Scenarij je bil napisan po kratki zgodbi Philipa Van Dorna Sterna - The Greatest Gift iz leta 1939. Avtor je imel nemalo težav pri izdaji zgodbe. Decembra 1943 je svojo zgodbo na kratko zapisal v obliki božične kartice, ki jo je poslal na 200 različnih naslovov. Zgodbo so kmalu
Scenarij je bil napisan po kratki zgodbi Philipa Van Dorna Sterna - The Greatest Gift iz leta 1939. Avtor je imel nemalo težav pri izdaji zgodbe. Decembra 1943 je svojo zgodbo na kratko zapisal v obliki božične kartice, ki jo je poslal na 200 različnih naslovov. Zgodbo so kmalu "izvohali" v Hollywoodu in jo odkupili za 10.000 dolarjev. Foto:
Čudovito življenje
Primer vsesplošne paranoje v času McCartneyjevega lova na čarovnice: v FBI-jevem arhivu so našli poročilo iz leta 1947. Čudovito življenje naj bi bilo delo privržencev komunizma, saj so v filmu bankirji prestavljeni negativno. Foto: EPA

Takoj po tem, ko je scenarist Bob Farnsworth napovedal snemanje filma It's A Wonderful Life: The Rest Of The Story (češ da je zgodba že tako stara, da so potekle avtorske pravice in je v javni lasti), je studio Paramount nemudoma zagrozil s pravnimi ukrepi. Opozarjajo, da se filma brez "potrebnih pravic", ki jih imajo v lasti oni, ne da posneti. "In naredili bomo potrebne korake za varovanje teh pravic," je zapisal predstavnik studia za javnost.

Čudovito življenje (1946) je zgodba Georgea Baileyja (James Stewart); srečamo ga na božični večer, ko ves obupan edino rešitev vidi v samomoru, češ da bo njegovim bližjim bolje brez njega. V seriji retrospektivnih zgodb vidimo to, da se je vse življenje žrtvoval v korist svojim bližnjim (brat, družinsko podjetje ...), in razloge, ki so ga pripeljali na most. Pred skokom v deročo reko ga reši prihod angela Clarencea, ki mu pomaga pokazati vrednost življenja. George se na koncu poln sreče in smeha vrne v objem svoje družine.

Na glavo obrnjena zgodba izvirnika
Podjetje Hummingbird Productions je v ponedeljek razkrilo, da se bo nadaljevanje vrtelo okrog usode Baileyjevega vnuka; to bi bil sicer nov lik, ki pa bi bil bolj kot mehkosrčnemu Georgeu podoben skopuškemu Ebenezerju Scroogeu iz Dickensove Božične pesmi. (Šlo bi za nekakšen obrat izvirne zgodbe: Teta Zuzu, Georgeova mama, bi kot angel obiskala svojega zlobnega potomca in mu pokazala, kako zelo boljši bi bil svet brez njegove navzočnosti.) "Bistvo čudovitega življenja je sporočilo, da lahko tudi dobričina zmaga, Scrooge pa je tip človeka, ki je slab, a se je sposoben spremeniti," je Farnsworth povedal za The Hollywood Reporter. "Ta zgodba bo o neverjetni človeški sposobnosti odpuščanja, ko vidimo, da se nekdo spreminja na boljše."

In čeprav je Farnsworth zatrjeval, da so avtorske pravice v javni domeni in da bo film leta 2015 že v kinematografih, pri Paramountu trdijo, da jih imajo oni v lasti že zadnjih 14 let.

Zakaj bi sploh poskušali?
Sina Franka Capre Tom je prepričan, da bi se načrt za nadaljevanje njegovemu očetu, če bi bil še živ, zdel "nezaslišan". "Zakaj bi človek sploh skušal nadaljevati tak klasičen film," se je na glas spraševal v izjavi za Associated Press.

James Stewart je ob koncu svoje kariere priznal, da se najraje spominja vloge v Čudovitem življenju, za katero je prejel nominacijo za oskarja. Film je sicer prejel pet nominacij, a ostal brez nagrade, saj je ostal v senci The Best Years of Our Lives.