Gospodarstvo

Poudarki

  • V Luki Koper iščejo novo družbo za izvajanje pristaniških storitev, ki pa v statutu ne sme imeti zavedenega posredovanja delovne sile
Luka Koper
V Luki Koper iščejo nove "gazde" za sodelovanje pri pretovoru avtomobilov in sipkega tovora. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec
Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je opozoril, da ima pristanišče v Trstu le za slabo desetino fleksibilnih delavcev glede na Luko Koper Foto: BoBo
Luka Koper
Predstavniki Luke Koper so prepričani, da želita vlada in SDH položaj delavcev IPS izkoristiti zgolj za menjavo uprave. Foto: BoBo

Dodaj v

Parlamentarna komisija od vlade zahteva poročilo o izgubljenih državnih prihodkih na račun "luških gazd"

O delavcih IPS tudi razprava na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ
7. december 2017 ob 07:50,
zadnji poseg: 7. december 2017 ob 18:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ od vlade in SDH-ja zahteva poročilo o tem, za koliko bi se povečali prihodki v državni proračun, če bi Luka Koper zaposlila vse potrebne delavce, ki delo trenutno opravljajo prek "luških gazd."

Na izredni seji komisije za nadzor javnih financ so ob tem potrdili še sklep, s katerim pozivajo vlado in upravo SDH-ja, naj omogočita zaposlitev pristaniških delavcev neposredno v Luki Koper, in sklep, s katerim komisija poziva vlado, naj predlaga ustrezne spremembe odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb, tako da se upoštevajo povišani stroški neposredne zaposlitve delavcev IPS.

Sklepe in izredno sejo so predlagali poslanci Levice, tako je na začetku seje v imenu predlagateljev poslanec Matej Tašner Vatovec poudaril, da gre pri IPS-ih za institucionaliziran socialni damping, ki ga ne bi smeli tolerirati niti v zasebnem podjetju, kaj šele v podjetju, ki je v javni lasti. Zaradi sistema, v katerem delavci pri gazdah prejemajo osnovno minimalno plačo, preostanek pa dobivajo v gotovini ali neupravičeno izplačani kilometrini, je po oceni Vatovca ta sistem na škodo vseh državljanov, saj je državni proračun prikrajšan za prispevke, ki bi jih Luka morala plačevati za redno zaposlene.

20 milijonov manj sredstev v proračun?
Po mnenju Vatovca je tak sistem poleg "gazdam," ki si od prekomernega dela odmerjajo provizijo, v interesu tudi Luke Koper, ki na tak način racionalizira svoje poslovanje. A to prihaja na račun oškodovanja državljanov, saj proračun ostane prikrajšan za ustrezne prispevke od dohodkov, ki bi jih delavci prejemali, če bi bili zaposleni.

V maratonski štiriurni seji komisije je bilo večkrat slišati, da je položaj delavcev IPS treba urediti, glede izgubljenih prispevkov pa se je najpogosteje pojavila številka 20 milijonov evrov, ki temelji na oceni predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matiča, da bi ob zaposlitvi vseh potrebnih delavcev Luka Koper morala ob 23 milijonih, ki jih zdaj namenja letno za "gazde", odšteti še 20 milijonov evrov, saj bi morala zaposliti 1.200 delavcev.

Ministrstvo želi dobiček in zakonitost
A tudi načelno strinjanje na seji, da obstoječi sistem IPS-ov pomeni za Luko Koper pravno tveganje, ni pomenilo enotnega mnenja glede zaposlovanja delavcev. Medtem ko so poslanci Levice poudarjali, da je treba zaposliti vse delavce, pri katerih so izkazani elementi delovnega razmerja, kar so kot problematično izpostavljali tudi predstavniki inšpektorata za delo, pa je bilo na strani vlade, SDH-ja in nadzornikov luke slišati več zadržkov.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič je bila tako deležna številnih očitkov, da je njeno stališče, da mora Luka Koper ostati dobičkonosna in obenem poslovati tudi zakonito, preprosto protislovno, saj dobičkonosnost izključuje zaposlovanje potrebnih delavcev, kar bi bilo po oceni poslancev Levice edina pravno sprejemljiva rešitev. Zaradi vztrajanja pri dobičkonosnosti in zakonitosti, vendar brez konkretnega odgovora o zaposlovanju delavcev, so živci nekoliko popustili poslancu Levice Mihi Kordišu, ki je bil deležen opomina predsednika komisije Andreja Širclja (SDS).

