V 77. letu starosti je na svojem domu v Ljubljani umrl igralec in nosilec Borštnikovega prstana Zlatko Šugman, ki je upodobil skoraj nepregledno število odrskih likov. Foto: MGL
V 77. letu starosti je na svojem domu v Ljubljani umrl igralec in nosilec Borštnikovega prstana Zlatko Šugman, ki je upodobil skoraj nepregledno število odrskih likov. Foto: MGL
Paul Newman
V 84. letu starosti je umrl ameriški filmski igralec Paul Newman, ki je v vrhu Hollywooda vztrajal več desetletij in bil med igralskimi kolegi ves ta čas izjemno cenjen. Foto: Reuters
Pokrajina št. 2
Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja, polna prizorov seksa in krvavega nasilja, se je okitila z največ priznanji na letošnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu. Navdušila je tudi občinstvo na beneški Mostri.
Majda Širca Ravnikar
Majda Širca Ravnikar je na čelu kulturnega ministrstva nasledila Vaska Simonitija. Foto: MMC RTV SLO
Nenadkriljivi Pandur je s predstavo Barok po madridskem navdušil še ljubljansko občinstvo. Foto: Aljoša Rebolj
Vampir z Gorjancev
Po 15 letih smo dočakali novi izdelek Vincija Vogua Anžlovarja: Vampir z Gorjancev, premierno na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Axl Rose
Po 17 letih se je rodila 'Kitajska demokracija', novi izdelek legendarne skupine Guns N'Roses, v kateri od izvirnih članov ostaja le še pevec in vodja Axl Rose. Foto: EPA

Za vedno so odšli ruski književnik Aleksander Solženicin, ameriški igralec Bernie Mac, glasbenik Isaac Hayes, legendarni hollywoodski zvezdnik Paul Newman, R & B- in soulpevka Dee Dee Warwick ter modni oblikovalec in kritik Richard Blackwell.

ZDA je pretresla družinska tragedija pevke in oskarjevke Jennifer Hudson, ki so ji ustrelili mater in brata. Umrl je Gerard Damiano, režiser pornografskega filma Globoko grlo in pisatelj kriminalnih romanov ter filmski režiser in producent Michael Crichton. Poslovili so se tudi eden najbolj spoštovanih indijskih filmarjev, Baldev Radž (B. R.) Čopra, nemški igralec Horst Tappert, bolj znan kot policijski inšpektor Derrick, ter britanski dramatik in dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Harold Pinter.

Slovensko kulturno prizorišče so zapustili likovni kritik Zoran Kržišnik, ena izmed utemeljiteljic slovenskega plesa Marija Vogelnik, igralka Mira Sardoč, eden izmed ustanoviteljev slovenskega ansambla Beneški fantje Edi Bucovaz, arhitekt Tomaž Brate, igralec Saša Miklavc, snemalec in direktor fotografije Vilko Filač ter legenda slovenskega gledališča Zlatko Šugman.

Hrvaško je nekaj mesecev po smrti njegovega očeta, igralca Borisa, pretresla smrt pevca Dina Dvornika (Francijo pa smrt sina Gerarda Depardieua, Guillaumea), nepričakovano je odšla tudi srbska igralka Sonja Savić.

Kmalu po premieri Viteza teme so se pojavila šepetanja o postumnem oskarju za Heatha Ledgerja, film pa je podiral rekorde po vsem svetu. V Sloveniji so se nadaljevale peripetije na filmskem skladu (Kosova komisija je ugotovila korupcijo na FS-ju, na kar pa se je pritožil Igor Prodnik … nazadnje je vajeti v roke vzela nova direktorica sklada Jelka Stergel), vrata pa je za Kinodvorom (ki se je vmes spet odprl) zaprl še en mestni kino – Komuna. Medtem se je svet filma vrtel naprej: slovenski izdelki so se predstavili Velikemu jabolku, Möderndorferjeva Pokrajina št. 2 (ki je pozneje pometla s konkurenco na Festivalu slovenskega filma) in beneški Mostri. Petelinji zajtrk smo poslali v boj za tujejzičnega oskarja. Novi Bond z naslovom Kvantum sočutja je "pustošil" tako po svetu kot v Sloveniji, kjer smo letos dobili 19. izdajo mednarodnega filmskega festivala Liffe. MMC pa je predstavil svež portal za filmoljubce.

