V prvi kotaciji so se podražile Krkine delnice, s katerimi so na začetku dneva trgovali do skoraj 117 evrov. Krka je bila že v petek daleč 

najprometnejša in tudi tokrat je bilo z njo največ prometa. Foto: RTV SLO
V prvi kotaciji so se podražile Krkine delnice, s katerimi so na začetku dneva trgovali do skoraj 117 evrov. Krka je bila že v petek daleč najprometnejša in tudi tokrat je bilo z njo največ prometa. Foto: RTV SLO
Banke zaradi težav na ameriškem hipotekarnem trgu izgubljajo milijone. Foto: EPA
15 vlog za Telekom

S Krko je promet dosegel 2,44 milijona evrov. Sklenjenih je bilo 198 poslov, cena prvih in zadnjih poslov je znašala 116 evrov, dnevni maksimum pa 116,9 evra. Enotni tečaj se je zvišal za 0,4 odstotka. Očitno preostali papirji niso bili na "radarju" vlagateljev. Drugi po prometu je bil z le 0,34 milijona evrov Telekom, ki se je pocenil za 0,6 odstotka, na 464,1 evra. Zadnji posel je bil sklenjen precej višje, pri 470 evrih, potem ko je trg izvedel, da se kar 15 družb zanima za nakup državnega deleža.

PIX se je komaj obdržal nad 7.000 točkami
Od pol do enega odstotka cenejše so še delnice Aerodroma, Petrola, Gorenja, Intereurope, Istrabenza in Pivovarne Laško, medtem ko so se Mercatorjeve, Lukine, Savine in Merkurjeve delnice le simbolično pocenile. Slovenski borzni indeks (12.042 točk) se je drugič zapored znižal, tokrat za 0,4 odstotka. Podobno izgubo je imel tudi indeks PIX (7.003 točk). Na prostem trgu izstopa skoraj petodstotni padec Heliosa, na 1.560 evrov.

Spet slabe novice iz finančnih ustanov
Japonska je teden začela pozitivno, potem ko je bilo poročilo domače centralne banke o stanju gospodarstva in pričakovanjih (tako imenovani tankan) zelo spodbudno. Slabše je bilo ponedeljkovo dopoldne v Evropi. Švicarska banka UBS je sporočila, da bo imela v tretjem četrtletju zaradi kreditne krize od 600 do 800 milijonov švicarskih frankov izgube. Gre za prvo četrtletno izgubo po devetih letih. Tudi banki Credit Suisse in Citi sta precej črnogledi. Drsenje dolarja se nadaljuje. Za evro je bilo treba odšteti tudi 1,4280 dolarja.

T. O.

15 vlog za Telekom