S filmom se avtorica pridružuje pobudam za zdravje srednjega Posočja. Foto: Zajem zaslona
S filmom se avtorica pridružuje pobudam za zdravje srednjega Posočja. Foto: Zajem zaslona

Avtorica je film sestavila iz gradiva, ki ga je posnela leta 2011 na pobudo mednarodnega festivala dokumentarnega filma iz Sarajeva. Filmski material je v osnovi nastal za načrtovani omnibus, ki bi bil posvečen tematiki kršenja človekovih pravic v avtorjevem okolju.

Nova nevarnost zaradi emisij ob sosežigu odpadkov
Omnibus iz organizacijskih razlogov tedaj ni bil izveden, zato se je režiserka v letošnjem letu odločila posneto gradivo zmontirati v film in se tako pridružiti pobudam za zdravje srednjega Posočja. Nanj preži nova nevarnost zaradi emisij ob sosežigu odpadkov, so zapisali v vabilu na premiero v Zavodu Kinokašča.

Beli oblak je do 18. decembra na ogled na tej povezavi in tudi v spodaj pripetem posnetku. Premiero filma so pospremili spletni pogovori z okoljevarstveniki. Na spletu je mogoče prisluhniti tudi temu pogovoru.

"V naši neposredni bližini sta se ob koncu prejšnjega stoletja nevidno odvijali dve ekološki katastrofi, povezani z uporabo azbesta; prva ob cementarni v Anhovem in druga ob ladjedelnici v Tržiču. Čeprav to mikroskopsko vlakno od leta 1996 ni več v uporabi, so posledice njegove pretekle izpostavljenosti skrb vzbujajoče. Število obolelih za rakom, ki v našem prostoru že presega slovensko povprečje, namreč še vedno narašča," je v spletnem pogovoru povedala režiserka.

To je v spletnem nagovoru potrdila tudi Nevenka Mlinar, zdravnica iz splošne zdravstvene ambulante v Desklah, ki v svoji ambulanti opaža veliko bolnikov z različnimi rakavimi obolenji.

Prizor iz filma. Foto: Zajem zaslona
Prizor iz filma. Foto: Zajem zaslona

S tematiko azbesta v srednjem Posočju sta se dokumentaristični avtorici Anja Medved in Nadja Velušček že ukvarjali v filmih Moja meja (2002) in Trenutek reke (2010). Ob predstavitvah Trenutka reke so v okviru društva Kinoatelje organizirali niz pogovorov z naslovom Soča sooča in osvetljevali okoljsko problematiko, povezano z reko na obeh straneh meje.

V skrbi za skupno zdravo okolje
S pogovorom ob predstavitvi kratkega dokumentarnega filma Beli oblak nadaljujejo koncept povezovanja okoljevarstvenikov, znanstvenikov in umetnikov v skrbi za skupno zdravo okolje.

Obenem predstavljajo tudi fotografski projekt Asbestos Alessandra Ruzziera, ki odstira posledice okoljske katastrofe zaradi azbesta na italijanski strani, ob ladjedelnici v Tržiču.