Antolović: Delo v Luki je fleksibilno
Predsednica uprave SDH-ja Lidija Glavina je s prstom pokazala na sedanjo upravo, ki naj bi skušala z vsemi sredstvi dokazati, da je poslovni model IPS zakonit in ustrezen, a je po drugi strani poudarila, da je treba poskrbeti za fleksibilno delovno silo v Luki. Temu je pritrjeval tudi prvi nadzornik Rado Antolović, ki je poudarjal, da se ves svoj mandat ukvarjal s problematiko IPS-ov in da gre za fleksibilne urnike, ki potrebujejo fleksibilno delovno silo. Deležen je bil kritik Mihe Kordiša, da po podatkih Luke Koper dnevno v pristanišče v povprečju pride 700 IPS-delavcev, kar je povprečje celega leta, Tašner Vatovec pa je ob tem opomnil, da ima Luka v Trstu fleksibilne delovne sile le za 10 odstotkov, kolikor je ima Luka Koper.

Seje so se udeležili tudi predstavniki sindikatov. Predstavnik Delavske svetovalnice Goran Lukić je v prvi vrsti izpostavil, da so poškodbe pri delavcih IPS pogostejše, saj delajo tudi prekomerne nadure. Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Peter Majcen pa je poudaril, da delavci ne smejo postati žrtve igric okoli menjave uprave, saj je njihov položaj enak že pod zadnjimi sedmimi upravami. V sindikatu pristaniških delavcev so opozorili, da lahko Luka tudi odškodninsko odgovarja za vse do zdaj neizplačane prispevke. Goran Lukić je ob tem dejal, da je pravo vprašanje, kam so poniknili vsi milijoni iz naslova neplačanih prispevkov za delavce, ki bi morali biti zaposleni.

V Luki niso naklonjeni takojšnji zaposlitvi
Članov uprave na sejo kljub vabilu ni bilo, je pa v imenu Luke Koper nastopil delavski direktor Stojan Čepar, ki je dejal, da imajo trenutno ureditev za zakonito, saj upravno sodišče še ni razsodilo v upravnem sporu, ki ga je zoper odločbo inšpektorata za delo sprožila Luka Koper. Čepar je ob tem dejal, da v Luki že pripravljajo strategijo za dolgoročno zaposlovanje delavcev IPS. Predsednik sveta delavcev v Luki Koper Mirko Slosar je poudaril, da bo del delavcev vedno fleksibilen zaradi narave dela, in dejal, da uprava sama ne more zaposliti več sto delavcev brez odobritve nadzornega sveta. Oba tudi menita, da je problematika IPS-ov izkoriščana zgolj zaradi namena menjave uprave, "ki dela dobro."

Išče se novi "gazda"
A kljub vsej pozornosti, namenjeni delavcem IPS, se njihov vsakdanjik v zadnjem letu ni bistveno spremenil, in kot smo že poročali, vključujejo nejasne delovnike, saj jih »gazde« na delo kličejo dan ali celo nekaj ur pred začetkom izmene, in čezmerno nadurno delo, ki v nekaterih primerih pomeni tudi do 300 opravljenih ur dela na mesec.So pa v zadnjem mesecu postale vse glasnejše informacije, da nameravajo v Luki Koper vendarle neposredno zaposliti več sto delavcev, ki delajo pri gazdah.

To naj bi bilo predvideno tudi v poslovnem načrtu, ki ga je nadzorni svet nedavno zavrnil, so pa v Luki Koper nedavno objavili razpis za štiri prosta delovna mesta za delavce v luškem pretovoru za določen čas enega leta. Po drugi strani pa se Luka Koper sistemu "gazd", kot vse kaže, še ne namerava odpovedati, saj s povabili k oddaji ponudbe iščejo novo družbo za opravljanje pristaniških storitev na avtomobilskem terminalu ter terminalu sipkega in razsutega tovora.

