Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kupnina je pet milijonov evrov, Telekom pa je pred zaključkom transakcije izvedel še dokapitalizacijo Planet TV-ja s konverzijo terjatev.

Iz Telekoma Slovenije so tako prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so pred prodajo za izpolnitev odložnega pogoja izvedli dokapitalizacijo Planet TV-ja s konverzijo svojih terjatev v osnovni kapital. Predmet prodaje so bili tako na koncu vsi že obstoječi poslovni deleži in novopridobljeni poslovni delež, ki vsi skupaj predstavljajo 100 odstotkov kapitala Planet TV-ja.

Telekom je julija objavil, da je kupnina za Planet TV dosegla pet milijonov evrov, največji telekomunikacijski operater v državi pa je že v nerevidiranem poročilu o poslovanju v prvem letošnjem polletju v celoti izkazal odhodke zaradi slabitve sredstev televizije in terjatev, ki izhajajo iz posojil družbi.

V Telekomu pravijo, da bodo ob zaključku transakcije s prejeto kupnino imeli pozitiven učinek iz prodaje družbe.

Telekomov 80-milijonski vložek

Planet TV bo tako od četrtka dalje uradno del skupine TV2, ki bo tako svojemu portfelju 14 televizijskih kanalov dodala še tri. Kot so danes sporočili iz televizijske hiše, bo novi izvršni direktor Planet TV-ja postal Pavel Stantchev, ki že opravlja funkcijo izvršnega direktorja na TV2. Špela Pirnat, ki je med letoma 2013 in 2016 v podjetju delovala kot finančna direktorica, se bo Planet TV-ju pridružila kot operativna direktorica.

V Telekomu Slovenije so se že nekaj časa ukvarjali z vprašanjem, kaj storiti z družbo Planet TV, ki upravlja istoimenski televizijski program. Telekom naj bi po izračunih časopisa Delo od ustanovitve omenjene družbe do zdaj v obliki kapitalskih vložkov, plačanih oglasov, posojil in drugih storitev skupaj namenil 80 milijonov evrov.

Zadnji strošek je nastal ob izvršitvi odločitve arbitražnega sodišča v Švici, ki je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in je tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila. Telekom je zato decembra lani postal tudi edini lastnik družbe Planet TV, spor z Grki pa je močno oklestil njegov lanski dobiček.

Nove prodaje in združitve?

Telekom je sprva nameraval Planet TV dokapitalizirati z novim strateškim partnerjem, sredi marca letos pa je nato med možnosti dodal tudi prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža.

Madžarska televizijska hiša, ki je novi lastnik Planet TV-ja, je sicer v lasti Jozsefa Vide, po pisanju medijev enega ključnih oligarhov iz poslovnega omrežja madžarske vladajoče stranke Fidesz. V zadnjih mesecih so v medijih krožile tudi informacije, da naj bi imeli Madžari v načrtih združitev družb Planet TV in Nova24TV.

Ta mesec pa je Telekom Slovenije začel tudi postopke za izvedbo procesa prodaje odvisne družbe TS Media, ki ima v lasti portal Siol, pa še portala Najdi.si in Bizi.si ter blagovne znamke Telefonski imenik Slovenije, Zunanji digitalni zasloni, 1188, Dajmedol in AdSolution.