Podpisniki, med katerimi so profesorji in drugi zaposleni na ALUO-ju, so izrazili tudi podporo aktivistkam in aktivistom, ki odločno obsojajo genocid izraelske države nad palestinskim ljudstvom.

Foto: ALUO
Foto: ALUO

"Po podatkih Organizacije združenih narodov je samo v prvih štirih mesecih agresije v Gazi umrlo več otrok kot v preteklih štirih letih skupaj v vseh spopadih po vsem svetu. Samo v obdobju zadnjih šestih mesecev oz. skoraj že sedmih je genocid Izraela nad palestinskim ljudstvom na območju Gaze zahteval že več kot 35.000 življenj, od tega več kot 14.500 življenj otrok," so zapisali v uvodu izjave.

Kot nadaljujejo, izražajo "podporo in solidarnost s krvavečim palestinskim ljudstvom! Zahtevajo svobodo in varnost za palestinsko ljudstvo ter dokončno ustavitev izraelskega apartheida in agresije." Vlado RS pa ob tem pozivajo, da sledi zahtevam palestinskega ljudstva in nemudoma prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo.

V času, ko Izrael nadaljuje napade na Gazo, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Opozarjajo, da vojna v Gazi povzroča
V času, ko Izrael nadaljuje napade na Gazo, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Opozarjajo, da vojna v Gazi povzroča "nezamisljivo trpljenje". 1,1 milijona ljudi trpi "katastrofalno prehrambno negotovost". Foto: Reuters

Nasprotovanje preganjanju, zatiranju in cenzuriranju
Izrazili so tudi ostro nasprotovanje preganjanju, zatiranju in cenzuriranju, ki jih zaradi svojega boja doživljajo aktivistke in aktivisti, kritični do izraelske agresije.

Prav tako so izrazili podporo in solidarnost s študentkami in študenti, profesoricami in profesorji ter vsemi članicami in člani akademske skupnosti, ki tako doma kot na številnih univerzah po svetu z mirnimi protesti za pravične in humane cilje nasprotujejo finančni in vojaški podpori ZDA, Nemčije, Velike Britanije in nekaterih drugih držav, ki tako stojijo ob strani izraelski državi in omogočajo nadaljevanje genocida nad palestinskim ljudstvom. "Protestnice in protestniki upravičeno zahtevajo prekinitev finančnih vezi univerz s korporacijami, ki imajo ekonomske koristi od te vojne," še pišejo in obenem nasprotujejo odločitvam vodstev nekaterih tujih univerz, da nad študentke in študente, protestnice in protestnike pošiljajo policijske sile.

"Kot akademska skupnost se moramo boriti proti vsem vzrokom vojn, da do teh v prihodnje ne bo več prihajalo. Kot akademska skupnost lahko pomagamo in moramo pomagati palestinskim študentkam, študentom, profesoricam, profesorjem, raziskovalkam, raziskovalcem, umetnicam in umetnikom, tako kot smo pomagali ukrajinskim, da lahko še naprej izvajajo izobraževalno, umetniško in raziskovalno delo v državah EU-ja, dokler ne bo ponovno vzpostavljena možnost takega delovanja v svobodni Palestini."

Kot so sklenili zapis, "akademija od začetka vojaškega napada izraelske države na nedolžno palestinsko ljudstvo po svojih najboljših močeh podpira in išče stike s palestinskimi umetnicami in umetniki ter njihova umetniška dela promovira po svojih kanalih".