Agencije bodo izločene
Še zanimivejše je izločitveno merilo v povabilu. Tako bodo iz izbora izločili podjetje, ki ima v statutu zavedeno posredovanje delovne sile. Kot je znano, v Luki Koper vztrajajo pri tem, da sistem IPS ne pomeni posredovanja delavcev, temveč naročanje storitev, četudi večina delavcev prek "gazd" delo opravlja skoraj izključno v Luki Koper. Kot smo že poročali, se s tem ni strinjal inšpektorat za delo, ki je pri družbi Encon ugotovil, da je opravljala posredovanje delovne sile Luki Koper, za kar ni bila ustrezno registrirana. V Luki so sodelovanje z Enconom in lastniško povezano družbo Meol prekinili, odločbo inšpektorata pa izpodbijali na upravnem sodišču, ki v zadevi še ni odločilo.

Trenutno potrebo po novem "gazdi" gre pripisati nedavno prekinjeni pogodbi z enim izmed IPS-podjetij, v Luki so takrat dejali samo, da so izkoristili možnost odpovedi pogodbe in da poslovnih odnosov ne komentirajo. Je pa odpoved časovno sovpadala z delovno nesrečo, v kateri je umrl delavec IPS-a in za katerega je inšpektorat za delo ugotovil, da pred zaposlitvijo ni bil napoten na zdravstveni pregled in niti da ni bil usposobljen za varno opravljanje dela.

Opeharjeni delavci na inšpektoratu
Preostali delavci so si sicer že poiskali delo v Luki, ki ga zdaj opravljajo prek novega gazde, a drugi so ostali brez izplačil nadurnega dela za september in brez plače za oktober. Kot smo že poročali, so delavci pri "luških gazdah" običajno zaposleni z osnovo v višini minimalne plače, preostanek neto zneska pa jim delodajalec bodisi izplača v gotovini bodisi v obliki prevoza na delo, dnevnic ali drugih neobdavčenih dodatkov. Po naših informacijah naj bi nekdanji "gazda" delavcem kot razlog za zamudo pri plačilu navedel nadzor finančne uprave, ki jo je zmotilo čezmerno obračunavanje stroškov prevoza, zato je delavcem izročil nekaj gotovine z navodilom, naj jo nakažejo družbi, kot namen nakazila pa navedejo vračilo potnih stroškov.

Zaradi neizplačanih plač se je okoli dvajset delavcev po več tednih oklevanja, saj jih je bilo zaradi negotovosti vselej strah pred tem, da se bodo zamerili "gazdam" in izgubili delo v Luki, obrnilo na inšpektorat za delo, kjer so jih sprva odslovili, češ da že obravnavajo eno prijavo v tej zadevi in da ni potrebe še po njihovih, a so jih potem po posredovanju Delavske svetovalnice vendarle sprejeli in obravnavali njihove prijave.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
mihče
# 07.12.2017 ob 08:05
Malo si poglejte zaposlitvene oglase. 80 odstotkov jih je od zaposlitvenih agencij, katere delajo sužnje iz ljudi kateri so plačani minimalno. Ko si zaposlen 2 leti pri eni agenciji te preprosto "prodajo" drugi...
amigo
# 07.12.2017 ob 08:18
Res ne vem kako lahko v podjetju, ki je v lasti države ignorirajo zakone. Očitno si preko gazd vodilni in njihovi botri polnijo večno prazne žepe. To korupcijo in krajo nekateri imenujejo kapitalizem.
veza
# 07.12.2017 ob 08:03
Dejmo že enkrat pogledat, kako imajo delo v pristaniščih organizirano v tujiji, kjer gnili kapitalizem imajo od pamtiveka, recimo, Hamburg, Roterdam?
amigo
# 07.12.2017 ob 12:59
Antolovič živi v Dubaju, Luka pa mu plaćuje potne stroške, ko pride v Koper. V enem letu 60.000 Eur. Izgleda, da je pamet že davno zapustila butalske glave.
sloslehernik
# 07.12.2017 ob 08:32
Kako lahko g. Matič trdi, da bi Luko Koper stalo več, če delavce plača neposredno?
Če odstranijo vse vmesne "pijavke", bi po zdravi logiki moralo ostati več denarja za pošteno plačilo = plače +prispevki+dohodnina. Za kar so sedaj ogoljufani tako delavci kot državni proračun.
Homer.
# 07.12.2017 ob 08:44
Se je kdo obregnil ob "izposojanje" snažilk? (od parlamenta in vlade navzdol)
Bolek
# 07.12.2017 ob 10:49
Pred časom je predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matič poudaril, da bi z neposredno zaposlitvijo delavcev pri enakem obsegu dela, kot so ga opravili lani, morala Luka zaposliti od 1.200 do 1.250 delavcev, kar bi stroškovno pomenilo skupno 44 milijonov evrov oziroma 23 milijonov evrov več, kot je Luka Koper lani plačala IPS-podjetjem za opravljene storitve.
------------------
Tu nekaj ne štima! En vmesni člen več, kateri tudi mastno zasluži, pa plačajo manj?
Če je to res, je kar nekaj možnosti:
- ali IPS ne plača vseh dajatev za svoje delavce
- ali pa so delavci zelo slabo plačani in izkoriščani do amena
- delavci niso prijavljeni in delajo na črno

