V Piramidi bomo izkušeno novinarko prvič videli v vlogi voditeljice. Foto: Siniša Rančov
V Piramidi bomo izkušeno novinarko prvič videli v vlogi voditeljice. Foto: Siniša Rančov
Erika Žnidaršič z Jožetom Možino
Erika Žnidaršič je septembra prestopila na TV Slovenija. Foto: Stane Sršen
O rezultatih glasovanja bo voditeljico med oddajo obveščala maskota. Foto: Siniša Rančov
Lidija Hren
Med Erikinimi vzorniki je tudi voditeljica oddaje Tarča Lidija Hren. Foto: RTV SLO

Nekdanja »poptevejevka«, ki je kljub mladosti že izkušena novinarka informativnega programa, se bo tokrat prvič preizkusila v vlogi voditeljice. Teden pred premiero Piramide smo se z Eriko pogovarjali predvsem o novem izzivu, občutkih po prihodu v novo medijsko hišo, pa tudi o tem, da je v službo v središče mesta najbolje priti brez avtomobila.

V Piramidi, ki jo bo Erika vodila vsak torek v elitnem večernem terminu TV Slovenija, bodo na zabaven način obravnavali zahtevne informativne vsebine z znanimi gosti različnih profilov, ki bodo tekmovali v govorniških spretnostih. V prvi oddaji se bodo pomerili znan politik, glasbenik in uspešna podjetnica. Kdo je najboljši, bodo odločili gledalci.


Medtem ko sva se dogovarjali za intervju, ste omenili, da vas čaka vaja za Piramido, ki bo prvič na sporedu naslednji torek. Je že kaj treme, napetost narašča?

Napetost zelo narašča, a nam vaje pomagajo pri sproščanju. Upam, da bo med oddajo učinkoval pozitiven adrenalin in da ne bo prevelike treme, ki te ohromi. Iz dneva v dan več vadimo, v petek pa bomo snemali »velikega pilota« – poskusno oddajo. Z ekipo želimo vse večkrat preizkusiti, da se ne bi kje zataknilo.

Prej ste delali kot novinarka, zdaj pa se prvič preizkušate v vlogi voditeljice. Opažate več podobnosti ali več razlik med obema načinoma dela?

Tudi pri sedanjem delu gre za informativne vsebine, teme, ki jih poznam, tudi tu je treba veliko preiskovanja in branja. Ukvarjam se z ljudmi, z gosti, tudi prej sem počela podobno, tako na terenu kot po telefonu sem komunicirala z ljudmi, jih spraševala. Zdaj ne opravljam več terenskega dela, imam »zgolj« voditeljsko funkcijo. Razlika se mi ne zdi tako velika, saj bom tudi na odru spraševala goste.

Kakšna bo vaša vloga v Piramidi? Boste oddajo poskusili zaznamovati kot Erika ali boste predvsem usmerjali dogajanje in goste?

Seveda se moramo držati določenih pravil, saj je Piramida licenčna oddaja, govornika, recimo, ne smem prekiniti prej kot v minuti. A vsekakor ne bom samo usmerjala gostov, ampak tudi tok in smer pogovora, skrbela bom za rdečo nit oddaje.

Z ekipo ste si ogledali snemanje hrvaške različice Piramide. Imate tamkajšnjo voditeljico Željko Ogresta za vzor ali boste oddaji raje poskušali vtisniti osebni pečat?

Željka Ogresta je zelo zanimiva ženska, ena najboljših voditeljic na Hrvaškem. Ima tisto, kar ponavadi manjka voditeljem informativnega programa: ostala je informativna, ampak na simpatičen način. Takšna je tudi po značaju, zelo duhovita oseba, ki odlično deluje v tej oddaji. Jaz ne morem biti kot ona, ker seveda nisem ona in nimam enakih lastnosti, pa tudi ne bi bilo dobro, če bi jo hotela posnemati. Poskušala bom biti jaz in delovati, kot to pač počnem, čim bolj naravno in sproščeno. Mislim, da je to edini recept za to, kako svojo vlogo čim bolje odigrati.

Koga bi izpostavili kot dobrega TV-voditelja, vzornika, pri nas in po svetu?

Vsi so na neki način dobri, pri nas predvsem Uroš Slak in Lidija Hren, pa tudi Ogresta in drugi tuji voditelji. Tu gre za drugačen koncept oddaje, moraš najti svojo pot, svoj slog, ne moreš preprosto posnemati nekoga. Vsak od voditeljev najde svoj način. Najbolje deluješ, ko si to zares – ti.

S čim ste na avdiciji prepričali odgovorne, da so za voditeljico Piramide izbrali ravno vas? Ste se pred preizkusom pozanimali, kdo so vaši tekmeci, in se ustrezno pripravili?

