Proti Todoriću in še 14 osebam so prejšnji mesec vložili še drugo, obsežnejšo obtožnico zaradi gospodarskega kriminala. Foto: EPA
Proti Todoriću in še 14 osebam so prejšnji mesec vložili še drugo, obsežnejšo obtožnico zaradi gospodarskega kriminala. Foto: EPA

Todorić je bil obtožen, da je Agrokor še s tremi sodelavci oškodoval za 1,25 milijona evrov.

Dolga leta najbogatejši Hrvat Todorić in nekdanji izvršni finančni direktor v Agrokorju Ante Huljev sta bila obtožena, da sta leta 2013 zlorabila svoj položaj v koncernu.

Ivica Todorić zapušča zagrebško sodišče. Foto: EPA
Ivica Todorić zapušča zagrebško sodišče. Foto: EPA

"Zdaj pa se bojim, da se bo Plenković izgovoril, da je pravosodje neodvisno, nato pa bo nadaljeval pritisk na državno tožilstvo," je izjavil Todorić. Kot je poudaril, se v danes končanem postopku sploh ni branil, kot se ne bo branil tudi v drugem postopku, v katerem je prvoobtoženec za domnevni kriminal v Agrokorju.

Tožilstvo sodnikov ni prepričalo

A tožilstvo očitno ni prepričalo sodnikov, da sta Todorić in Huljev omogočila plačilo 1,25 milijona evrov za storitve švicarske svetovalne družbe, čeprav sta vedela, da ne bodo opravljene.

Sodišče je danes oprostilo tudi avstrijsko državljanko Nicole De Rossi, ki je bila odgovorna oseba v švicarski družbi, in nekdanjo članico uprave Agrokorja Piroška Canjugo.

De Rossijevo so obtožili pomoči pri izstavljanju računov, Canjugovo pa, da je spodbujala Todorića in avstrijske državljanke k storitvi kaznivega dejanja. Huljev in De Rossijeva sta bila tudi lastnika švicarske družbe.

Vsi obtoženi so na začetku sojenja zavrnili navedbe tožilstva.

Druga obtožnica precej obsežnejša

Proti Todoriću in še 14 osebam so prejšnji mesec vložili še drugo, obsežnejšo obtožnico zaradi gospodarskega kriminala.

Tožilstvo trdi, da je Todorić v sodelovanju s svojima sinovoma ter 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly iz blagajne na zasebne račune nezakonito nakazal najmanj 130 milijonov evrov.

Na prvem sojenju v zvezi z zlorabami v Agrokorju oprostitve