Alfonso Cuaron je meje tega, kar je filmska umetnost zmožna doseči, preizkušal že z antologijskim šestminutnim prizorom v Otrocih človeštva, z Gravitacijo pa je svojo vizijo samo še nadgradil. Foto: EPA
Alfonso Cuaron je meje tega, kar je filmska umetnost zmožna doseči, preizkušal že z antologijskim šestminutnim prizorom v Otrocih človeštva, z Gravitacijo pa je svojo vizijo samo še nadgradil. Foto: EPA
Film se zelo močno naslanja na vizualno metaforiko: ko protagonistka kljub vsem težavam "izbere življenje", je njeno kobacanje po vesolju v bistvu metafora za boj proti lenobnosti v (veliko bolj vsakdanjih) življenjih vsakega izmed nas. Foto: Kolosej

Nagrado mu bodo 12. februarja podelili na 12. podelitvi nagrad VES v Los Angelesu. "Alfonso premika do zdaj znane meje filmskega ustvarjanja," je v utemeljitvi zapisal predsednik VES-a, Jeffrey A. Okun. Cuarón se bo z nagrado pridružil svojima stanovskima kolegoma, ki sta jo dobila pred njim, Christopherju Nolanu in Angu Leeju.


Za Cuaróna, ki smo ga pred letošnjim letom poznali predvsem po futuristični distopiji Otroci človeštva in enem izmed delov sage o Harryju Potterju (Zapornik iz Azkabana), velja za močnega favorita pred januarsko razglasitvijo nominirancev za oskarje. "Ostaja v vrhu, ko gre za uporabo vizualnih sredstev pri pripovedovanju niansiranih zgodb, ki spreminjajo naše predstave o tem, kaj je mogoče doseči," je še zapisal Okun. "V vsej svoji karieri je Alfonso pokazal izjemen talent za uporabo najnovejše tehnologije, s katero nas je zapletel v globoko, prvinsko pripovedovanje zgodb in ustvaril nepozabne filmske izkušnje."

Trikratni oskarjevski nominiranec podpira vsaj pregovorne tri vogale svoje najnovejše hiše: Gravitacijo je ustvarjal kot režiser, soscenarist (s svojim sinom) in montažer. Njegova minimalistična vesoljska drama je do zdaj že dobila priznanji za najboljšo režijo in najboljši film od Losangeleške zveze filmskih kritikov ter štiri nominacije za zlate globuse (tudi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšo igralko.)

Vsekakor zavidljiva kariera za nekoga, ki so ga - po lastnih besedah - iz filmske šole "vrgli zato, ker je bil nadležen". Pravzaprav je istega leta iz iste šole letel tudi direktor fotografije Emmanuel Lubezki, zdaj Cuarónov redni sodelavec, ki je posnel tudi Gravitacijo. "Zdelo se nama je, da najin način dela ni združljiv z načinom dela mehiške filmske akademije," se danes spominja režiser.

V odštevanju pred podelitvami nagrad je iz studia Warner prišla tudi zanimiva (in ogleda vredna) promocija Gravitacije: kratek film o nastajanju filma, v katerem med drugim vidimo Sandro Bullock vaditi njeno breztežnostno koreografijo, Georgea Clooneyja razmišljati o scenariju, producenti pa razložijo nekaj skrivnosti posebnih učinkov. Ogledate si ga lahko spodaj.