Najhuje pa je, da se to dogaja v državnem podjetju!

Če kdo kaj več ve o tem, naj me dopolni prosim.
Prismuknjen
# 07.12.2017 ob 08:24
@minikp,

jaz hočem urejen kapitalezem in ne takega po balkansko.
7up
# 07.12.2017 ob 08:29
Pozabili ste napisati da je zerjavist, ki je povzrocil nesreco visok clan sindikata, ki je bil odpuscen in nemudoma takoj spet zaposlen - tako so se ustavili vsi postopki glede krivdne razresitve.

Ne morem razumeti, da taksen poznavalec 'GAZD' nima teh informacij.
amigo
# 07.12.2017 ob 08:37
Italija ima svojo mafijo. Pri nas ima mafija svojo Slovenijo.
TIGR
# 07.12.2017 ob 08:30
Pričakujem še obširno reportažo na MMC o zglednem, poštenem poslovnežu, svetli zvezdi integritete - prvem nadzorniku Luke Radu Antoloviču, ki mu na sončni strani Alp ni para. (razen njegovih pajdašev na SDH, ki jim še ovc ne bi zaupal...)
vnk
# 07.12.2017 ob 08:41
Izogniti se je treba vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski ali pod vplivom neke skupine za pritisk, ne glede na to, ali je ta ideološka, politična, finančna, socialna, verska ali kulturniška.

Stevilo novic o "gazdah" v Luki Koper se mi zdi nadpovprecno visoko, glede nato koliko je podjetij s slabimi delovnimi razmerami. Le zakaj...
Bolek
# 07.12.2017 ob 09:49
Gazde oz. lastniki IPS izkoriščajo svoje delavce do onemoglosti, delavci so praktično sužnji. Tragično pa je, da to oblasti podpirajo in nič ne ukrenejo. To ni noben kapitalizem, to je en navaden kriminal. Največ odgovornosti za tako stanje pa nosi vodstvo Luke Koper.

Verjetno se med Gazdami najde tudi kakšen poštenjak, a to je le izjema.

Le kje sta zdaj poslanec Kordiš in cela Levica?
Jouža
# 07.12.2017 ob 15:12
Tudi tista manj ugodna dela se da normalno opravljati. Ne rabiš uvožene delovne sile.
Le zakone bi morali spoštovati. Tako delovno-pravno zakonodajo, kakor Zakon o Varstvu pri delu in zdravju. Pa še kaj bi se našlo.

