Banke zahtevajo umik Šrota iz Pivovarne Laško, Največkrat se kot njegovega naslednika omenja direktorja Pivovarne Union Dušana Zorka. Foto: MMC RTV SLO
Banke zahtevajo umik Šrota iz Pivovarne Laško, Največkrat se kot njegovega naslednika omenja direktorja Pivovarne Union Dušana Zorka. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding
Ob koncu leta 2008 naj bi Infond Holding sedmim domačim bankam dolgoval več kot 260 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Infond Holdingu namreč grozi stečaj, v tem primeru pa bi veliko škodo imela podjetja v skupini Pivovarna Laško. Položaj v Pivovarni Laško je resen, na kar kaže tudi odločitev Kapitalske družbe, da se ne bo potegovala za 23 odstotkov Pivovarne Laško, ki jih prodaja NLB, saj meni, da je tveganje preveliko.

V Skupini Pivovarna Laško pa navedbe o slabem poslovanju zanikajo ter navajajo, da vse družbe v skupini redno plačujejo svoje obveznosti do bank. "Namigovanja enega izmed slovenskih časopisov, da naj bi banke ustavile obnavljanje posojil tem družbam, so zavajujoča in škodljiva za poslovni sistem. Ta je namreč doslej redno odplačeval svoje obveznosti in jih bo tudi v prihodnje," pravijo in ter dodajajo da so družbe v skupini v prvih petih mesecih ustvarile 134 milijonov evrov prihodkov, 16,9 milijonov evrov dobička iz poslovanja ter 28,9 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja.

Infond Holding je pozval vodstvo Mercatorja, da zaradi nerešenih lastniških razmerij preloži za 20. julij napovedano skupščino delničarjev na konec avgusta, ko bodo po njihovih besedah ta razmerja razjasnjena.

Finančni položaj Infond Holdinga vse slabši
Na odločitev Kapitalske družbe bi lahko vplivala dva dejavnika, piše časopis Dnevnik. Prvo je razkritje, da so družbe iz sistema Pivovarne Laško podjetjem, prek katerih Šrot obvladuje lastništvo pivovarne, do konca marca posodile 84 milijonov evrov. Posojila so bila namenjena Šrotovi lastniški konsolidaciji in slabo zavarovana. Drugi dejavnik pa so priprave malih delničarjev Mercatorja na vložitev tožbe zoper skupino Pivovarna Laško in Infond Holding zaradi škode, ki so jo imeli zaradi neobjave prevzema Mercatorja.

Kot je znano, se je finančni položaj Infond Holdinga še poslabšal, potem ko mu NLB ni podaljšal 130 milijonov evrov vrednega posojila, Infond Holding pa obveznosti ni mogel poravnati. NLB je tako 23 odstotkov Pivovarne Laško in 11 odstotkov Mercatorja, s čimer je bilo posojilo zavarovano, ponudil v prodajo.

Banke še niso začele vnovčevati zavarovanj
NLB-ju naj bi tako sledile tudi druge banke, piše časopis. Ob koncu leta 2008 naj bi Infond Holding sedmim domačim bankam dolgoval več kot 260 milijonov evrov. A banke za zdaj še niso začele unovčevati zavarovanj, to je delnic, s katerimi so posojila zavarovana, saj bi to Infond potisnilo v insolventne postopke.

Da bi se temu izognili, naj bi bile banke pripravljene na poskus prostovoljne poravnave in odstop Šrota z mesta prvega moža Pivovarne Laško. Kot njegovega naslednika naj bi se večkrat omenjalo direktorja Pivovarne Union Dušana Zorka. V naslednji fazi bi banke kot ekonomske lastnice Infonda začele upravljati s premoženjem na način, da bi se prek prostovoljne poravnave pripravil načrt postopne odprodaje premoženja za poplačilo dolgov. Proces naj bi trajal pet let.