Vasko Simoniti po lastnih besedah ne more biti nezadovoljen z delom ministrstva za kulturo. Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti po lastnih besedah ne more biti nezadovoljen z delom ministrstva za kulturo. Foto: RTV SLO
Je gradnja novega NUK-a pred vrati? Foto: RTV SLO
Slovenska kinoteka
Slovenska kinoteka naj bi kmalu spet sprejela filmofile. Foto: RTV SLO

Na tiskovni konferenci ob prvi obletnici vlade Janeza Janše je minister za kulturo dejal: "Vse gre v smeri, ki smo si jo zastavili." Med uspehi ministrstva za kulturo je Simoniti poudaril predvsem tri področja. Izboljšala se je celotna veriga nastanka knjige, napredek je bilo zaznati na avdiovizualnem področju, izboljšave pa je prineslo tudi delo na področju kulturne dediščine.

Za naše zanamce
V korpusu dopolnil na področju varovanja kulturne dediščine so pomembna dodatna sredstva, ki jih je ministrstvo namenilo obnovi kulturnih spomenikov in vzpostavitvi registra premične kulturne dediščine. Dodatna sredstva, ki jih je zagotovil rebalans proračuna - ta je kulturi prinesel dodatnih 1,6 milijarde tolarjev -, so prejeli še projekt regijskih kulturnih centrov, sanacijo Kobilarne Lipica, med drugim sta bila obogatena tudi kulturna dejavnost manjšinjskih skupnosti v Sloveniji in mednarodno sodelovanje na področju kulture.

Pomemben dosežek na področju mednarodnega sodelovanja naj bi bil po besedah ministra tudi nedavno predstavljeni projekt Slovenia Cultural Profile, ki obsega tudi publikacijo o slovenskem kulturnem profilu.

Optimizem glede Slovenske kinoteke
Rebalans proračuna naj bi po zagotovilu Vaska Simonitija sredstva, namenjena avdiovizualni dejavnosti, v letu 2005 povečal za četrtino. 150 dodatnih milijonov je bilo namenjenih domači filmski produkciji. Simoniti je optimističen tudi glede prihodnosti kinematografske dejavnosti. Poudaril je namreč ponovno urejeni status Slovenske kinoteke, ki naj bi vrata spet odprla prihodnje leto.

Minister se tudi tokrat ni izognil vprašanju o usodi novega NUK-a. Simoniti je dejal, da je dogovor med stečajno upraviteljico in občino za pridobitev parcele v sklepni fazi. Dogovor je nujen pogoj za začetek gradnje knjižnice, ki bi se verjetno lahko začela že leta 2006.

Prezgodaj za sodbe davčnih sprememb
Med obeti za prihodnost se je Vasko Simoniti dotaknil tudi vprašanja enotne davčne stopnje za knjigo. Minister je pojasnil, da so na ministrstvu že naročili raziskave, ki bodo pokazale učinke davčne spremembe na kulturo. Simoniti je zagotovil: "Predlagali bomo ustrezne ukrepe, ki naj bi nevtralizirali tiste eventualno negativne učinke, ki bi prizadeli kulturo." Ni pa pozabil dodati, da bi bile vse sodbe preuranjene, saj spremembe davčnih stopenj še niso bile sprejete.

Urejanje medijskega prostora
Med večje uspehe ministrstva je Simoniti uvrstil tudi novi zakon o RTV Slovenija. V zakon je ministrstvo vložilo veliko naporov, Simoniti pa meni, da je dober. Ob "reviziji" dosežkov minister ni mogel mimo načrtov za prihodnost. Za bližnjo prihodnost je napovedal vlogo zakona o medijih v vladno proceduro. Zakon naj bi prinesel vrsto pomembnih novosti. Zakonodajo pa naj bi dopolnil tudi zakon o obveznem knjižnem izvodu, ki naj bi ga prav tako v proceduro predali že letos. Podoben je načrt z zakonom o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki je že pripravljen.