Grad Podsreda sodi med najpomembnejše romanske objekte na Slovenskem. Foto: Promocijsko gradivo
Grad Podsreda sodi med najpomembnejše romanske objekte na Slovenskem. Foto: Promocijsko gradivo

Obnova bo potekala v dveh sklopih, vrednost del prvega sklopa znaša dobrih 925.000 evrov, drugega dela pa nekaj manj kot 150.000 evrov, so sporočili z Občine Kozje.

Velikopotezna turistična vizija: apartmaji, center dobrega počutja, gastronomija
V prvem sklopu bodo obnovili prostore zgornjega gospodarskega poslopja in v njem uredili nastanitvene kapacitete vključno s tremi prestižno opremljenimi apartmaji. Prav tako bodo izvedli statično sanacijo severne stene gradu Podsreda ter uredili dve opremljeni dvorani za poslovne sestanke, srečanja, izobraževanja in druge dogodke.

V načrtu je tudi ureditev centra dobrega počutja v prostorih spodnjega gospodarskega poslopja, kjer so že urejene prenočitvene kapacitete. Obnovili bodo tudi vhodni stolpič, ki bo namenjen gastronomski ponudbi.

Restavratorski del projekta
V drugem sklopu pa bodo obnovili romansko kapelo gradu skupaj s konservatorskimi in restavratorskimi deli.

Grad Podsreda, ki je bil zgrajen v prvi polovici 12. stoletja, stoji na severnem pobočju Orlice v osrčju Kozjanskega regijskega parka nad trgom Podsreda. Spada med najpomembnejše romanske objekte na Slovenskem.

Zaradi skoraj neokrnjenega srednjeveškega videza Podsreda velja za enega najbolj "grajskih" med gradovi po Sloveniji. Obenem velja za pomembno kulturno in izobraževalno središče na Kozjanskem. Od leta 2020 so na gradu urejene tudi prenočitvene nastanitve.