Nisem vedela, kdo je v konkurenci, saj to ne bi bilo pošteno. Tudi jaz sem hotela biti čim bolj anonimna, ker sem bila prej na Pop TV, saj ne bi bilo pošteno do nekdanjih delodajalcev, če bi hkrati šla na avdicijo na eni in delala prispevke na drugi televiziji. Nisem vedela, kdo bo tam, pa tudi oni pravzaprav niso vedeli, kdo sem jaz. Tudi sicer se ne bi mogla pripraviti na konkurenco, od sebe sem dala pač največ, kar lahko. Morda je odločilo to, da sem dobro »krotila« tri sogovornike v studiu in postavljala kakovostna vprašanja, pa tudi to, kako se znajdem v takšni situaciji in reagiram.

Ne moremo mimo tega, da ste se kalili na Pop TV, zdaj pa delate za TV Slovenija. Kaj je tehtnico na koncu prevesilo na stran nacionalke – morda prav Piramida?

Da, »kriva« je Piramida. Že prej sem razmišljala o prihodu na TV Slovenija, saj so mi na začetku poletja ponujali novinarsko mesto. Po eni strani se mi je zdela nova hiša dobrodošla sprememba, saj sem na Popu delala šest let, a kot novinarka bi tu prišla na enak položaj, morala pa bi se na novo dokazati. Zato sem se takrat odločila, da bom raje ostala na Pop TV. Potem pa so mi ponudili vodenje Piramide in ugotovila sem, da bi bilo to priložnost res neumno zavrniti …

Kako vam je uspelo pogajanja o prestopu ohraniti tajna?

Jaz nisem nikomur povedala o avdiciji, pa tudi drugi, ki so vedeli za projekt, so očitno molčali. V nedogled pa se »skrivnosti« ohraniti ne da, saj na RTV dela toliko ljudi. Potem ko so me videli snemalci, maskerji in drugi, se je kmalu razvedelo, da prihajam na javno televizijo.

V sporočilih za javnost so vas poimenovali »paradna« novinarka Pop TV. Zakaj? V kakšnih odnosih ste ostali s tamkajšnjim vodstvom, so vedeli, da odhajate?

Preden so me izbrali, jim nisem govorila o avdiciji, saj nisem vedela, kakšen bo rezultat. Ko je postalo jasno, da bom voditeljica Piramide jaz, pa sem vodstvu takoj povedala. Razumeli so, da gre za novo priložnost, bili so veseli, da je enemu njihovih novinarjev uspelo, tako da zamer ni. Za »paradno« novinarko pa so me morda označili, ker sem imela najbolj udarne prispevke.

Kakšen se vam zdi način dela na RTV? Se zelo razlikuje od tistega na Popu?

Vsekakor se pozna, da gre tu za večji in zato tudi okornejši sistem. Tu dela veliko več ljudi, dogovarjanja so bolj dolgotrajna. Pri pripravah za Piramido pa res odlično delujemo. V ekipi vemo, kaj hočemo in kaj potrebujemo, zato se stvari hitro premikajo.

Kako se sicer počutite zdaj, ko imate službo v središču mesta? Imate kaj težav s parkiranjem?

Odkar delam tu, se v službo vozim z mestnim avtobusom, ugotovila sem, da je to najlažji način. V krilu se je žal težko voziti s kolesom, morda si za na pot do službe omislim trenirko (smeh). Središče pa je seveda prednost, marsikam lahko prideš peš, na primer do parlamenta, vlade, sodišča …

Kakšen je odziv povabljencev, glede na to, da ne vedo, za kakšno oddajo bo šlo? Se bojijo provokacij ali tega, da bi razkrili preveč sebe?

Malo je bojazni, saj gostje niti ne vedo, kakšna bom v vlogi voditeljice. Ker gre za novo oddajo, ne vedo, kako bo vse skupaj potekalo. Seveda bo kaj provokativnega, gostje bodo morali pokazati malo več svoje osebnosti kot v običajnih informativnih oddajah, kjer nastopajo zgolj kot strokovnjaki na svojem področju. Tukaj bo pač treba poseči v temo, ki je sploh ne poznaš, ampak se bolj tiče česa osebnega in je treba zato tudi izraziti svojo osebnost.

Se že soočate s kritikami, sploh na račun tega, ker ste prestopili na nacionalno televizijo? Kako se spopadate z njimi?

V medijih še nisem zasledila veliko kritik, seveda jih pričakujem, a ne bom razočarana, saj je to del medijskega prostora. Ne poročajo vsi le na lep način, pripravljena sem tako na pozitivne kot na negativne odzive.

Vas lahko nekoč pričakujemo v vlogi voditeljice katere od osrednjih informativnih oddaj, na primer Dnevnika?

Zdaj imam Piramido, nekoč pa bi me takšno delo vsekakor zanimalo. Trenutno se mi zdi Piramida večji izziv, vsekakor bi se še enkrat odločila za to, saj gre za voditeljsko delo, pri katerem moraš reagirati in improvizirati. Oddaja teče v živo in nič ni vnaprej napisano.

A. K.