Hec je v tem, da se z uvoženo delovno silo lahko ravna, kot z živino. Tem pa v dvajsetih letih še na kraj pameti ni padlo, da bi lahko koga prijavili zaradi kršenja.
To pa luški vrh prekleto dobro ve!
Ta vzorec je bil namenoma tako ustvarjen s strani Koreličeve garniture pred več kakor dvajsetimi leti.
Napočil je čas, ko je to tavajočo mino treba deaktivirati. Govorim o prenehanju kriminala in o začetku spoštovanja zakonov. In to bo Luko pač stalo novcev. Ni kaj.
Sicer bo v nasprotnem primeru počilo, takrat bo pa smrdelo po višjih evropskih inštancah, ki bodo Luki in državi žugale s prstom pravice.
V tem primeru bi Luko in državo verjetno še veliko dražje stalo.
tore
# 07.12.2017 ob 14:04
Saj če bi država zaprla mejo za uvoz delavcev iz držav izven EU, bi kmalu zmanjkalo delavcev za neugodno delo pri IPS (ponudba in povpraševanje). Zato bi ti morali dvignit plače da bi dobili delavce in tako bi bil problem rešen.
Delavci ki delajo nereden dnevni delovni čas si zaslužijo višje plačilo, kot tisti z rednim del. časom. Zato bi vlada morala to omogočit in zapisat v delovno zakonodajo. Delodajalca bi tako delo stalo več, zato bi se ga izogibal. Delavci bi pa za tako neugodno delo bili bolje plačani. Problem rešen.
HOR
# 07.12.2017 ob 12:39
Gazde v pristanišču so slovenska varijanta zahodnih pristaniških mafijskih šefov...
adamus
# 07.12.2017 ob 09:10
#Dejmo že enkrat pogledat, kako imajo delo v pristaniščih organizirano v tujiji, kjer gnili kapitalizem imajo od pamtiveka, recimo, Hamburg, Roterdam?

bi bilo dovolj samo čez mejo v Trst!
ElTorro
# 07.12.2017 ob 18:28
Če bi LKP zaposlila teh 1200 delavcev, bi jih morala razporediti v izmene in jih plačati če je ladja v luki ali ne

Niti približno. Fleksibilen delovni čas ni nič nenavadnega. Sosed je bil zaposlen v enem od "cestnih" podjetij, in je poleti delal več kot 50 ur tedensko, pozimi pa je bil 3 mesece doma.....popolnoma legalno.

Tako tudi Luki nič ne preprečuje, da z zaposlenimi sklene pogodbo, ki jim omogoča razporejanje delovnega časa delavcev po potrebi. Še posebej ker načeloma vedo za vsaj teden dni naprej, kdaj bo prispela katera ladja.

Menda pa se strinjamo, da kjerkoli so ti delavci zaposleni, bi morali spoštovati zakonska določila o obveznih počitkih, prostih dnevih in nadurah, mar ne?
galoper
# 07.12.2017 ob 17:04
Delo 'gazd' bi morala opravljati kadrovska slžba. Delavsi bi laho dobili višje plače - tisti del, ki ga zdaj kasirajo 'gazde'.
Jouža
# 07.12.2017 ob 13:56
Zanima me, kako gazda dobi vsak mesec toliko gotovine, če ima recimo 50 delavcev (nekatera Ips podjetja, v bistvu agencije za posredovanje delovne sile, zaposluejo tudi preko 200 ljudi), da jim razliko od minimalne plače dajo na roko v gotovini?
tore
# 07.12.2017 ob 13:13
IPS so uvedli leta 1995 zaradi neprožne delavske zakonodaje. Natančneje, ker ni mogoče delavca zaposlit na nedoločen delovni čas oz. po potrebi. En dan ladje so, drugi dan jih pa ni. Kaj tukaj ni razumljivo. Spremenite delavsko zakonodajo, pa ne bo več problemov.

IPS so firme na trgu, ki kandidirajo za delo na razpisu z najnižjo ceno. Zato imajo plače kot jih lahko dosežejo.
Redno zaposleni v večinsko državnem podjetju imajo pa plače po kolektivni pogodbi, kolikor si sindikat izbori. To je to.
Tako je po celi SLO, ni to nekaj novega. V državnih podjetjih se splača štrajkat, politiki pač.
Prismuknjen
# 07.12.2017 ob 09:49
@Homer,

Eni so celo odprli svoje SP in delajo za IPS.

Ja, ker morajo, če ne ne bodo delali.
Mirko Tipka
# 07.12.2017 ob 08:23
enbody
# 07.12.2017 ob 08:06
Še manj kot eno leto te vlade HURA !


