Letala na novi umetnini so zelo podobna tistim, ki jih je Banksy leta 2017 uporabil v delu Civilian Drone Strike.
Letala na novi umetnini so zelo podobna tistim, ki jih je Banksy leta 2017 uporabil v delu Civilian Drone Strike.

Anonimni umetnik Banksy je svoje najnovejše delo včeraj malo po poldnevu avtentificiral tako kot vedno: z objavo inštalacije na Instagramu in na svoji spletni strani. Tokrat ni ustvaril stenske poslikave, pač pa je na prometni znak z napisom STOP pritrdil tri letala, ki so videti kot vojaški droni.

V videu, ki kroži na družbenih omrežjih, lahko vidimo, kako dva moška (pred številnimi pričami) razstavita in odneseta prometni znak, ki je stal na križišču ulic Southampton Way in Commercial Way v Peckhamu v južnem Londonu. Po poročanju britanskih medijev Banksy sam z odstranitvijo dela ni imel opraviti.

Mestna svetnica Jasmine Ali je že poudarila, da dela "ne bi smeli odstraniti". Dodala je: "Radi bi ga dobili nazaj, da bi vsa skupnost lahko uživala v Banksyjevi genialnosti." Povedala je, da so krajo že prijavili policiji, od katere pričakujejo, da bo prometni znak pomagala vrniti. Policija je v izjavi za javnost povedala, da primer preiskujejo, znak pa so zaradi prometne varnosti že nadomestili.

Kaj narediš z ukradenim Banksyjem?
Zaradi Banksyjeve slave in izpostavljenosti ukradenih del anonimnega umetnika ni ravno lahko prodajati. Lani so v Franciji zaprli tri ljudi, ki so ukradli in poskušali prodati stensko poslikavo, s katero se je Banksy poklonil žrtvam napada v nočnem klubu Bataclan leta 2015. Šest mesecev pozneje se je osem ljudi v Ukrajini znašlo za zapahi zaradi kraje Banksyjevega murala z zidu v predmestju Kijeva.

Banksy – prek skupine Pest Control, ki ga zastopa – izdaja tudi potrdila o avtentičnosti, a seveda samo za tista dela, ki niso bila ukradena ali na neprimeren način prenesena v zasebno last.

Če si delo tudi sam ukradel, se težko pritožuješ
Leta 2019 je možak policiji prijavil krajo Banksyjeve skulpture, ki jo je pred tem sam odstranil s piedestala v Londonu in si jo prilastil. Policijo je poklical, ko je ugotovil, da "njegovo" skulpturo zdaj prodaja dražbena hiša Sotheby's. Ta je v dražbeni katalog zapisala, da je bilo delo "skrivnostno vrnjeno", kar je nakazovalo, da so Banksy ali pa njegovi sodelavci delo ukradli nazaj. Tudi policija je presodila, da ima prodajalec zakonsko pravico do prodaje umetnine.

Z uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentarja, narejenega na vizualno všečen način, je Banksy hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv pa je tudi za umetniški trg. Rad se opiše kot
Z uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentarja, narejenega na vizualno všečen način, je Banksy hitro zaslovel na medmrežju, zanimiv pa je tudi za umetniški trg. Rad se opiše kot "kakovostni vandal". Foto: www.banksy.co.uk

Letala na novi umetnini so zelo podobna tistim, ki jih je Banksy leta 2017 uporabil v delu Civilian Drone Strike; takrat je upodobil tri brezpilotne letalnike, ki obstreljujejo hišo, podobno tistim na otroških risbah. Delo so prodali na dobrodelni dražbi in z njim zaslužili 205 tisoč funtov za organizacijo, ki se bori proti trgovini z orožjem.

Za valentinovo o družinskem nasilju
Banksy je letos po svetu posejal še nekaj svojih del, med drugim mural Valentine's day mascara, ki se je na valentinovo pojavil na steni hiše v Margateu v Kentu. Banksy je upodobil stereotipno gospodinjo iz petdesetih, ki pa ima zateklo oko in manjkajoč zob, na rokah pa gumijaste rokavice. Pred njo je industrijski hladilnik, v katerega trpa moževo truplo. Septembra so delo prestavili v preddverje Banksyjeve razstave v Londonu, kjer si ga zdaj lahko ogledate brezplačno.