Foto: BoBo
Foto: BoBo

Matjaž Merkan, ki ga je Seljak nasledil, je vodenje Telekoma prevzel septembra, po dveh mesecih pa podal odstopno izjavo iz osebnih razlogov.

Seljak je tako z današnjim imenovanjem postal že tretji predsednik uprave s polnim mandatom letos.

Kdo je Tomaž Seljak?
Kot je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila družba, je bil Seljak pred imenovanjem na mesto predsednika uprave njen podpredsednik, odgovoren za področje tehnologije. Drugi mandat v upravi je Seljak začel maja lani.

V družbi se je Seljak zaposlil leta 1997. Leta 2004 je postal vodja službe skrbništva telekomunikacijskega kabelskega omrežja, dve leti pozneje pa je kot direktor sektorja za vključevanje in odpravo napak sodeloval pri prenovi poslovnih procesov na področju zagotavljanja storitev poslovnim in rezidenčnim uporabnikom. Pred imenovanjem na mesto člana uprave družbe je vodil sektor za dostopovna omrežja.

Tomaž Seljak novi predsednik uprave Telekoma

V upravo imenovan Matjaž Beričič
Z imenovanjem Seljaka na mesto predsednika so nadzorniki danes njegovo mesto v upravi zapolnili z Matjažem Beričičem. Ta bo odgovoren za področje tehnologije, štiriletni mandat pa mu prav tako nastopi danes, izhaja iz sporočila Telekoma.

Beričič je kariero leta 1998 začel v takratni družbi Simobil, leta 2007 pa se je kot vodja sektorja za jedrno omrežje pridružil takratnemu Mobitelu, ki je bil del Skupine Telekom Slovenije. Beričič je letos kot direktor prevzel vodenje organizacijske enote IKT in storitve omrežja, v okviru katere je bil med drugim odgovoren za razvoj tehnologij jedrnega omrežja, IT-infrastrukture in aplikacij ter tehnično podporo uporabnikom, so strnili v Telekomu.

S Seljakovim in Beričičevim imenovanjem je tako uprava Telekoma znova v popolni sestavi. Poleg njiju jo sestavljajo še Ranko Jelača, ki je odgovoren za področje prodaje in marketinga, Vida Žurga, odgovorna za finančno področje, in delavska direktorica Špela Fortin.

Sorodna novica Matjaž Merkan po dveh mesecih zapušča mesto predsednika uprave

Telekom potrebuje kontinuiteto vodenja
Predsednica nadzornega sveta Telekoma Slovenije Barbara Kürner Čad je na današnji seji poudarila, da so pred Telekomom Slovenije številni izzivi, povezani z uresničevanjem zastavljenega strateškega poslovnega načrta ter novimi razvojnimi in tehnološkimi mejniki.

"Telekom Slovenije zato na eni strani potrebuje kontinuiteto vodenja, kar družbi zagotavlja stabilnost, hkrati pa predvsem odlično poznavanje in izkušnje na področju telekomunikacij, ki bodo izrazito pomembne v prihodnjem razvojnem obdobju," je poudarila.

Seljak se je po besedah prve nadzornice pri dozdajšnjem vodenju družbe izkazal kot preudaren menedžer z občutkom za razvoj poslovanja in kot strokovnjak, ki področje telekomunikacij ter trende odlično pozna. Tudi Beričič po njeni oceni v upravo prinaša bogato znanje in izkušnje s področja tehnologije, kjer v prihodnje pričakujejo razvoj novih poslovnih modelov.

Načrti za prihodnost
Telekomovi nadzorniki so na današnji seji tudi potrdili strateški poslovni načrt Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2020–2023. Ta med drugim predvideva, da se bo skupina trendom, ki jih zaznamuje visoka stopnja konkurenčnosti na trgih, v prihodnjih letih zoperstavljala z osredotočenostjo na ključne strateške smernice, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupina za leto 2020 načrtuje 676 milijonov evrov poslovnih prihodkov, EBITDA v znesku 210,6 milijona evrov, 27,5 milijona evrov čistega dobička in za 209,7 milijona evrov investicij.