V Polzeli so v četrtek upali, da bo vlada odobrila pomoč. Foto: BoBo
V Polzeli so v četrtek upali, da bo vlada odobrila pomoč. Foto: BoBo

.
Država bo Polzeli tako pomagala s šestmesečnim 500.000 evrov vrednim poroštvom za kratkoročno posojilo in s kratkoročnim posojilom za čas priprave programa prestrukturiranja, in sicer prav tako v vrednosti 500.000 evrov za obdobje šestih mesecev, so sporočili z vlade.
Polzela pa bo morala v obliki notarskega zapisa na svojih nepremičninah ustanoviti zastavno pravico v korist gospodarskega ministrstva, so dodali. Pomoč je sicer pogojena z odobritvijo Evropske komisije, so še pojasnili na vladi.

Zadovoljna tako uprava kot sindikat
Tako uprava kot sindikat sta z odločitvijo vlade zadovoljna. "Državna pomoč je za podjetje izrednega pomena, saj bomo z njo lahko uspešno izpeljali prisilno poravnavo. Poleg tega pa bomo lahko zagotovili tudi nabavo proizvodnih surovin za izvedbo že zagotovljenih naročil v vrednosti okoli pet milijonov evrov," so sporočili iz uprave podjetja, kjer so zagotovili, da bodo naredili vse, kar bo v njihovi moči, da ohranijo delovna mesta in zagotovijo dobre poslovne rezultate.

Kot je dejal vršilec dolžnosti sekretarja savinjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Srečko Čater, je tovarna z državno pomočjo dobila priložnost, da se reši. "In delavci so pripravljeni v to priložnost vložiti vse, kar lahko vložijo. Svoje pa morajo vložiti tudi uprava in prisilni upravitelj," je dejal Čater.

Uvedena prisilna uprava
Sicer pa je celjsko okrožno sodišče v četrtek sprejelo sklep o uvedbi prisilne uprave za Tovarno nogavic Polzela. Ta mora zdaj v 15 dneh založiti skoraj 43.000 evrov predujma za stroške prisilne poravnave. Za prisilnega upravitelja je sodišče imenovalo Kristijana Antona Kontarščaka.

Iz načrta finančnega prestrukturiranja je razvidno, da je družba lani ustvarila 8,8 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj enako kot leto prej. Čista izguba pa se je povečala za 80 odstotkov, na dobre tri milijone evrov. Če družba lani ne bi slabila sredstev, bi izguba znašala okoli 540.000 evrov. Tovarna nogavic Polzela je imela konec lanskega leta obveznosti v vrednosti 10,4 milijona evrov, negativni kapital podjetja pa znaša nekaj več kot 830.000 evrov. Delavci sicer še niso dobili izplačanih letošnjih plač za januar in februar.