Conan Doyle je sprva Holmesa upodabljal kot
Conan Doyle je sprva Holmesa upodabljal kot "nečustvenega, hladnega" posameznika. A ko je pisatelj v vihri prve svetovne vojne izgubil sina in nato samo štiri mesece pozneje še brata, "kar naenkrat ni bilo več dovolj, da je bil lik Holmesa briljanten analitičen um. Holmes je moral postati človek. Liku je moral vnesti človeško navezanost in empatijo ... Postal je sposoben prijateljskih odnosov. Lahko je izražal svoja čustva. Začel je spoštovati ženske." Foto: Reuters

Kmalu po tem, ko je začel v obliki podlistka v reviji leta 1891 objavljati kriminalne zgodbe, zgrajene okrog lika Sherlocka Holmesa, je Conana Doyla njegovo pisanje "izstrelilo med zvezde", je zgodovinarka Lucy Worsley zapisala v prispevku za Radio Times. Enajst let pozneje je bil taka zvezda, da mu je britanska krona podelila viteški naslov. "A pod površjem je bil nezadovoljen človek," ugotavlja Worsley.

Zgodbe, napisane za šundužitke
Pot do slave vseeno ni bila čisto brez ovir. Potem ko se je Doyle neuspešno potegoval za objavo v intelektualni reviji Cornhill, sta ga zavrnili še dve manjši založbi in ga na koncu sprejela šele četrta, majhna in neugledna. Ocenili so, da so Doylove zgodbe točno to, kar potrebujejo: "ceneno leposlovje".

Ponudba, ki je ni mogel zavrniti
Sherlock Holmes se je izkazal za zelo donosen literarni projekt, pa ga je Conan Doyle vseeno sklenil ubiti, ko je ocenil, da je z njim zaslužil dovolj – leta 1893 je detektiv Holmes v eni od zgodb neslavno umrl zaradi padca v švicarski slap. "Ampak desetletje pozneje je Arthurja premamila ponudba, zaradi katere ga je oživil – ameriški založnik mu je ponudil vsoto, ki bi danes znašala 1,6 milijona dolarjev," je pojasnila zgodovinarka.

"Arthur se je najbrž zaradi tega sovražil. In prav gotovo bi sovražil to, da danes, 93 let po njegovi smrti, njegovih zgodovinskih romanov ne bere nihče, medtem ko "ceneni" – ampak priljubljen – detektiv za vekomaj živi na filmskih platnih."

Sherlock Holmes je dejansko najbolj priljubljeni detektiv v zgodovini književnosti. Conan Doyle je njegovemu lovu na zločinske veleume, pri čemer se Holmes zanaša na svojo sposobnost sklepanja in opazovanje, posvetil štiri romane in 56 kratkih zgodb. V večini zgodb je pripovedovalec Holmesov pribočnik, dr. Watson, ki si je z detektivom delil stanovanje na Bakerjevi ulici 221B v Londonu.

Lik Sherlocka Holmesa je popkultura adaptirala za gledališče, televizijo in film. Na različnih točkah so ga upodobili Benedict Cumberbatch, Peter Cushing, Roger Moore, Ian McKellen, Michael Caine, Charlton Heston, Robert Downey Jr. in Jonathan Pryce. Basil Rathbone, na primer, ga je igral v kar 14 filmih.

Arthur Conan Doyle se je rodil v Edinburgu in študiral medicino, preden se je v celoti posvetil književnosti. Dvakrat se je neuspešno potegoval za poslanski stolček, po prezgodnji smrti sina pa ga je začel zelo zanimati spiritizem. Dočakal je 71 let, zanj pa je bil leta 1930 usoden infarkt.