... in izvolili bomo še slabšo... hura!
Bivši uporabnik
# 08.12.2017 ob 01:34
Po evropski zakonodaji in tudi po nasi nacionalni bi delavci s primernim odvetnikom lahko iztozili od Luke vse za nazaj placilo prispevkov, ne misliti da ne. V Angliji in na Irskem je sodisce tako kaznovalo nekaj korporacij, ki so najemale outsourcano delovno silo prek posrednikov in jim nalozilo placilo prispevkov in regresov za par let skupaj. Tudi Uber se je izgovarjal na enak nacin kot uprava Luke, pa je na sodniji pogorel. V Sloveniji pac pravna drzava ne deluje, saj smo pred zakonom enaki samo deklarativno, odloca pa denar. Izjavljam, da pljuvam na vlado, ki noce pravilno urediti razmer teh delavcev. Luka je drzavna, torej davkoplacevalska, gnide tam zgoraj pa se obnasajo, kot da so od boga postavljeni.
Jouža
# 07.12.2017 ob 13:57
Luka namreč Ips gazdam ne plačuje v gotovini, se razume.
Lupo
# 07.12.2017 ob 09:21
Zapret barako!

Vrnit "obalo" Svobodnemu Tržaškemu Ozemlju. U Šusu rešimo problem "gazd", "drugega tira", "piranskega zaliva" in znebimo se Mišića, Popovića, Matića...
Lupo
# 07.12.2017 ob 08:36
...zdej se pa "raja" zapufajmo za nasladnjih 50 let, zato da bo "gazda" zahvaljujoc drugemu tiru lahko se vec kasiral!
felipesko
# 08.12.2017 ob 01:40
Pa kakšna debata na parlamentarnih komisijah je sploh potrebna......
Inšpekcije,kriminalisti in ostali bi že zdavnaj morali ukrepati.....
Ministrstvo za delo,za gospodarstvo,za finance,za promet,so pa vsa po vrsti zadolžena in vpletena v primer,ter imajo dobro plačane kruhoborce,ki se grejejo po pisarnah.....
Da ne omenjam ministrstva za pravosodje, MNZ-ja in KPK.....
Torej predsednik vlade....."delam in ne jamram"........udarit po mizi in zahtevati urejene razmere na vseh omenjenih področjih v roku 3 mesecev.......Obljubljate višje pokojnine,tukaj pa ne znate pokasirati denarja zanje......alo......
nvk
# 07.12.2017 ob 19:11
Izogniti se je treba vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski ali pod vplivom neke skupine za pritisk, ne glede na to, ali je ta ideološka, politična, finančna, socialna, verska ali kulturniška.

Gospod Luka Lukič hodi po zelo tanki meji, ker tole pokrivanje teh delavcev v Luki Koper je povsem nenormalno glede na število kršitev delovnih razmerij po Sloveniji, vsekakor verjetno Luka Koper še zdaleč ni edini krivec z ne najbolj prijaznimi pogoji dela. Hkrati pa v vsej novinarski vnemi ne omeni, da se recimo Delavska svetovalnica hvali z znanjem variacij srborhravščine in pomočjo prosilcem za azil, torej so verjetno bolj usmerjeni pomoči migrantskim delavcem, ki Slovencem zbijajo plačo. Hkrati pa se v vseh teh novicah nikoli ne vprašamo, bodo to delovna mesta za Slovence ali uvožene delavce, da bodo "stroški manjši". Ahem:

Ustvarjalci radijskih in televizijskih programov (domači in gostujoči) ne smejo zamolčevati ali zanemarjati podatkov, ki so v nasprotju z njihovim osebnim stališčem in mnenjem.

Za Levico pa tudi vemo, da so jim včasih "južni bratje" bližje kot pa Slovenci. Hkrati pa kot je že marsikdo zapisal, kakšni so poslovni modeli tujih pristanišč?
cairns
# 07.12.2017 ob 18:37
Zunanji izvajalci, razen redkih izjem, v Luki Koper nimajo kaj delati. Vse t.i. ''gazde'' naterat, njihove ''sužnje'' pa redno zaposlit v luki.
Igo
# 07.12.2017 ob 17:18
Ne poznam preostalega dela Luke Koper, ampak to meče slabo luč na njih in s tem tudi na potencialno širitev slednje.

Glede agencij pa večkrat slišim slabo mnenje kot dobro. Izgleda, da so tam z glavnim namenom bogatenja na račun drugih ali ne?!

