O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v severovzhodni regiji, njihova neto napoved zaposlovanja je plus 20 odstotnih točk. Neto napoved zaposlovanja za osrednjo regijo je plus 18 odstotnih točk, za jugovzhodno plus 13 odstotnih točk in za jugozahodno regijo plus 11 odstotnih točk. Foto: BoBo
O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v severovzhodni regiji, njihova neto napoved zaposlovanja je plus 20 odstotnih točk. Neto napoved zaposlovanja za osrednjo regijo je plus 18 odstotnih točk, za jugovzhodno plus 13 odstotnih točk in za jugozahodno regijo plus 11 odstotnih točk. Foto: BoBo
V prvih treh trimesečjih letošnjega leta smo bili priča skromnejšim napovedim zaposlovanja, v zadnjem obdobju leta pa se samozavest delodajalcev spet krepi. Foto: BoBo

Rast zaposlovanja načrtuje 20 odstotkov delodajalcev, krčenje delovnih mest štirje odstotki, medtem ko sprememb v zaposlitveni strukturi ne načrtuje 74 odstotkov od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi.

"Ugotavljamo, da to rast – tudi sicer na splošno v Evropski uniji – predstavljajo nezapolnjena delovna mesta. To so delovna mesta, ki jih delodajalci ne morejo zapolniti, ker v tem sektorju delovne sile enostavno ni," je za Radio Slovenija povedal regionalni vodja ManpowerGroup Slovenija Nebojša Biškup.

O pozitivnih obetih zaposlovanja poročajo delodajalci iz vseh desetih gospodarskih panog. Največ zaposlitev se obeta v gradbeništvu (neto napoved zaposlovanja je plus 25 odstotnih točk), v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin (plus 23 odstotnih točk) ter dejavnosti transporta, logistike in komunikacij (plus 22 odstotnih točk). Tudi delodajalci v proizvodnji (plus 18 odstotnih točk) ter v trgovini na debelo in drobno (plus 16 odstotnih točk) zaposlujejo, medtem ko o najšibkejši neto napovedi zaposlovanja za zadnje četrtletje poročajo delodajalci v dejavnosti rudarstva in kamnin (plus pet odstotnih točk).

Nove zaposlitve v vseh regijah
Delovna mesta bodo po pričakovanjih odpirali v vseh štirih regijah (osrednja, severovzhodna, jugovzhodna in jugozahodna). O najmočnejšem zaposlitvenem utripu poročajo delodajalci v severovzhodni regiji.

"V prvih treh trimesečjih letos smo bili priča skromnejšim napovedim zaposlovanja, v zadnjem obdobju leta pa se samozavest delodajalcev znova krepi. Pred nami je spodbudna napoved za trg dela, primerne prakse upravljanja talentov pa bodo zdaj pomembnejše kot kadar koli prej," je ob tem pojasnil Biškup.

Nekatere tokratne zaposlitvene namere delodajalcev so najmočnejše, kar so jih kadar koli izmerili, npr. v osrednji in v severovzhodni regiji imajo najbolj optimistične zaposlitvene obete v zadnjih osmih letih, odkar se izvaja raziskava.

V svetovnem optimističnem vrhu
Slovenija ima po Biškupovih pojasnilih vodilni položaj v regiji Evropa, Bližnji vzhod in Afrika, s čimer slovenski trg zaposlovanja nakazuje obetaven zaključek leta.

O najbolj optimističnih napovedih zaposlovanja tokrat poročajo delodajalci v Romuniji in Sloveniji z neto napovedjo zaposlovanja po sezonski prilagoditvi plus 19 odstotnih točk. Nasprotno pa o najšibkejši napovedi zaposlovanja v regiji poročajo delodajalci v Švici.

Slovenija in Romunija, pa tudi ZDA, kjer je neto napoved zaposlovanja prav tako plus 19 odstotnih točk, sodijo v sam svetovni vrh, pred njimi so le Japonska in Tajvan. Delodajalci na Japonskem poročajo o neto zaposlovanju v vrednosti plus 26 odstotnih točk, na Tajvanu pa plus 21 odstotnih točk.