Koncertno prizorišče so v deževnem poletnem večeru razgreli kubanski ritmi, Ljubljano so obiskali Iggy Pop, Natacha Atlas, Ennio Morricone, Jean Michel Jarre, Depeche Mode pa na naslednji turneji k nam (v primerjavi s Hrvaško in Srbijo) ne bo, kot so razkrili. Ljubljanski festival se je zaprl pod taktirko Zubina Mehte, vrata legendarnega ljubljanskega kluba K4 so odprta že 20 let, dogajanje na Metelkovi pa utripa le pet let manj.

V letu 2008 je 80 let dopolnil slovenski književnik Tone Pavček, kolikor bi jih praznoval že nekaj let pokojni Lojze Kovačič (pa tudi risani junak Miki Mišek), 90-letnico bi zaznamoval leta 2007 umrli kultni švedski režiser Ingmar Bergman, 95 let je praznoval tržaški pisatelj Boris Pahor, 100 let je minilo od rojstva Miška Kranjca, 150 let pa od opernega mojstra Giacoma Puccinija. Najstarejši še neupokojeni režiser na svetu, Portugalec Manoel de Oliveira, je dočakal 100. rojstni dan - delavno. Preteklo je tudi 90 let od smrti Ivana Cankarja.

O kulturnih dogodkih, ki so najbolj zaznamovali prvo polovico leta 2008, preberite več tukaj.

Na čelo ljubljanske Drame, ki naj bi jo začeli prenavljati leta 2010, se je zavihtel Ivo Ban, vajeti kulturnega ministrstva pa je od Vaska Simonitija prevzela Majda Širca Ravnikar. Mateja Komel Snoj je postala nova ravnateljica NUK-a - brez zapletov ni šlo.

Slovenci (natančneje 30.000) so dokazali, da niso imuni na skrivnosti starega Egipta, pol milijona obiskovalcev pa so na Dunaj privabile Van Goghove risbe. V stavbi Narodnega muzeja, ki je točno pred 120 leti prvič odprla vrata, je svoje stvaritve na ogled postavil priznani hrvaški kostumograf Alan Hranitelj.

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je novo sezono odprla s premiero Shakespearjeve pravljične komedije Vihar v režiji Vita Tauferja in priredbi Andreja Rozmana - Roze. V Ljubljani pa je najbolj odmevala slovenska premiera Pandurjeve predstave Barok z njegovo špansko muzo Blanco Portillo v glavni vlogi.

Muza gledališča Talija je s svojim najdragocenejšim nakitom, Borštnikovim prstanom, letos okitila igralca Aleksandra Valiča, veliko nagrado 43. Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev pa je dobila predstava Katica iz Heilbronna ali Preizkus z ognjem v izvedbi ljubljanske Drame.

Jean-Marie Gustave Le Clezio je postal sedmi pisatelj nobelovec iz Francije, 40. booker je prejel avtor prvenca o temni plati Indije Beli tiger, Aravind Adiga, booker vseh bookerjev pa Salman Rushdie za Otroke polnoči. Italijanska policija je bila zaposlena z grožnjami umora Robertu Savianu, avtorju knjige o mafijski brutalnosti Gomorra, ki je v filmski različici navdušila na Liffu in slavila na evropskih oskarjih. Naposled je izšla še Blogozija, zbornik izbrane poezije in kratke proze prvega MMC-jevega literarnega natečaja.

In kljub vsem zapletom zaradi premika termina predvajanja risanke na prvem programu TV Slovenija je analiza gledanosti pokazala, da so ga otroci sprejeli brez težav.

Alenka Klun