Delavnica Tomaža Močnika v Cerkljah na Gorenjskem je namreč utrpela škodo v poplavah lanskega avgusta. Ko so poplave uničile delavnico in orodja Orglarstva Močnik, katerih instrumenti so visoko cenjeni v mednarodnih krogih, so se oglasili številni vodilni orgelski umetniki iz Evrope in ZDA, da bi z dobrodelnimi koncerti pomagali k vrednotenju Močnikovih orgel in spodbujali vsestransko pomoč njegovi delavnici.

Eden od njih je tudi Nathan Laube, ki je v Ljubljano pripotoval po tem, ko je inavguriral nove orgle v osrednji koncertni dvorani v Helsinkih. V Plečnikovi cerkvi bo zaigral na Močnikove orgle, izdelane v francoskem romantičnem slogu. Pri dveh skladbah se mu bo pridružila še orglarjeva hči, sopranistka in študentka Akademije za glasbo Neža Močnik, so sporočili iz društva Pedalforum. Koncert bodo posneli.

Nathan Laube, rojen leta 1988, je diplomiral na Glasbenem inštitutu Curtis v Filadelfiji. Kot Fulbrightov štipendist je nadaljeval študij na konservatoriju v francoskem Toulousu ter magistriral na Visoki šoli za glasbo v nemškem Stuttgartu. Po podatkih, dosegljivih na spletu, velja za enega najboljših organistov svoje generacije v ZDA.

Deluje kot profesor na glasbeni šoli v Rochestru v ameriški zvezni državi New York ter gradi mednarodno koncertno kariero na pomembnejših prizoriščih od Londona, Berlina, Hamburga do Dunaja. Nastopa tudi na orgelskih festivalih in v katedralah po svetu, od pariške Notre-Dame in londonske stolnice sv. Pavla do dunajske katedrale sv. Štefana.

Za svoje posnetke je prejel ameriško glasbeno nagrado grammy. V Sloveniji je nazadnje nastopil decembra 2022 v Zavodu sv. Stanislava. Po poročanju časopisa Dnevnik je glasbenik slovenskega rodu po materi in je že pri svojih 13 letih igral v ljubljanski stolnici. V Ljubljani je nastopil tudi leta 2014 v Cankarjevem domu.