Humboldtov forum so virtualno odprli decembra lani. Foto: EPA
Humboldtov forum so virtualno odprli decembra lani. Foto: EPA

Forum nosi ime po bratih Alexandru in Wilhelmu von Humboldtu, nemških naravoslovcih iz 19. stoletja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poslopje stoji na znameniti berlinski aveniji Unter den Linden na mestu, kjer je nekoč stala nekdanja mestna palača, ki je bila ob koncu druge svetovne vojne zaradi zavezniškega bombardiranja in sklepnih bojev v Berlinu močno poškodovana. Po vojni je ta del mesta pripadel na novo formirani Vzhodni Nemčiji in oblasti so se odločile palačo porušiti.

Želja po vnovični postavitvi nekdanje zgradbe
Lokacija je bila dolgo prazna, v 70. letih preteklega stoletja pa so tam postavili modernistično Palačo republike, ki je svojemu namenu služila do padca Berlinskega zidu. Pri gradnji so uporabljali večje količine azbesta, zato so se odločili za rušitev, v ozadju so bile tudi želje, da bi Berlin dobil nazaj svoj ikonični arhitekturni spomenik.

Začetek projekta tako sega v leto 2002, ko je nemški parlament izglasoval rekonstrukcijo nekdanje palače. Projekt sta podprla tako kancler Gerhard Schröder kot njegova naslednica Angela Merkel, ki je pred tremi leti v zadnji fazi gradnje tam že gostila francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Med razstavnimi predmeti so tudi nekdanja vrata znamenitega berlinskega nočnega kluba Tresor. Foto: EPA
Med razstavnimi predmeti so tudi nekdanja vrata znamenitega berlinskega nočnega kluba Tresor. Foto: EPA

Spoj historične in sodobne arhitekture
Novo poslopje je zasnoval italijanski arhitekt Franco Stella, ki je združil historično arhitekturo s sodobno. Pročelje tako povzema oblike izvorne stavbe iz 15. stoletja, ki je bila večkrat prezidana in je dokončno baročno podobo dobila na začetku 18. stoletja. Notranjost stavbe pa je sodobnega videza in ima na voljo 40.000 kvadratnih metrov površin za razstave. Za začetek je na ogled šest razstav, med drugim postavitvi o zgodovini Berlina in bratih Humboldt.

Sorodna novica Na kupolo Humboldtovega foruma bodo postavili križ

Stroške je nazadnje povečala še pandemija
Stroški gradnje so se ves čas povečevali in so po poročanju Associated Pressa (AP) nazadnje nanesli 680 milijonov evrov. Lani so se povečali še za 33 milijonov evrov, kot enega od razlogov za povečanje stroškov je Fundacija Humboldtov forum navedla pandemijo koronavirusa. Po besedah predstavnika fundacije za stike z javnostmi je kriza privedla do zmanjšanja zmogljivosti in motenj na številnih področjih, tudi na področju delovne sile in logistike.

Kaj so ambicioznemu projektu očitali kritiki?
Načrt gradnje je bil deležen tudi številnih kritik. Nasprotniki so dvomili, da je obnova nekdanje rezidence kraljeve družine sporočilo, ki ga želi sodobna Nemčija posredovati svetu. Kritike je maja povzročila tudi postavitev 12-metrskega križa na kupoli stavbe. "Kaj to pomeni za Nemčijo kot multikulturno, heterogeno in post-migrantsko družbo?" se je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA spraševala kustosinja Mahret Ifeoma Kupka in dodala, da je bilo krščanstvo tesno povezano z imperialistično zgodovino.

Leta 2018 pa so na Humboldtov forum letele kritike zaradi lastništva predmetov, ki so bili naropani v Afriki in Aziji. Kritiki so instituciji očitali, da se ni zadosti potrudila in raziskala porekla predmetov v svojih zbirkah.