Za novo dveletno kolektivno pogodbo, ki prinaša letos za tri odstotke višje plače, je glasovalo 78 odstotkov članov združenja. Foto: Reuters
Za novo dveletno kolektivno pogodbo, ki prinaša letos za tri odstotke višje plače, je glasovalo 78 odstotkov članov združenja. Foto: Reuters
Med novostmi, ki jih prinaša pogodba, bodo tudi odstotki od predvajanj filmov na spletu. Foto: Reuters

Filmski in televizijski igralci so s tem odpravili grožnjo stavke, ki je visela v zraku vse leto. Nihče si tudi ni želel ponoviti stodnevne stavke scenaristov iz let 2007 in 2008, ki je za gospodarstvo območja Los Angelesa pomenila tri milijarde dolarjev izgub.

Iz Screen Actor Guilda so sporočili, da je za novo dveletno kolektivno pogodbo glasovalo 78 odstotkov od skupaj okrog 120.000 članov. Potrditev aprilskega dogovora med studii, producenti in vodstvom sindikata bo tako ponovno pospešil filmsko in televizijsko proizvodnjo, saj je bil začetek velikih in dragih projektov ob nejasnem položaju in ob morebitni stavki preveč negotov.

Letos za tri odstotke višja plača, prihodnje leto za 3,5
Igralci bodo po novi pogodbi, ki začne veljati takoj po podpisu, dobili letos za tri odstotke višjo plačo, prihodnje leto pa višjo za 3,5 odstotka. Dobili bodo tudi nekaj denarja za predvajanje filmov na spletu. Igralci se prav tako niso želeli prepirati zaradi trenutne gospodarske krize in pričakujejo boljše pogodbe na naslednjih pogajanjih leta 2011.

B. K.