Film je bil tarča kritik predvsem zato, ker v vlogo transspolne ženske postavi heteroseksualnega moškega, in ker temelji na bolj ali manj fiktivnem romanu, čeprav se ga promovira kot
Film je bil tarča kritik predvsem zato, ker v vlogo transspolne ženske postavi heteroseksualnega moškega, in ker temelji na bolj ali manj fiktivnem romanu, čeprav se ga promovira kot "resnično zgodbo" in govori o resnični zgodovinski osebnosti. Foto: IMDb
Sorodna novica Filmska recenzija: Dansko dekle

Film Dansko dekle je bil tarča številnih kritik že v času izida – in v nedavnem intervjuju za The Sunday Times je Redmayne potrdil, da se z njimi strinja. "V filmu sem nastopil z najboljšimi nameni, a mislim, da je bila to napačna odločitev."

O kritikah na račun tega, da je "odžrl" vlogo transspolni osebi, je dodal še: "Širša debata o frustracijah zaradi porazdelitve vlog obstaja zato, ker nekateri ljudje nikoli ne dobijo priložnosti. Priti mora do nekakšne izravnave, sicer bodo te debate obstajale v nedogled."

V biografski drami Dansko dekle je Eddie Redmayne nastopil v vlogi Lili Ilse Elvenes (umetniško ime: Lili Elbe), slikarke in ene od prvih oseb v zgodovini, ki so prestale operacijo potrditve spola. To se je zgodilo leta 1930. Lili Elbe je umrla leta 1931, zaradi zapletov po četrti v seriji operacij.

Številne kritike je že v času nastanka filma, ki ga je režiral Tom Hooper, zmotila upodobitev naslovne junakinje. Transspolna pisateljica Carol Grant je takrat film opisala kot "nazadnjaški, reduktiven in kriv utrjevanja škodljivih stereotipov", opozorila je, da bi bilo treba za vlogo najeti transspolno igralko.

Ko je film leta 2015 promoviral, je igralec o kritikah na svoj račun sicer govoril takole: "Verjamem – kot igralec sem pač takega mnenja –, da sme posameznik igrati vsako vrsto vloge, če to počne z integriteto in odgovornostjo." Redmayne je bil za vlogo nominiran za oskarja, ni pa veljal za favorita za zmago, predvsem zato, ker je kipec leto prej osvojil za Teorijo vsega. Oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi pa je za Dansko dekle prejela Alicia Vikander.

Eddie Redmayne je v filmu igral pri 33 letih, medtem ko je bila resnična Lili v sklepnem poglavju zgodbe stara 48 let. Foto: IMDb
Eddie Redmayne je v filmu igral pri 33 letih, medtem ko je bila resnična Lili v sklepnem poglavju zgodbe stara 48 let. Foto: IMDb

Režiser Tom Hooper je na svetovni premieri priznal, da ima filmska industrija "težavo s transspolnimi liki in igralci", ter opozoril, da je bil s transskupnostjo v stiku in da je njenim pripadnikom razdelil "40 ali 50 podpornih vlog". Ocenil je: "Zadovoljen sem s tem, kar smo dosegli, prepričan pa sem, da bo treba narediti več."

Da so se njegova stališča z leti preoblikovala, je Redmayne dokazal že lani, ko je javno izrazil svoje nestrinjanje z J. K. Rowling, ki je podala več transfobnih izjav na temo pravic žensk. "Ne strinjam se z Jo," je takrat zapisal v izjavo za javnost. "Transženske so ženske, transmoški so moški in nebinarne identitete so legitimne." Pozneje je komentiral še, da ga "skrbi" gnev, ki se na pisateljico zliva na družbenih omrežjih, češ da je bila reakcija tam "absolutno odvratna".