Naj se oglasi kdo, ki tam dela in naj pove iz prve roke.
Homer.
# 07.12.2017 ob 11:46
Če pa IPS delajo kaj "mimo" pa so za to inspekcije, kazni in tudi prepoved dela.
Tu pa se poskuša odgovornost IPS prenesti na LKP
Homer.
# 07.12.2017 ob 11:42
@Bolek
Vse štima!
Če bi LKP zaposlila teh 1200 delavcev, bi jih morala razporediti v izmene in jih plačati če je ladja v luki ali ne. Da ne govorimo o tistih, ki so ozko specializirani za recimo pretovarjanje vozil. In pazi, večinoma so to visoko cenovni avtomobili. Torej bi imel zaposleno ekipo voznikov, ki bi čakala na ladjo, ki pride enkrat ali dvakrat na teden?!
Podobno je s pretovorom kontejnerjev, kjer potrebujejo voznike, ki te razvažajo na terminal.
Upam da se zavedaš, da tam brez obvladovanja vožnje "v nulo" ne gre.
a-rod
# 07.12.2017 ob 08:26
Mafiosoti
lmatjaž
# 08.12.2017 ob 00:35
@Jouža
Lepo napisano
Take nazi tiče bi morali nagnati iz portala!

Sem za pošteno plačilo, če je delo pošteno opravljeno.
Jouža
# 07.12.2017 ob 23:53
@apollo11
Ne trosi neumnosti! Če ne poznaš zadeve, raje "molči".
Če pa slučajno poznaš zadevo ter namenoma pišeš neresnico, si zaslužiš palico.

Med IPS delavci je tri četrtine slovenskih državljanov. Četrtina jih verjetno dela z delovno vizo.
Polovica teh treh četrtin je domačinov, da se razumemo. Ok, ne bom se spuščal nižje in zdaj o nihovih koreninah debatiral, ker imam teh debat preko glave. In konec koncev to sploh ni pomembno; imajo slovenski potni list. Plačujejo davke v Sloveniji! In so enaki kot jaz in ti! To je pomembno!
Zakaj morajo torej IPS delavci delati v slabših pogojih kakor redno zaposleni (pod Luko)?
Zakaj morajo za tretino več delovnih ur dobiti pol manjšo plačo, posledično nekoč tudi penzijo kakor redno zaposleni?
Zakaj morajo biti neprestano dosegljivi in seveda na voljo? Tudi za čas večerje jim je večkrat lahko javljeno, naj pridejo v nočno izmeno delat!

Predstavljaj si da prideš v restavracijo in naročiš porcijo kalamarov.
Ok, zdaj si predstavljaj še, da čez deset minut poleg tebe sede oseba, ki ravno tako naroči porcijo kalamarov.
Predstavljaj si, da ta oseba dobi pred tabo krožnik na mizo.
No, zdaj si poskusi predstavljati, da ti dobiš deset minut kasneje hrano na mizo.

Si že kaj jezen, kolega @apollo ?

Predstavljaj si zdaj, da je na tvojem krožniku pol manj hrane kakor na njegovem.
In da bo mera polna; predstavljaj si, da on plača 5€, ti pa 10€ !

Je to zate pošteno!?
Pa bog nedaj, da ti natakar reče še, da je to zato, ker si samo Albanec ali Bosanec.
Bi še vedno molčal, spoštovani @apollo ? (čeprav si z zgoraj napisanim zaslžiš bolj malo spoštovanja)..
ElTorro
# 07.12.2017 ob 18:34
@Bolek
Slovenija ni Nemčija in plače pri nas niso takšne kot v Nemčiji. Je to tako težko razumeti?
Bolek
# 07.12.2017 ob 18:14
Homer.
ti, ki zagovarjaš izkoriščanje delavcev, a veš kakšna je minimalna urna postavka v Nemčiji?

Minimalna urna postavka v Nemčiji je 8,84 evra na uro.
Die Mindestlohnkommission hatte am 28. Juni 2016 beschlossen, den gesetzlichen Mindestlohn ab 1. Januar 2017 auf 8,84 Euro festzusetzen.

Vprašaj malo, koliko zaslužijo delavci pri Gazdah. Ne verjamem, da zaslužijo 5 evrov na uro. Ravno tako ne verjamem, da dobijo od Gazd potrebna zaščitna oblačila, da o tem, vkakšnih razmerah živijo sploh ne govorim.

