"V filmih me zanima pripovedni postopek, ki gledalcu pušča veliko prostora za njegovo interpretacijo, ki ne predvideva enega samega pravilnega gledanja," o svojem pristopu k delu pove Ivanišin. "Film se konča šele po ogledu, v gledalcu." Na fotografiji je utrinek iz njegovega filma Oroslan (2019). Foto: MG+MSUM
Sorodna novica Matjaž Ivanišin: "Porabje doživljam kot poetičen svet, zame to ni socialni realizem"

Na razstavi v okviru serije Prepih bodo prek treh videoinstalacij predstavili Ivanišinove filme Karpopotnik (2013), Playing Men (2017) in Oroslan (2019).

V vseh treh filmih se v različnih razmerjih prepletata dokumentarno in fiktivno, Ivanišin pa to zabrisanost med fikcijo in resničnostjo podaja na svoj specifični način. Kot pravi, ne gre za to, da bi skušal spodbujati ugibanja gledalcev, ali gre za igrani ali za dokumentarni film. Bolj si želi doseči nekakšno prisotnost, živost v filmu, pokazati, kako dejanja, ki smo jim priča na začetku filma, počasi postanejo zgodbe, kako je mogoče natančno spregovoriti tudi o popolnoma preprostih stvareh, o poetičnosti znotraj vsakdanjega.

Filmi tišin in podob
Vsi trije filmi pripovedujejo zgodbe z drugimi sredstvi; poudarek je na vizualnih podobah, besede oziroma govorjeno pa avtor velikokrat prekinja s tišinami in premolki in tako ustvari zanj značilno ozračje, so ob razstavi zapisali v +MSUM.

Postavitev gledalca opomni, da je mogoče filme gledati tudi drugače. Z ločevanjem dokumentarne in fiktivne pripovedi se razkrijejo in postanejo vidni pripovedni postopki in strategije ustvarjanja filma, kar ponuja neskončne možnosti načinov gledanja in branja podob, ustvarjanja novih pomenov in dojemanja filma kot takega.

Fotografija iz filma Playing Men, 2017.
Fotografija iz filma Playing Men, 2017.
Sorodna novica Avtoportret: 55 sekund z Matjažem Ivanišinom

"Ivanišinovi filmi v osnovi niso mišljeni kot videoinstalacije, temveč to postanejo šele v nadaljnjih eksperimentih in razmisleku o filmu kot mediju, o pomenu filmskih podob oziroma vprašanju fikcije na podlagi podobe ter navsezadnje tudi o premiku v filmskem jeziku, ki njegove filme umesti v kontekst avantgardnega, eksperimentalnega 'antifilma,'" so ob razstavi, ki bo odprta do 17. aprila, še zapisali v muzeju.

Matjaž Ivanišin, rojen leta 1981 v Mariboru, je diplomiral iz filmske in televizijske režije na AGRFT-ju v Ljubljani. Njegovi filmi so bili prikazani na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih, kot so FID Marseille, Locarno, Tribeca, Rotterdam, ter predstavljeni v filmskih programih muzejev, kot so Centre Pompidou v Parizu, MoMA v New Yorku in ICA v Londonu. Za svoje delo je prejel več nagrad, za film Oroslan je lani prejel nagrado Prešernovega sklada.