Sindikati Luko Koper pozivajo k zaposlovanju delavcev, ki v Luki Koper delajo prek podjetij IPS oziroma prek
Sindikati Luko Koper pozivajo k zaposlovanju delavcev, ki v Luki Koper delajo prek podjetij IPS oziroma prek "luških gazd". Foto: BoBo
Sindikati pozivajo Luko Koper k zaposlovanju IPS-ov
SDH ne dvomi v primernost Antolovića

Tako je predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen poudaril, da "predolgo gledamo to žoganje med lastnikom, SDH-jem, prek nadzornega sveta in upravo Luke Koper", poroča STA. Majcen je poudaril bojazen, glede na 20 let tovrstne prakse v Luki, da bi se po zamenjavi uprave ta zgodba preprosto pometla pod preprogo, zato bodo sindikati pri svojem pozivu vztrajali ne glede na to, kdo bo sedel v upravi.

Po mnenju Gorana Lukića iz društva Delavska svetovalnica, pa se tudi v Luki Koper zavedajo, da je poslovni model IPS-ov preteklost in da so mu šteti dnevi, tako da je zdaj odprto zgolj vprašanje, kako te ljudi zaposliti. Pri tem predlagajo, da se pri objavi prostega delovnega mesta kot eno izmed meril za izbor upoštevajo izkušnje s podobnimi deli znotraj Luke. Poleg tega pa naj pogodba o zaposlitvi upošteva plačilo za delo vsaj v višini, kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost dela.

Lukić ob tem poudarja, da je trenutni sistem dela prek "luških gazd" predstavlja tudi tempirano bombo z vidika delovnih nesreč. Kot smo že večkrat poročali, vključuje delo prek "luških gazd" negotove urnike, saj "gazde" delavce na delo kličejo dan pred izmeno, obenem pa vključuje tudi čezmerno število nadur, ki se potem na osnovno minimalno plačo izplačujejo prek pretiranih potnih stroškov.

Namesto potrebnih 1.200 zaposlitev, Luka išče štiri delavce
Sicer so pred časom iz Luke Koper prišle neuradne informacije, da naj bi v Luki nameravali zaposliti vse delavce, ki trenutno delajo prek IPS-podjetij, in sicer v fazah, tako so že pred časom v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper opomnili, da so zavrnili poslovni načrt uprave za leto 2018, ki je predvideval 230 zaposlitev za delavce IPS-a, po poročanju portala Siol.net pa je poslovni načrt poleg zaposlitev delavcev IPS-a predvideval tudi dogovor s predsednikom sveta delavcev za profesionalizacijo njegove funkcije.

V Luki Koper so sicer na zavodu za zaposlovanje objavili štiri prosta delovna mesta za luške transportne delavce, kar opravljajo tudi delavci IPS-a. Zahtevana je osnovnošolska izobrazba, kot dodatni pogoji pa so navedeni opravljeni izpiti za upravljanje z viličarjem, težko gradbeno mehanizacijo, varno delo z motorno žago ipd. A vsa štiri delovna mesta se bodo zapolnila s pogodbo za določen čas enega leta. Ob tem podatku velja spomniti, da je predsednik uprave Luke Koper pred časom dejal, da bi Luka Koper, če bi želela ukiniti IPS-storitve ob enakem obsegu dela morala zaposliti med 1.200 in 1.250 delavcev.

"Ne morem več videti tega izkoriščanja in zlorabljanja"
Prav zato v Sindikatu pristaniških storitev Slovenije menijo, da je v Luki dovolj dela, zato prezaposlitev delavcev IPS-a ne bi smela predstavljati težave. Predsednik sindikata Pavel Lokovšek je, po poročanju STA, delavce, ki delo trenutno opravljajo prek "gazd", pozval, naj se povežejo s sindikatom.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi konkretni primer IPS-delavca Gianluce Buljevića. Ta po besedah njegovega pooblaščenca Nejca Končana Verstovška že več kot mesec dni dela znotraj Luke brez vsakršne pogodbe. Buljević je vidno pretresen glede položaja sebi podobnih delavcev poudaril: "Ne morem več videti tega maltretiranja, tega izkoriščanja in zlorabljanja." Buljevićev zagovornik je Luko Koper pozval k sklenitvi razmerja za nedoločen čas, v nasprotnem primeru pa se bo njegov varovanec odločil za tožbo.

Sindikati pozivajo Luko Koper k zaposlovanju IPS-ov
SDH ne dvomi v primernost Antolovića