SNG Drama naj bi prenovili. Foto: MMC RTV SLO
SNG Drama naj bi prenovili. Foto: MMC RTV SLO
Časopisi
Na področju medijev naj bi bilo poskrbljeno za pluralnost. Foto: BoBo

Javna razprava je odprta do 4. marca, z izjemo osnutka Nacionalnega programa za kulturo 2013-2016, kjer je čas za pripombe do 22. februarja. Pripombe, kritike in dopolnila, za katere bodo menili, da so smiselni, bodo na ministrstvu vnesli v besedilo osnutkov. V zadnjem tednu javne razprave bodo k pogovorom povabili tudi direktorje javnih zavodov in predstavnike obeh sindikatov na področju kulture.

Osnutek Nacionalnega programa za kulturo 2013-2016 je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu Aleksandra Zorna popolnoma drugačen od zadnjega sprejetega in od osnutka, ki je bil pripravljen v času ministrice Majde Širca. Oba sta bila namreč, tako Zorn, preobširna, poleg tega pa se je pokazalo, da ju tudi v času "najbolj debelih krav" ne bi bilo mogoče uresničiti. Spremembe gradiva, pripravljenega v času ministrice Širce, pa so bile po Zornovih besedah potrebne tudi zaradi krize.

SNG Drama bo prenovljena
Predlog osnutka prinaša več sprememb. Za področje umetnosti je v njem med drugim predvidena celovita prenova SNG Drama Ljubljana, vzpostavitev politike kreativnih industrij, na področju glasbe arhiviranje glasbenih del in na področju mednarodnega sodelovanja novo mreženje.

Na področju kulturne dediščine predlog med drugim predvideva povečanje dostopnosti kulturne dediščine in uveljavljanje mednarodne prepoznavnosti Slovenije v svetu z njeno pomočjo ter vpis novih spomenikov na oba seznama kulturne dediščine organizacije Unesco.

Mediji: Zagotoviti pluralizem
Na področju medijev je po besedah v. d. generalnega direktorja direktorata za medije Mira Petka rdeča nit zagotavljanje pluralizma in raznovrstnosti, med cilji pa je še krepitev avtonomije novinarjev in urednikov.

Osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) na eni strani predvideva posodobitev javnega sektorja v kulturi in na drugi odpravlja anomalije in pomanjkljivosti, ki so se pokazale do zdaj.

Osnutek Nacionalnega programa za jezikovno politiko 2012-2016 je bil prav tako pripravljen že v prejšnjem mandatu. Prva javna razprava je potekala v juniju in juliju 2011. Komisija je pripombe upoštevala in v dveh mesecih pripravila besedilo, ki bo šlo v medresorsko usklajevanje.