi zaradi te zgodbe prišlo do sprememb v vladi. Poudaril je, da ima podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić njegovo zaupanje. Do rekonstrukcije vlade bo prišlo, če bom presodil, da je za to nastopil čas, je še povedal Plenković.

Ramljaka je hrvaška vlada imenovala za izrednega pooblaščenca v Agrokorju aprila lani.

Ante Ramljak je nepreklicno odstopil