Kdo bo skušal stopiti v Račanove čevlje in prevzeti krmilo SDP-ja, še ni znano. Foto: EPA
Kdo bo skušal stopiti v Račanove čevlje in prevzeti krmilo SDP-ja, še ni znano. Foto: EPA

V negativnem smislu ostaja Račan v spominu po stališčih med "Hrvaškim poletjem".

S kompromisi se ne pride daleč.

Račan se je izkazal za demokrata, je za MMC povedal Milić, saj je kot vodja hrvaške partije dovolil večstrankarske volitve. Imel je veliko vzponov in padcev, pri slednjih velja omeniti njegov neuspeh, da bi z vlado, katere premier je bil, na Banskih dvorih vztrajal vsa štiri leta. Njegovo socialdemokratsko stranko čakajo še težki časi, saj se mora odločati med statusom quo ali prelomom s preteklostjo.

Katere so poglavitne vrline in zasluge za državo, po katerih se bodo Hrvati spominjali Ivice Račana?

Ivica Račan je bil vodja hrvaške komunistične partije, a je vseeno dopustil razpis večstrankarskih volitev. Potem ko je na volitvah izgubil, je mirno predal oblast. Zoperstavil se je tudi Slobodanu Miloševiću, saj je takoj za Slovenci zapustil kongres ZKJ-ja v Beogradu. Veliko, a ne vsi, mu jih priznava tudi odpiranje Hrvaške Evropi. V negativnem smislu ostaja Račan v spominu po stališčih med "Hrvaškim poletjem" (obračun s hrvaškimi disidenti znotraj hrvaške partije v 70. letih prejšnjega stoletja, op. a.), ko je bil na strani Tita in centralističnih sil.

Kje se je Račanu na mestu premiera med letoma 2000 in 2004 zalomilo?

Ni imel dovolj glasov. Šest koalicijskih strank je bilo med seboj preveč različnih. Tukaj je bila sebična regionalna Istrska stranka IDS, ki je bila prepričana, da morajo biti istrska stališča obvezna za vso Hrvaško. Istra ima razloge, da slavi Tita in partizane, toda velik del Hrvaške je zaradi partizanov trpel.

Tudi z Draženom Budišo se Račan ni nikoli pomiril, saj mu Budiša ni nikoli odpustil, da je šel sam leta 1971 v zapor, Račan pa na visoke položaje.

Če ne bi bilo v vladi Račana in njegovi kompromisov, bi koalicija nemudoma razpadla. A tudi s kompromisi se ne pride daleč.

Kakšne so razmere v hrvaški politiki po Račanovi smrti? Kdo bi ga lahko nasledil na čelu Socialdemokratske stranke?

Ne verjamem, da lahko kdor koli ogrozi Sanaderja na prihodnjih volitvah. Če Socialdemokratska stranka za novega vodjo izbere Željko Antunović, pomeni, da bo prevladal status quo, če pa tvega s Zoranom Milanovićem, bi SDP lahko postal močna stranka, vendar pa bi obenem tudi prelomil s preteklostjo. V pozitivnem in negativnem smislu.

Andrej Leban

V negativnem smislu ostaja Račan v spominu po stališčih med "Hrvaškim poletjem".

S kompromisi se ne pride daleč.