Bistvo stavkovne zahteve je predvsem dvig dodatka za pogoje dela. Foto: BoBo
Bistvo stavkovne zahteve je predvsem dvig dodatka za pogoje dela. Foto: BoBo
Jeklarji odpovedali stavko

Štorah Steelu z vodstvom podjetja podpisal aneks k podjetniški kolektivni pogodbi. Za petek napovedane stavke ne bo.

Kot so sporočili iz vodstva podjetja, so s stavkovnim odborom delavcev jeklarne dosegli še zadnji dogovor o dodatku k plači zaradi posebnih pogojev dela. Veljal bo od 1. avgusta dalje. Stavka je s tem nepreklicno končana, tako da se napovedana petkova opozorilna stavka ne bo izvedla. Po besedah predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvida Novaka dogovor pomeni 25-odstotni dvig plač.

"Osrednji dvig plač zaposlenih v Štore Steel je bil dosežen s podpisom aneksa, ki smo ga dogovorili s konkurenčnim sindikatom in ki je v veljavi že od 1. junija. Dodatno smo se sedaj sporazumeli s stavkovnim odborom o dvigu količnikov za pogoje dela, katerega v različnih zneskih prejema 422 zaposlenih v celotnem podjetju. Dosežen dogovor pomeni korekcijo k že dogovorjenemu dvigu plač, z njim pa soglašata tudi oba sindikata," še navajajo v Štorah Steelu.

V jeklarni je konec junija že potekala kratka opozorilna stavka, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 155 zaposlenih v jeklarni. Vseh zaposlenih v podjetju je 550.

Po oceni KSS-ja namreč podjetje posluje odlično, ima dovolj naročil, proizvodnja pa je rekordna, kljub temu pa so osnovne plače zelo nizke in znašajo okoli 1.000 evrov neto.

Vodstvo družbe je sicer sredi junija končalo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

Po navedbah omenjenega sindikata je bilo bistvo njihove stavkovne zahteve predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil.

Jeklarji odpovedali stavko