Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,51 odstotka delnic. Kapitalska družba ima po podatkih iz delniške knjige v lasti 7,08 odstotka delnic, Hypo Alpe Adria banka 7,04 odstotka, Probanka 7,03 odstotka, Gorenjska banka 6,20 odstotka, Abanka 3,28 odstotka, Banka Celje 2,89 odstotka in Banka Koper 2,04 odstotka. Foto: BoBo
Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,51 odstotka delnic. Kapitalska družba ima po podatkih iz delniške knjige v lasti 7,08 odstotka delnic, Hypo Alpe Adria banka 7,04 odstotka, Probanka 7,03 odstotka, Gorenjska banka 6,20 odstotka, Abanka 3,28 odstotka, Banka Celje 2,89 odstotka in Banka Koper 2,04 odstotka. Foto: BoBo
Mercator se brani. Prevzema Laško.
Mercator bi prevzel Pivovarno Laško

Prevzemno ponudbo bodo "sosedovi" objavili najpozneje v 30 dneh, a ne pred koncem novoletnih praznikov. Mercator je s prevzemno namero že seznanil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence ter upravo in predstavnike zaposlenih v laški pivovarni. V Pivovarni Laško bodo namero natančneje preučili v prihodnjih dneh. Kot so sporočili v četrtek, bodo ravnali v skladu z zakonodajo in morebitnimi odločitvami pristojnih organov v Sloveniji.

Ponudba se bo nanašala na vseh 8.747.652 delnic Pivovarne Laško, pri čemer gre za 8.611.481 delnic z oznako PILR in 136.171 delnic z oznako PILH. Delnice PILR so uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je v četrtek njihov zaključni tečaj oblikoval pri 11,10 evra.

V Mercatorju pravijo, da lahko s strateško povezavo s Pivovarno Laško dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke. Med njimi izpostavljajo predvsem prestrukturiranje skupine laške pivovarne, podporo internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na zahodnem Balkanu ter dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji izdelkov trgovske znamke Mercator.

Za podporo pri pripravi prevzemne ponudbe bodo angažirali pravne in finančne svetovalce, poleg denarja pa imajo za financiranje prevzema tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala in obstoječih lastnih delnic.

V dveh letih sanirana pivovarna
Finančno prestrukturiranje skupine Pivovarna Laško, ki je lastnica 23,34 odstotka te največje slovenske trgovske družbe in med prodajalci skupaj 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, je trgovec sposoben izvesti v letih 2012 in 2013, ocenjujejo v trgovcu. Podrobnejše načrte v zvezi s strateško povezavo pa bo Mercator predstavil ob pripravi prevzemne ponudbe oz. prospekta.
Lahovnik: Pametna strateška poteza Mercatorja
"To je odličen obrambni manever ponudbi Agrokorja, ker mora Laško, ki je četrtinski lastnik Mercatorja, pred kakršno koli odločitvijo o morebitni prodaji delnic Agrokorju sklicati skupščino in dobiti vsaj 75 odstotkov glasov za. Hkrati pa je poteza logična, ker Mercator lahko že v tem trenutku proda okoli 1,7 milijarde evrov svojih nepremičnin. Že polovica te vrednosti pa zadošča za kupnino, ki jo ponuja Agrokor," je potezo ocenil ekonomist Matej Lahovnik.
Z lahkoto nad Laščane

To je bil tudi eden izmed glavnih Agrokorjevih motivov za nakup Mercatorja, pojasnjuje Lahovnik. Se pravi denarni tok, ki ga lahko doseže z odprodajo nepremičnin in njihovim ponovnim najemom. Gre torej za spretno potezo Mercatorja, ki lahko odloži oz. ustavi prevzem, hkrati pa prosti denar vloži v prevzem drugega podjetja.
"Laško je namreč v tem trenutku izredno poceni in ga lahko Mercator brez težav prevzame," meni Lahovnik. Ob tem ocenjuje, da bo Agrokor v prihodnjih tednih odstopil od ponudbe, ali bo prevzemna namera Mercatorja uspela, pa je odvisno od lastnikov pivovarne.
Če bo Mercator prevzel Pivovarno Laško, potem bodo banke upnice najbrž ocenile, da bo združeno podjetje laže plačalo dolgove Laščanov, s čimer ne bi bilo več tudi potrebe po prodaji delnic Mercatorja, še dodaja Lahovnik.
Prevzem na prevzem
V torek je namero, da bo podala prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, objavila tudi družba Eatons Capital, ki ima sedež v ameriškem Las Vegasu. Kdo stoji za njo, ni znano, iz Agencije za trg vrednostnih papirjev pa so v sredo sporočili, da na dokumentu ni podpisa in žiga, zato da ga ni mogoče obravnavati kot prevzemno namero v skladu z zakonom o prevzemih.

Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,51 odstotka delnic. Kapitalska družba ima po podatkih iz delniške knjige v lasti 7,08 odstotka delnic, Hypo Alpe Adria banka 7,04 odstotka, Probanka 7,03 odstotka, Gorenjska banka 6,20 odstotka, Abanka 3,28 odstotka, Banka Celje 2,89 odstotka in Banka Koper 2,04 odstotka.

Mercator se brani. Prevzema Laško.
Mercator bi prevzel Pivovarno Laško