Predsednik vlade je pretekli mesec sprejel odstop ministra Dejana Prešička, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Predsednik vlade je pretekli mesec sprejel odstop ministra Dejana Prešička, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Govorili smo tako z ljudmi na strokovni ravni, ki veliko vedo o kulturi in imajo določena pričakovanja, kot na drugi strani z različnimi politiki, ki pa obvladajo sam proces in vedo, kako bi lahko umirili razmere na ministrstvu za kulturo ter nadaljevali zdaj zastavljene projekte," je v današnji izjavi za medije povedal glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič.

"Namen prevzeti kulturni resor s strani politike mogoče v preteklosti ni bil na prvem mestu, pri nas pa je bil že na začetku pogajanj iskren namen, da se v tem resorju zadeve premaknejo in da se izboljša stanje v slovenski kulturi," je med drugim danes povedal glavni tajnik SD-ja Dejan Levanič. Foto: BoBo

"Velikih dilem ni več."
"Ta trenutek smo v sklepni fazi, kar nas še posebej veseli. Velikih dilem ni več. Odločiti se moramo samo, kako bomo izbrali najboljšo mogočo ekipo, da bo prevzela vodenje resorja," je dodal. Po njegovih besedah so si tudi namenoma vzeli nekoliko več časa predvsem za pogovore s kulturno srenjo, da se pozanimajo o pričakovanjih v prihodnje.

Levanič je poudaril, da so bili na ministrstvu narejeni nekateri bistveni pozitivni premiki in začeti veliki projekti, za katere menijo, da jih je zelo pomembno nadaljevati. Zato na ministrstvu v nadaljevanju ne želijo ekipe, ki ne bi imela ambicij nadaljevati tega dela. V želji po osnovanju ekipe, ki bi bila med seboj komplementarna, so iskali trojico ministra in dveh državnih sekretarjev, ki bi znala medsebojno zelo dobro sodelovati.

Glede vprašanja, ali obstaja možnost, da znova dobimo ministra, ki se bo moral včlaniti v stranko, tako kot je bilo v primeru Dejana Prešička, pa je glavni tajnik SD-ja odvrnil, da so se predvsem osredotočili na vsebino ministrstva za kulturo in nadaljevanje začetih projektov.

Brez ministra za kulturo smo od konca preteklega meseca, saj je Prešiček predsedniku vlade Marjanu Šarcu svoj odstop ponudil 27. januarja. Šarec je njegov odstop sprejel, ob tem pa izrazil željo, da odideta tudi državna sekretarja na ministrstvu za kulturo.

Medijska zakonodaja in zakon o kulturnem evru
Levanič je med začetimi projekti, ki jih je nujno treba nadaljevati, izpostavil sprejetje nujno potrebne medijske zakonodaje in zakona o kulturnem evru. Ob tem je spomnil, da so bili v zadnjih štirih mesecih objavljeni nekateri razpisi, ki so bili dolga leta v predalih.

Po dolgem času povečanje proračuna za kulturo
Pred kratkim je bilo z rebalansom proračuna prvič po več letih namenjenih več sredstev za kulturo. Proračun kulturnega resorja se je namreč glede na sprejeti proračun za leto 2019 povečal za 30,4 milijona evrov in znaša 193.315.620 evrov, kar pomeni, da bo prvič po letu 2012 zopet znašal 1,9 odstotka.