Na pogorišču propadlega Agrokorja je nastala skupina Fortenova. Foto: EPA
Na pogorišču propadlega Agrokorja je nastala skupina Fortenova. Foto: EPA

Delničarji hrvaške mešane skupine Fortenova so tako odobrili soglasje Fortenovi za razširitev obstoječega finančnega dogovora med ameriškim skladom HPS in rusko banko VTB v znesku do največ 390 milijonov evrov, ki jih bo Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje njegovega dolga.

S tem ko bo Mercator pri bankah poravnal večino svojih dolgov, soglasje bank upnic za prenos na Fortenovo ne bo več potrebno.

Skupščina Fortenove je med drugim odobrila refinanciranje dolga Mercatorja. Foto: BoBo
Skupščina Fortenove je med drugim odobrila refinanciranje dolga Mercatorja. Foto: BoBo

Po nedavni pridobitvi soglasja srbskega urada za varstvo konkurence k nameri Fortenove za prevzem nadzora nad Mercatorjem na srbskem trgu bi se tako odprla pot do prenosa slovenskega trgovca na hrvaško skupino.

Ta je po obsežni finančni poravnavi nastala prav na Agrokorjevem pogorišču, Mercator pa je bil še zadnje pomembno premoženje v lasti Agrokorja.

V zameno za Mercatorjeve delnice ruski banki povečanje lastništva v Fortenovi

Hkrati so delničarji ob večinoma ameriških finančnih skladih in VTB-ju – največji med njimi je ruska banka Sberbank – potrdili sklep o zamenjavi delnic, ki jih ima Sberbank v Mercatorju, za delež v Fortenovi. Tako bo 18,53 odstotka delnic Mercatorja v lasti Sberbanka prenesenih na Fortenovo, v zameno pa bo ruska banka lastništvo v Fortenovi z okoli 39 odstotkov povečala na 44 odstotkov.

Prvi mož Fortenove Fabris Peruško je po skupščini zapisal, da s temi odločitvami delničarjev in po soglasju regulatorja v Srbiji iz prejšnjega tedna ni več nobenih formalnih ovir, da bi Mercator do konca tega meseca postal del skupine Fortenova. "Posel, ki nas zdaj čaka, se nanaša na sklenitev aranžmaja in pogodbe, s katerima bomo uveljavili sklepe skupščine," je dodal.

Sorodna novica Zadnje odločitve pred prenosom Mercatorja na Fortenovo

Napovedal je konsolidacijo skupine na več ravneh, s prenosom Mercatorja pod lastniško okrilje Fortenove pa bo skupina po njegovih besedah lahko dokončno začela izkoriščati "vse sinergijske prednosti in krepiti svoj položaj v maloprodaji na vseh trgih". Prenos Mercatorja hkrati, tako Peruško, pomeni tudi izpolnitev vseh preostalih obveznosti iz upniške pogodbe, s tem pa bodo po štirih letih sklenili postopek izredne uprave v Agrokorju.

Septembra lani je zeleno luč za prenos prižgala tudi Evropska komisija, nekaj pred tem pa je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki jih je Javna agencija RS za varstvo konkurenco konec leta 2019 za zavarovanje ugotovljenega prekrška v zgodbi o prevzemu polnilnice vode Costella začasno odvzela, nemudoma vrniti Agrokorju.

Bo Slovenija hrvaški skupini postavila še kakšno oviro?

Sorodna novica AVK Agrokorju podaljšal zaseg Mercatorjevih delnic

A časopis Delo danes piše, da lahko slovenska vlada oz. gospodarsko ministrstvo Zdravka Počivalška, ki je v preteklosti večkrat poudarjal sistemski pomen največjega slovenskega trgovca in izražal zadržke glede prenosa Mercatorja na Fortenovo, hrvaški skupini postavi še kakšno oviro.

Po zakonskih spremembah, ki jih je uveljavil eden od protikoronskih zakonov, bo Fortenova kot tuji vlagatelj morala lastniški vstop priglasiti pri gospodarskem ministrstvu, posebna komisija pa bo nato odločala, ali je treba izdati soglasje za naložbo. Od ministrstva na Delu pojasnil glede tega za zdaj niso prejeli.

Mercator je sicer v zakonu o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, znanem pod imenom lex Agrokor, opredeljen kot družba sistemskega pomena, vendar pa mandat izrednega člana uprave preneha, ko se prenehajo povezave med Mercatorjem in Agrokorjem in je postopek insolventnosti za Agrokor končan.

Bo pa Fortenova, ki bo ob prenosu postala 88-odstotni lastnik Mercatorja, predvidoma morala objaviti tudi prevzemno ponudbo. Med preostalimi lastniki Mercatorja so še hrvaški skladi prek fiduciarnih računov in nekateri mali vlagatelji.