Poleti sem tankal na bencinskem servisu na uvozu iz koprske strani v Izolo in zunaj so pri mizi sedeli Gazde ter se pogovarjali o delavcih, zato sem še posebno pozorno prisluhnil, saj so bili dovolj glasni. Eden izmed njih je družbi rekel: V samo recite, koliko radnika vama treba 5, 10 ili 20? Sutra vam jih dovedem iz Bosne.
Kakšen vozni park so pa imeli, mi pa sploh ni treba napisati.
a-rod
# 07.12.2017 ob 08:26
Pa kaksne gazde, sej je meja z italijo blizu, mafosoti po italjansko
enbody
# 07.12.2017 ob 08:06
Še manj kot eno leto te vlade HURA !
tore
# 08.12.2017 ob 14:27
Jouža - Zakaj morajo za tretino več delovnih ur dobiti pol manjšo plačo, posledično nekoč tudi penzijo kakor redno zaposleni?

Saj najbrž je to glavni problem.
Na komisiji je bilo povedano, da je povprečna bruto plača za redno zaposlene 3200 evrov. V to se pa SDH, nadzorni svet, politiki, ne vtikajo. To je neverjetno visoko povprečje. Res delajo 24/7, vendar ne vse službe.
Za primerjavo povprečne plače po dejavnostih 1-6, 2017
www.stat.si/statweb/News/Index/6862
2400 evrov - oskrba z el. energijo
2300 - finance in zavarovalništvo
2100 - rudarstvo
1800 - zdravstvo in sociala
1700 - izobraževanje
1100 - gostinstvo
Bokisan
# 08.12.2017 ob 12:40
Jouža je napisal:
Zanima me, kako gazda dobi vsak mesec toliko gotovine, če ima recimo 50 delavcev (nekatera Ips podjetja, v bistvu agencije za posredovanje delovne sile, zaposlujejo tudi preko 200 ljudi), da jim razliko od minimalne plače dajo na roko v gotovini?


Večino razlike nakazujejo kot potne stroške, dnevnice...

Ali pa: Gazda ima odprt še SP, za katerega plačuje 300€ dajatev državi na mesec. Z računa IPS podjetja nakazuje sredstva na račun SP-ja. S tega računa lahko dviguje gotovino po "mili volji".
tore
# 07.12.2017 ob 18:40
Igo - Naj se oglasi kdo, ki tam dela in naj pove iz prve roke.

Voznik avtomobilov (IPS) iz ladje na parkirišče in obratno, je dejal da dobi za 240 ur dela 1000 evrov. To je z malico in prevozom na delo. Vse dobi na račun, nič na roke.
Ni ravno suženj a ne. Delo je pa najmanj zahtevno, osnovna šola + izpit za avto.
Homer.
# 07.12.2017 ob 08:50
Tudi tistih 300 opravljenih ur na mesec je zavajanje.
Da opravljajo nadure sicer drži, ampak delavce v to nihče ne sili, ker to sami želijo, saj jim prinese več zaslužka. Eni so celo odprli svoje SP in delajo za IPS.
freezbee
# 07.12.2017 ob 08:32
Dejmo že enkrat pogledat, kako imajo delo v pristaniščih organizirano v tujiji, kjer gnili kapitalizem imajo od pamtiveka, recimo, Hamburg, Roterdam?

V Nemciji je vecina takih preprostih del prek agencij.
conanbarbarian
# 07.12.2017 ob 08:08
To z IPSi je samo krinka za razrešitev uprave Luke, in za privatizacijo !
amigo
# 07.12.2017 ob 20:35
&nvk
Za Levico pa tudi vemo, da so jim včasih "južni bratje" bližje kot pa Slovenci. Hkrati pa kot je že marsikdo zapisal, kakšni so poslovni modeli tujih pristanišč?

Si ti kakšen provokator? Prav malo nas zanimajo poslovni modeli tujih pristanišč. Delavce je treba pošteno plačati, saj nismo Somalija ali Slonokoščena obala. Če se najde 60.000 Eur/letno za Antoloviča in njegov dubajski luxus, potem mora biti tudi za plačilo delavcev.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 13:09
Slovenija - raj za privatnike in neoliberalne izkoriščevalce! Sramota!
Človek se vpraša - kje je država, zakaj to dovoli???
Homer.
# 07.12.2017 ob 10:16
@Prismuknjen
Ugibaš nekaj na pamet ......
Obojim SP odgovarja!
Kazalo