Piloti v pogojih, ki jih označujejo za nevzdržne, ne želijo več leteti. Foto: BoBo
Piloti v pogojih, ki jih označujejo za nevzdržne, ne želijo več leteti. Foto: BoBo

Kolektivna pogodba poteče v nedeljo, pogovori pa so se, čeprav je sindikat pilotov vodstvo Adrie Airways k pogajalski mizi pozval že konec lanskega poletja, začeli šele junija letos, pri čemer niso prišli niti do točke, ki bi omogočila sprejetje sprejemljivega osnutka dokumenta, so sporočili iz sindikata.

Želijo urediti delo pilotov

Cilj sindikata je sicer urediti razmere za delo pilotov, ki so, kot pravijo v sindikatu, ob trenutni obliki dela nevzdržni. Dodali so, da so vodstvo družbe večkrat pozvali, naj s kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe preneha.

Da bodo stavkali, so se v sindikatu odločili sredi avgusta, a so še dopuščali možnost za sklenitev dogovora in se z delodajalcem avgusta sestali tudi večkrat tedensko. Kljub temu pa napredka pri pogovorih ni bilo, zato je odločitev o stavki zdaj dokončna.

September: Trikrat po tri dni stavke

Piloti bodo tako stavkali od 8. septembra do 10. septembra, drugo stavko bodo začeli 18. septembra in jo končali po treh dneh 20. septembra, tretjo pa so napovedali v obdobju od 30. septembra do 2. oktobra.

"Kot sindikatu nam v danih razmerah ne preostane več dosti zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela," so odločni piloti, a so ob morebitnem dogovoru stavko še vedno pripravljeni preklicati. "Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo potrebno sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela," sporočajo javnosti.

Adria Airways: Pogajanja se nadaljujejo

Iz Adrie Airways pa so sporočili, da pogajanja še niso končana in da se v prihajajočem tednu nadaljujejo. Ker pa so interne narave, vmesnih faz ne morejo komentirati, so zapisali v odzivu na napoved stavke.