Cillian Murphy v Zajtrku na Plutonu navdušuje s svojim ženstvenim videzom ... Foto:
Cillian Murphy v Zajtrku na Plutonu navdušuje s svojim ženstvenim videzom ... Foto:
Veter, ki trese ječmen
Isti obraz v povsem drugačnem okolju: v Vetru, ki trese ječmen, je Cillian žrtev bratomorne irske državljanske vojne.

Film irskega režiserja Neila Jordana, ki je nominiran tudi za naziv evropskega filma leta ("evropske oskarje" bodo podeljevali 2. decembra v Varšavi) s povprečno oceno 4,7 še vedno vodi na lestvici filmov, ki jih občinstvo 17. mednarodnega festivala Liffe te dni ocenjuje v Ljubljani med deli v sekciji Obzorja.

Zajtrk na Plutonu je "kompleksna, raziskujoča in osvobajajoča humoristična drama", postavljena na ozadje malega irskega mesteca. Glavni junak Patrick, ki odrašča samo z očetom, ki se rad oblači kot dekleta, veliko raje ima družbo moških kot žensk - in za nameček tudi ni pripravljen skrivati svoje prave narave. Glavno vlogo transvestita Kitten je odigral Cillian Murphy (lepega Irca so Slovenci na lestvico Liffa za zdaj uvrstili kar dvakrat - občudujemo ga lahko tudi v politični drami Veter, ki trese ječmen). Junakovega v stare navade in prepričanja zakoreninjenega očeta igra Liam Neeson, v filmu pa se med drugim pojavi tudi pevec Bryan Ferry.

Pri belem dnevu in Vitus sledita
Zajtrku na Plutonu štiri dni pred koncem festivala sledi italijanski film Roberta Faenze Pri belem dnevu, zgodba o mladem duhovniku na Siciliji, ki v svojih pridigah in nastopih ostro kritizira mafijo in si zato na vrat nakoplje plačanega morilca. Na tretje mesto se je prebil švicarski Vitus režiserja Fredija M. Murerja, bronasti medved letošnjega Berlinala, zgodba o malem glasbenem geniju, čudežnem dečku, ki se počasi zapleta v mreže neizpolnjenih ambicij lastnih staršev.

Na četrtem mestu je bil do torka kanadski film Hokejska zvezda, Loachev Veter, ki trese ječmen, je na petem mestu, Hiša na sipini pa je padla na šesto mesto.

Še sedem kandidatov v bitki
Do torka so izdali približno 45.000 vstopnic, so sporočili iz Cankarjevega doma. Do zdaj je bilo ocenjenih 17 izmed 24 filmov v sekciji Obzorja, zato gre kako spremembo na lestvici še pričakovati. Sklepni večer Liffa s podelitvijo zlatega koluta, vodomca in preostalih nagrad bo v petek ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, kjer bodo zmagovalni film še enkrat predvajali v soboto, 25. novembra, ob 21. uri.